vksoc Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Jestem poczatkujacym kręcaczem much ... szukam materialu na krotkie jezynki do suchych much np do tzw sieczki . Mam piora z kapki kury ale sa stanowczo za długie do wykonywania much na haczykach 16-12 ...moze mi ktos cos doradzic ? Z gory dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 masz póra z kapki czy całą kapke?? ja uzywam do tego celu tych najmniejszych piór z samego dołu, 16 to juz kawał muchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chincza Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 @vksoc Pióra kury za bardzo się nie nadają do Suchej jeżynki sieczki kurs możesz urzywac do mokrych much i większych suchych mieszając np. z piórami koguta najleprze do jerzynek są pióra z szyjki te małe i cienkie a jeśli chodzi o jakie to z kapel genetyków poniższy link http://hurch.pl/metz-2-magnum-neck-grizzly-tan-p445.html pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Jestem poczatkujacym kręcaczem much ... szukam materialu na krotkie jezynki do suchych much np do tzw sieczki . Mam piora z kapki kury ale sa stanowczo za długie do wykonywania much na haczykach 16-12 ...moze mi ktos cos doradzic ? Z gory dzieki za pomocWitam, Jak juz było napisane nie z kury ale z koguta, niestety takie genetyczne pióra w kapelach sa dość drogie. Znana mi alternatywa sa pióra Veniard pakowane bodajże po 20 sztuk, super jakość i kosztują ok 20 zł za paczkę. Poszukaj szwedzkiego przedstawiciela bądź ostatecznie ściągnij z UK. http://www.keenstackleonline.co.uk/selected-genetic-hackle-tying-material-p-3751.html Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Witam.Nawet w indyjskich kapkach można wybrać sporo piór na muchy tej wielkości. Kapka to koszt max 15 zł. Ważne żeby kapka była z koguta, a nie z kury.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) WitamPoszukaj, tak jak już ktoś wspomniał selekcjonowanych genetycznych piór z koguta. Jeśli zaczynasz polecam zakupić mała paczuszkę piór z siodła - koniecznie kogut i koniecznie genetyk. 2-3 podstawowe kolory. Z takiego jednego pióra wykonasz kilkanaście/ kilkadziesiąt jeżynek do suchych much. Idealnie nadają sie także do robienia palmerów - wygodniej i szybciej ukręcisz nich niż z szyjnych. Małe paczuszki były kiedyś w sprzedaży w Taimen. Koszt około 8 zł. Na zdjęciu widzisz porównanie piór z siodła (to dłuższe) i z tym z kapki szyjnej. Oba genetyki - niższa połka. Oba mniej więcej tej samej wielkości. Różnica w długości cześć użytkowej jak widać znaczna. pozdrawiamŁukasz Edytowane 5 Maja 2014 przez snup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi