Skocz do zawartości

material na krótką jeżynkę

vksoc

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem poczatkujacym kręcaczem much ... szukam materialu na krotkie jezynki do suchych much np do tzw sieczki . Mam piora z kapki kury ale sa stanowczo za długie do wykonywania much na haczykach 16-12 ...

moze mi ktos cos doradzic ? Z gory dzieki za pomoc

@vksoc

Pióra kury za bardzo się nie nadają do Suchej jeżynki sieczki  kurs możesz urzywac do mokrych much i większych suchych mieszając np. z piórami koguta   najleprze do jerzynek są pióra z szyjki te małe i cienkie a jeśli chodzi o jakie to z kapel genetyków poniższy link http://hurch.pl/metz-2-magnum-neck-grizzly-tan-p445.html pozdrawiam Paweł.

Jestem poczatkujacym kręcaczem much ... szukam materialu na krotkie jezynki do suchych much np do tzw sieczki . Mam piora z kapki kury ale sa stanowczo za długie do wykonywania much na haczykach 16-12 ...

moze mi ktos cos doradzic ? Z gory dzieki za pomoc

Witam,

Jak juz było napisane nie z kury ale z koguta, niestety takie genetyczne pióra w kapelach sa dość drogie. Znana mi alternatywa sa pióra Veniard pakowane bodajże po 20 sztuk, super jakość i kosztują ok 20 zł za paczkę. Poszukaj szwedzkiego przedstawiciela bądź ostatecznie ściągnij z UK.

http://www.keenstackleonline.co.uk/selected-genetic-hackle-tying-material-p-3751.html

Bujo

Witam

Poszukaj, tak jak już ktoś wspomniał selekcjonowanych genetycznych piór z koguta. Jeśli zaczynasz polecam zakupić mała paczuszkę piór z siodła - koniecznie kogut i koniecznie genetyk. 2-3 podstawowe kolory. Z takiego jednego pióra wykonasz kilkanaście/ kilkadziesiąt jeżynek do suchych much. Idealnie nadają sie także do robienia palmerów - wygodniej i szybciej ukręcisz nich niż z szyjnych.

Małe paczuszki były kiedyś w sprzedaży w Taimen. Koszt około 8 zł.

Na zdjęciu widzisz porównanie piór z siodła (to dłuższe) i z tym z kapki szyjnej. Oba genetyki - niższa połka. Oba mniej więcej tej samej wielkości. Różnica w długości cześć użytkowej jak widać znaczna.

pozdrawiam

Łukasz

post-54279-0-81575000-1399307609_thumb.jpg

Edytowane przez snup