Skocz do zawartości

Niemiecki ebay, zapytanie.

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Zapytanie:

Mieszkając na stałe w Polsce, mając konto w polskim banku, i będąc zarejestrowanym użytkownikiem niemieckiego ebay-u, czy mogę robić u nich zakupy i sprzedawać ? Czy też muszę mieć do tych transakcji konto w niemieckim banku.

Kolega uprzedzał mnie, że mogą być problemy ( patrz wyżej).

Nie mam wiedzy na ten temat.

Pozdrawiam

Alek

Będąc zarejestrowanym użytkownikiem jakiegokolwiek ebaya, jesteś użytkownikiem wszystkich. Nikt już chyba nie płaci na ebay przelewami, stąd coraz więcej problemów. Najlepiej Paypal, płacisz natychmiast. Jeśli chodzi o sprzedaż, to złą praktyką wiązanie jest jakiegokolwiek prawdziwego konta z ebayem. Najlepiej w ogóle mieć konto, lub kartę na którym nie ma nic poza momentem płatności. 

• Like 2

Ta wirtualna karta  kredytowa to lux sprawa. Dopakowujesz ją do danej transakcji i nie masz stracha, że ktoś ci wszystkie środki z konta zagarnie.

Płacę nią za zakupy w Chinach , Polsce i USA.

Tylko zwróć uwagę, że jest opcja USD/PLN i EUR/PLN. Jeśli zapłacisz kartą USD/PLN za zakupy w Niemczech to będzie mocno niekorzystne przewalutowanie.

Niemcy i Austriacy lubią przelewy. Sporo prywatnych aukcji ma opcję płatności przelewem. W większości wypadków udawało mi się z nimi dogadać i czekali aż przelew z polskiego banku dotrze na ich konta. Trwao to rekordowo 6 dni przy przelewie do Austri z jakieś dwa lata temu. Inna sprawa to koszty przelewu, można się zdziwić ile potrafi naliczyć bank do którego wysyłamy. W trakcie robienia przelewu te koszty nie sa widoczne.