adventurer Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Jak już wspomniałem w pierwszym poście jestem początkującym. Na forum przeczytałem trochę tematów i wybrałem swoje pierwsze gumy na szczupaka, są to Kopyta, trochę clonay oraz ohio. Rozmiar 4". Kolory to perła z dodatkami niebieskim / czerwonym / czarnym, motor oil, złote, fluo, białe z brokatem oraz żółte. Zamówiłem sobie również blachę mors i dwa woblery gloog nike.Moje łowiska to jeziora do 6 metrów głębokości, łowię tylko z brzegu. W domu posiadam główki 5g oraz 7g. Moje pytanie brzmi, czy dodać coś jeszcze do tego arsenału? O co stopniowa go powiększać? Czy główki 5g i 7g wystarczą czy dokupić jeszcze jakieś gramatury? Dziękuje za uwagę i przepraszam za banalne dla niektórych pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszek7 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) Spokojnie masz wystarczająco dużo by łowić. Ważne to chcieć i móc,a raczej mieć czas...ryby i kolejne przynęty przyjdą same i ani się obejrzysz będziesz miał całe pudła wypchane po brzegi Powodzenia w tym naszym wspaniałym choć nie raz dającym w kość hobby Edytowane 5 Maja 2014 przez puszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 ja robie taki myk, ze zamiast kupowac kilka gramatur glowek kupuje zwykle takie dosyc ciezkie (15-20g) i w razie potrzeb obcinam kombinerkami kawalek by zmniejszyc wage. jak masz jakies plycizny z trzcinami/roslinami podwodnymi to moze dokup jakas lekka (ale wieksza) przynete by tam polowic (np cos w stylu savage gear soft for play albo abu garcia hairy killer/slidera salmo - tutaj niestety sprawa moze rozbic sie o wedzisko jak masz takie odpowiednie do tych glowek 5-7g to go moze braknac przy wiekszych przynetach. Stopniowo bedziesz powiekszal o wszystko a koniec koncow i tak bedziesz uzywal gora 10 przynet bo ci sie nie bedzie chcialo tachac kupy gratow ze soba.. nie kupuj za duzo sprzetu na poczatek. postaraj sie raczej miec troche z roznych wielkosci i wag (czym innym bedziesz lowil na 1m wody przy trzcinach czym innym na tych 6m). kiedys ktos powiedzial "mala rybke zezre wszystko" (J.Kolendowicz?) wiec rozsadnie zaczynac od malych przynet, ale czasami mozna sie zdziwic jakie pistoleciki gryza na 20 cm przynety i na nic innego nei chca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adventurer Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Sprzętowo ogólnie wygląda to tak że mam kijek dość mocny, do 45 gram. Kołowrotek to Spro Passion 730. Nie mam jeszcze linki głównej, zastanawiam się nad żyłką lub plecionką, czytałem że ta pierwsza wybacza początkującemu więcej błędów. Może warto kupić jakąś lepszą żyłkę, HM80 0,26 średnica, jest tańsza niż plecionka, a za to dokupić dwa woblery. Jeśli chodzi o obławianie miejscówek, jak mówiłem przynęty to na razie większość 4" kopyta. Myślę że pasy trzcin i ich okolice mogę obłowić 5g i 7g główkami, a im głębiej zwiększając, tak powiedzmy do 12 gram jeśli chodzi już o dołki 6 metrowe. Oczywiście moje domysły wynikają ze zgromadzonej wiedzy teoretycznej z forum oraz filmów, chciałem abyście doradzili mi czy dobrze interpretuję wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 tak zdecydowanie kup zylke na poczatek. (ja tam zawsze staram sie uzywac strofta - poprostu jej ufam). Po mojemu dobrze interpretujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adventurer Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Wytrzymałość to około 8 kg. Czy w takim wypadku przypon musi być mniej wytrzymały? Mam takie do 12 kg, 9kg, ale chyba w spinningu przypon wolframowy ma na celu ochronę przed przegryzieniem a nie pękniecie zanim żyłka to zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Sebastian