Skocz do zawartości

Penn Slammer 260 / 360 wasze opinie ?

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem Slammera 260. Pierwszy raz mam to cudo techniki w rękach. Budowa prostsza niż budowa cepa. Ma swoje plusy i minusy. Niestety brak regulacji nawoju. Praca wystarczająca, kręci się. Hamulec jakoś tam działa. Żyłki mikado sapphire pike 0.30 150m wlazło na styk. Może nie tak do końca. Nawój jest w stożek na dole Full u góry troszkę brakuje. Trochę szpula ma małą średnicę.Ogólnie działa! Na troć będzie idealny więcej mi chyba nie trzeba.

Edytowane przez zandermafija

@zandermafija z jakim kijem w parze będzie chodził slammer?

Nie za mały na trotki?

Podpięty będzie pod Konger World Champion Salmon 305 50g. Jeśli chodzi o Slammera 260 to podobno przekładnia i body jest takie same jak w 360. Jedynie szpula i rotor są mniejsze. Szpula jedynie ma małą średnicę. Ja swojego kupiłem nowego za 200zł. Myślę żeby zamówić 360 i porównać je wielkością rotora i szpuli. Jeśli różnica będzie znaczna wtedy 360 będzie na troć.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jeśli chodzi o pasowanie do uchwytów to faktycznie  Penn Slammer 260 w niektórych wędkach wchodzi na styk, ale wchodzi, ja zasadniczo montuje bez problemów zarówno do Savage Gear dropshot, jak i do Diaflexa Pike Spin i Sashimy Trout Spien, szerokość stopki wymaga za pierwszym razem lekkiego wciśnięcia, ale wymiary są takie że po tej defloracji wchodzi już bez problemów za każdym razem.

• 1 miesiąc temu...

Panowie mam problem, rozkręiłem 260tkę do czyszczenia i smarowania, po skręceniu ząbkuje i nie mogę sobie z tym poradzić. Jak kręce rotorem jest ok. Jak zakręce korbą to straszne ząbkowanie. Jakieś pomysły żeby to zlikwidować?

Miałem po rozkręceniu  Slammera ten sam problem. Trzeszczało i ząbkowało. Po wielu próbach skręcania i rozkręcania w końcu okazało się, że trzeba było na siłę dokręcić śrubę rotora. Jak była dokręcona tylko z lekkim czuciem to pracował fatalnie. Dokręciłem kluczem na siłę i chodzi ciszej niż gdy przyszedł nowy...

Za to ma inną wadę. Nie nawija plecionki przy górnej części szpuli (tak ze 2mm), za to przy dolnej jest nawinięte za dużo. Trzeba obniżyć szpule na osi, ale w Slammerze nie ma podkładek na osi, więc nie da się żadnej odjąć aby obniżyć szpulę. Macie jakiś pomysł? A może da się podnieść rotor, lub przesunąć oś?

• 2 miesiące temu...
  • 5 tygodni później...

Witajcie koledzy, dzisiaj kupiłem slammera 360 pod szczupaczki  i mam mały problem.

Nawinąłem podkład i cała nawijka ułożyła mi się w stożek. W górnej częsci szpuli jest bardzo mało żyłki, za to w dolnej sporo. Mógłbym rzec, że nawija nie równo od dołu ku górze ?

Czy to normalne w Slammerach i dowijać plecione pod podkład czy coś jest nie tak ? Wygląda to nieco dziwnie 

Edytowane przez Czaik

Witajcie koledzy, dzisiaj kupiłem slammera 360 pod szczupaczki  i mam mały problem.

Nawinąłem podkład i cała nawijka ułożyła mi się w stożek. W górnej częsci szpuli jest bardzo mało żyłki, za to w dolnej sporo. Mógłbym rzec, że nawija nie równo od dołu ku górze ?

Czy to normalne w Slammerach i dowijać plecione pod podkład czy coś jest nie tak ? Wygląda to nieco dziwnie 

czasami w slammerze szpula nei wskakuje na swoje miejsce i nie siedzi wystarczajaco gleboko na osi - odwin linke, sciagnij szpule (ew zaznacz sobie wczesniej jak gleboko siedziala) - pokombinuj z wciskaniem szpuli (popatrz na slot na pina i pina w osi - mozesz probowac krecic szpula dociskajac w dol jednoczesnie) - jak siadzie glebiej nawijaj linke na nowo. mi sie tak 2 razy zrobilo w 260. (mam 2 260 i 3 360 i planuje kupic 460 bo teraz ceny w dojczlendii bardzo kozystne ;)

Edytowane przez gooral

W Slammerze niestety nie przewidziano regulacji nawoju podkładkami :(. Szpulka opiera się na małym bolcu - nr 39B na schemacie http://jerkbait.pl/uploads/27db7b57af694785c312e252ba92745f.jpg

ta i nie wiem czy tam czy gdzies z podkladkami hamulca jest problem. mi tez sie tak kiedys zrobilo. A wczesniej nawijal ok stad wiedzialem, ze cos nei halo.

• 1 miesiąc temu...

Troche odświeże temat Slammera.

Kupiłem pierwszego 6 lat temu,chodził gładziutko bez stuków itd.

Sprzedałem go po 4 latach znajomemu , który łowił nim 5 lat i chodził jak nowy.

Pewnego dnia wpadłem na pomysł powrotu do tej maszynki,kupiłem na allegro i lipa.

Kołowrotek chrabolił, jak stara betoniara.

Odesłałem go z prośbą o wymiane na inny, sprzedawca powiedział ,że to ich normalna praca.

Ktoś z was kupował ostatnio nówke i może powiedzieć jak śmiga?