Skocz do zawartości

Penn Slammer 260 / 360 wasze opinie ?

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Nawinąłem dzisiaj na slammera 360 nową plecionkę PP 0,19 i wyszedł niezły stożek. Z 260 nigdy takiego problemu nie miałem. Tak jak już ktoś wcześniej wspominał, rozwierciłem małym wiertełkiem te rowki w szpuli na których siadają bolce od trzpienia i nawój wyraźnie się poprawił. Nie jest to ideał jak to w slamerze ale dla mnie jest już ok. Niestety nie mam zdjęć nawoju przed zabiegiem. Cała akcja trwała kilka minut.

post-48797-0-37477700-1582490698_thumb.jpeg

post-48797-0-19695400-1582490716_thumb.jpeg

post-48797-0-26404200-1582491053_thumb.jpeg

Edytowane przez meps
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Korzystając z ,,uziemieni" przeszperałem trochę w szafie. Odnalazłem tam Slammera 360. Kołowrotek kupiony z 6 lat temu jako nowy i raz tylko użyty.

Po kupnie sowicie potraktowałem go smarem, a on odwdzięczył się za to przy pierwszym podebraniu ryby...

https://youtu.be/jqLSC73fitM

Czy to tylko efekt smaru, czy coś przy składaniu pomyliłem?

Mam śrubokręty i ,,chyba" jeszcze sporo czasu, aby pogrzebać w środku.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez tomilee

Wydaje mi się, że tego łożyska pod szpulą nie smarowałem. Za to dostarczyłem na grubo wazeliny od tyłu,tam gdzie są te 4 śruby i przekładnia.

To przenika do przodu...[emoji848]

Kurde...

Nic dzisiaj nie rozbieram...,[emoji6]

Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka

Troche odświeże temat Slammera.

Kupiłem pierwszego 6 lat temu,chodził gładziutko bez stuków itd.

Sprzedałem go po 4 latach znajomemu , który łowił nim 5 lat i chodził jak nowy.

Pewnego dnia wpadłem na pomysł powrotu do tej maszynki,kupiłem na allegro i lipa.

Kołowrotek chrabolił, jak stara betoniara.

Odesłałem go z prośbą o wymiane na inny, sprzedawca powiedział ,że to ich normalna praca.

Ktoś z was kupował ostatnio nówke i może powiedzieć jak śmiga?

Odświeżę odświeżony. Ostatnio byłem w Niemczech w rejonie w którym mieszkałem. W sklepie gdzie często robiłem zakupy mają slammery. Kiedyś jednym kręciłem i chodził gładko jak shimano, ale miałem dużo kolowrotkow i nie kupiłem. Wracając. Będąc ostatnio, odwiedziłem sklep, pokręciłem kilkoma sztukami i jeden chodził bardzo przyzwoicie, drugi trochę słabiej a reszta jakby piachu zamiast smaru naładowali. Kupiłem dwa najlepiej chodzące, jeden dałem komuś w prezencie a ten najlepiej pracujący zostawiłem sobie. Mina sprzedawcy bezcenna gdy poprosiłem aby wszystkie sztuki podał do sprawdzenia. Dopiero jak mu wytłumaczyłem i sam ze mną sprawdzał, przyznał mi rację mówiąc że te gorzej pracujące chyba są zepsute :). Może kiedyś go wykorzystam :) (slammera oczywiście).

Ja mam, ale nie używam. Chyba że wezmę się za jakiejś gruntówki. Brak regulacji nawoju to niestety dyskwa w przypadku plecionki i spina. Próbowałem nawet jednego przerobić, żeby szpula siedziała głębiej, ale to se ne da panie. Można się trochę przyłożyć i nawinąć po bożemu z początku ręcznie, ale mi się nie chce. A nie chce mi się tracić czasu na rozplątywanie.

• 6 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

Dzisiaj zakupiłem trzeciego slammera. Mam więc 560, 460, i 360. Dwa pierwsze do połowów morskich.

I tak sobie myślę, że kołowrotki te miałyby o wiele lepsze notowania, gdyby wygląd miały bardziej cukierkowy i cenę tak z pięć + razy  wyższą  :)

• Like 1

kołowrotki te miałyby o wiele lepsze notowania, gdyby wygląd miały bardziej cukierkowy i cenę tak z pięć + razy  wyższą  :)

Cześć. Też myślę podobnie. Penny oferują wiele. Był czas, że łowiłem topowymi kręciołkami. Kiedy kupiłem Slammera 260 uświadomiłem sobie, że ten sprzęt daje mi wszystko czego oczekuję. Dokupiłem jeszcze dwa Spinfishery i jest gites :)

• Like 3

Taaa ale tylko slammery, nowsze są fajne ale nie dają tego co niższe przełożenie w slammerze. Sam lubię duże napoje, ale są inne ... 5,8-5,6;1 z dużo wiekszym nawojem i sprawdzają się lepiej. Oczywiście używam sargusa 2000 do dzisiaj i się sprawdza od kilku lat, miałem 3000 fajny był, miło wspominam ale już dziś bym nie kupił 3000/4000 wyższe mają mniejsze przełożenie.

A 260 też sobie dokupie

Cześć. Jak w Waszych Slammerach działał łożysko oporowe na szpuli? W moim 260 działa "natychmiast", czyli 0 ruchu wstecznego. W kupionym własne modelu 360 jest ze 3 mm ruchu wstecznego zanim rotor się zatrzyma. Tak może być czy może świadczy o "kiepskim" łożysku oporowym? Nie wiem czy nie oddać tego kręciołka z powrotem do sklepu.

W Plecionie zakupiłem Slammera 360, 460 i 560. Wszystkie mają minimalny luz wsteczny. Nie zawracam sobie tym głowy. Jest przecież gwarancja, a przy łowieniu chyba takie "defekty" nie przeszkadzają :)

PS. Kiedyś kołowrotki pracowały na "treszczotkach" Ten luz był naprawdę duży i nikomu to nie przeszkadzało.

Edytowane przez Janusszr

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...