a ile jeszcze nicków na jerkbaicie nowych zrobisz i ile jeszcze osób będziesz próbował oszukać ? Ja już ten trzeci naliczylema ile ich masz w rzeczywistości ? Nie wiem czy masz coś z głową czy z inną częścią ciała ale nie musisz się trudzic kreowaniem nowych nicków, ja już nie chcę tych głupich 30 zł poprostu nie oszukuj innych i bądź sobie dalej małą weszką pod poprzednimi wcieleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Wytrzymałość to około 8 kg. Czy w takim wypadku przypon musi być mniej wytrzymały? Mam takie do 12 kg, 9kg, ale chyba w spinningu przypon wolframowy ma na celu ochronę przed przegryzieniem a nie pękniecie zanim żyłka to zrobi?Zasadniczo ochronę przed przegryzieniem przez szczupaka ale...1. przypon słabszy, żyłka/plecionka mocniejsza - pęka przypon (gdzieś na swojej długości np. 5, 10, 20 cm)2. przypon mocniejszy, żyłka/plecionka słabsza - pęka żyłka/plecionka (gdzieś na swojej długości np. 5, 10, 20 m !!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 No i jak to jest że ostatnio lowiles już sporo i poszukiwales lepszego sprzętu a teraz już jest pierwszy raz ze spinningiem ? Cofamy się w rozwoju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adventurer Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 No co taki zdziwiony ? Myślisz że tu wszyscy zatrzymali się na etapie rozwoju ameby ? Niestety ale jak chcesz oszukiwać ludzi musisz się bardziej wykazać , albo usiąść i pozmieniać nicki na allegro na tablicy i tutaj od podstaw bo takie puzzle jak odnajdywanie twoich nickow to ja w przedszkolu ukladalem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adventurer Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Czy na ameby to nie wiem, i czy wszyscy tego też nie wiem, ale ok niech będzie Nie wiem także czy ktoś odpowiadając w tym temacie został oszukany, jeśli tak to może niech ktoś się wypowie. Czyli automatycznie musiałbym zaopatrzyć się w przypony 6 kg? Jak taki zestaw zachowuję się wobec większych szczupaków? Do ilu kg realnie mogą być one wyholowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Torgerd , Hassio , Adventurer Kto zgadnie jaki będzie kolejny nick ? Chyba trzeba zakłady robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Czy na ameby to nie wiem, i czy wszyscy tego też nie wiem, ale ok niech będzie Nie wiem także czy ktoś odpowiadając w tym temacie został oszukany, jeśli tak to może niech ktoś się wypowie. Czyli automatycznie musiałbym zaopatrzyć się w przypony 6 kg? Jak taki zestaw zachowuję się wobec większych szczupaków? Do ilu kg realnie mogą być one wyholowane?No dobra to niech będzie że to nie ty , chociaż zabawne jest że właściciele tych trzech nicków zawsze podają twój adres jeśli o gratisy i darmoche chodzi a to że podałeś w adresie teraz inne imię i nazwisko ( damskie ) to nie czyni z ciebie mistrza intryg i super przekręta bo podałeś ten adres który wysyłałes na tablicy pe el sprzedając sprzęt za który nie zapłaciłeś do końca, ale baw się dobrze pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu3 Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Według mnie-zdecydowanie plecionka.Jeśli nie masz dużo pieniędzy-Robinson Phantom Spin.Gumy-Lunatic,Reno Killer,Fatty,Bandit,Ripper Mannsa,California,twistery Manns i Relax.Kopyta to Predator i Relaxa.Rozmiarówka 7,10,12 cm.Wirówki aglia long,aglia,comet.Firmy Meeps i HRT.Wachadłówki Mors,Gnom,Wydra,Kalewa,Alga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Ale kolega kotleta odgrzewa. Do tego zepsutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Ale kolega kotleta odgrzewa. Do tego zepsutego MOM i soja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi