Skocz do zawartości

Penn Slammer 260 / 360 wasze opinie ?

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kupiłem online model 360 i niestety musiałem odesłać :angry:

​Smarowania chyba (bo nie zaglądałem) brak całkowity- do tego stopnia, że występowało "suche tarcie" wewnątrz a nie tylko szum.

​I chyba jednak jest coś na rzeczy ze zbijakiem kabłąka (w którymś wypuście?): tak na pewno nie powinien on działać jak w przypadku egzemplarza który kupiłem.

Daj spokój sobie ze Slammerem. Dzisiejsze Peny, a szczególnie Slammery to czysta loteria. Z dawnej legendy pozostała tylko nazwa, szczególnie te dostępne na polskim rynku. Miałem i na szczęście szybko się pozbyłem. Niestety kosztowało mnie to prawie dwie szpulki przyzwoitej plecionki. Brody, stuki wodzika itp to normalna w nich rzecz. Jak nie masz na Biosmatera to już lepiej chyba kup coś ze Spro. 

Cześć. Szukam kołowrotka do wędki SG MPP 100g. Jestem praktycznie zdecydowany na 360-tke. Łowię gumami typu Herring 19, Relax 22,5cm, woblery Super Shad Rap, Magnum 22 czy też Salmo SX18. Jak u Was z doświadczeniem odnośnie hamulca? Nie zdarza się, by coś się zacinało i czy przy takich przynętach wytrzyma? Miałem w zeszłym sezonie TP4000 FC i niestety nie dał rady dwóm sezonom...

Rozważam ewentualnie Spinfishera 3500 ale za mało linki zmieści i można spotkać sporo negatywnych opinii.

• 1 miesiąc temu...

Używam slamera 360 od 10 lat. Z mojego doświadczenia do spiningu się nie nadaje z racji tego ,że robią się brody z plecionki - łowiłem plecionką PP 0,19 mm ,używałem go do łowienia troci w pomorskich rzekach, szczupaków w jeziorze i sumów z ręki. Co innego użytkowanie tego kołowrotka w trollingu. Nie zamieniłbym go na żaden inny. Przez 10 lat użytkowania jeszcze nie rozkręcałem tego kołowrotka i mimo to nic się z nim nie dzieje. Łowię nim z kijem shimano beast master do 150 g, przynęty jakie obsługuje to głównie duże gumy relaksa 22cm heringi 25 z obciążeniem do 100g, duże woblery typu CDMAG 18, Perch 14. Hamulec precyzyjny ,no i na pewno bardzo solidna konstrukcja. Polecam do trolla.

• 4 tygodnie później...

Witam.

Przyszedł mi dziś penn slammer 260 i wydaje dziwne odgłosy podczas kręcenia na sucho, coś jak cwierkot Wróbla. Czy to normalne, czy da sie z tym coś zrobić, przesmarowac jakoś? Czy odesłać i wymienić na inny. I pytanie co do plecionki bo wszyscy piszą że słabo ją nawija, a żeby np wymienić rolkę kabłąka na inną, stożkową, nie poprawilo by to nawijania?

Pozdrawiam

z tym nawijaniem to nie do końca tak,są modele które nawiną ci idealnie równo a są też modele które nawiną w stożek

Dokładnie, nleży wybierać egzemplarze, które najniżej opuszczają szpulę w czasie kręcenia korbką tzn. żeby dolna krawędź szpuli w najniższym położeniu była możliwie najbliżej rotora. Wtedy jest szansa, że nawój będzie wypośrodkowany. Jak taki nawój skorygować opisałem w dziale tunning w wątku Homax'a.

• Like 2

Z tymi Slammerami to jest naprawde różnie.

Kiedyś trafił mi się egzemplarz, który zwijał mocno w odwrotny stożek niż Daiwy nawijają.  :lol:

Nawet wyjmowanie czy dodawanie podkładek nic nie dawało.

Dawał jakoś rade i nie przeszkadzało to w łowieniu.

Edytowane przez Tom@son