Jeziorm 1 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Długo sie przymierzałem do tego tematu, kombinowałem,nawet sobie wypisałem za i przeciw i wyszło ze musze sprobować... Chciałbym skompletować sobie pierwszy zestaw -multi+wedka z pazurem ale bede go uzywał narazie do trollingu... Dlaczego ? Narazie musze sie przyzwyczaić do innego zestawu a trollling bedzie chyba najlepszym wyjsciem...pewnie pare razy sie z nia przepłyne a pozniej stane gdzies zdala od ludzi i bede probował rzucic jakims ciezszym wabiem Wiec jestem na etapie poszukiwania jakiegos multiplikatora i wedeczki z przelotkami zamocowanymi odwrotnie... PS woblery ktore uzywam do trola nie mają wiecej niż 25-30 gram ale wolałbym zeby wedka miała większy c.w. bo pewnie sprobuje popływac z wiekszymi przynetami a po jakims czasie czyms rzucić Mozecie mi jakos pomóc?Zaznacze tylko ze wolałbym narazie zestaw economic bo nie wiem czy takie cóś mi sie spodoba...Z góry dzieki za pomoc !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 A ile możesz wydać na ten zestaw? Będzie łatwiej odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 @wobler to zalezy od propozycji, na rzeczy dotyczace wedkarstwa nie mam ustalonych limitów...jak trzeba to mam tu taki lombard niedaleko a tak na poważnie to mniej wiecej 300-400 pln , nie wiem czy to jest duzo czy mało bo zupełnie nie mam pojecia o cenach takich zestawów... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Ja zmajstrowałem sobie niedawno zestaw za taką kaskę Mam ABU PRO MAX L i Dragona Millenium Fatso Jerk 180cm 30-70g. Ale miałem w łapkach Daiwę Procaster 100HL. Jest wytrzymalsza - solidniejsza konstrukcja. Oba multiki rzucają od około 10g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Oczywiscie moze to byc zestaw używany, wedka seryjna itd, bez szału na poczatek... Dzieki @wobler, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Z kijem do trolingu nie pomogę Ale ta Daiwa jest ok jak za tą kaskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Jak do trola, to możesz się przyjrzeć kijkom Larus Platinium Black Diamond II w długościach 2.10 i 2.40. Friko przyuważył swego czasu gdzieś w sklepie jerkóweczkę Larusa, więc zainteresowałem się całą ofertą. Kijki są niczego sobie: przelotki Fuji Alconite, uchwyt Fuji, ładne omotki (nieco zbyt dużo lakieru), co prawda badziewny korek, ale za to ładnie obrobiony blank (choć niezbyt gruby) o równomiernej grubości i ładnym, równomiernym ugięciu bez przesztywnień. Blank niezbyt szybki, pod obciążeniem ugina się aż po rękojeść. Chyba trudno będzie o lepszy kijek w tej cenie. W dodatku tam gdzie kupowałem można się potargować. Dla estetów: ładne, spokojne wzornictwo, nie „wali” po oczach, nie wygląda na chrust. Zobaczymy, czy nim jest. Jak się nie sprawdzi, to się poddam i ukręcę kij na firmowym blanku... Acha, co ciekawe mój kij miał tragicznego „byka” w opisie i blanku i na pokrowcu (3/8-3oz. 8-20lb zamiast 3/8-1oz. 8-20lb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 I jeszcze jedno: tego Dragona do trola to bym sobie odpuścił. To kij do diametralnie innych zastosowań. Tyle w nim finezji i ugięcia co w kiju od szczotki... Albo kupujesz kij do jerków, albo do trola. Ciężko pogodzić oba te zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 No więc wole do trola...nie myslalem o połaczeniu kija trolingowego z jerkowka ale miałem nadzieje ze takim kijem ( trolingowym ) mozna troche porzucać A jaki młynek bo w zasadzie to mnie bardziej intryguje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Porzucać zawsze można Pamiętaj tylko, że tani sprzęt jest raczej mało wszechstronny. Zdecyduj, czy to mają być wobki do 25-30g, czy większe. Np. u mnie, żeby obsłużyć pełny zakres wobków, potrzebne są trzy kije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Dobrze, wiec sprecyzuje - woblery max 35 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Ok , sprawa juz wyglada zupełnie inaczej...odpusciłem zupelnie tego trola ( mam czym trolowac wiec jest ok ) ale PIERWSZEGO zestawu castingowego nie odpusciłem... Kupiłem Abu C3 5501 ale nie wiem jaki kijek do tego.... Przynety jakimi mam zamiar łowic tym zestawem ( narazie to bede probował golić brody na multiku pewnie ) to slider,wieksze obrotowki, gumy 30 gram no i moze jack ktory byłby najciezsza przynetą. Prosze pomóżcie!! Zalezy mi na cenie...na poczatek jak najtaniej Moze ktos ma cos ciekawego ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja mam Team Dragona Silver Edition do 30gr.(na razie)i chyba mogę śmiało polecić,naprawdę leży mi ten kijek:)Slidery 10 F i S latają z niego jak z katapulty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Z. Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Też będę jednak kompletowal pierwszy zestaw, na początek chciałbym coś taniego w klasycznym kształcie (C3,C4) , co sądzicie o Daiwa Milionaire S na ebay-u jest dość tanio, warto? czy lepiej kupić coś droższego?, czy mozna ten multik porównac do C3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Też będę jednak kompletowal pierwszy zestaw, na początek chciałbym coś taniego w klasycznym kształcie (C3,C4) Nie mówię,że to zły wybór,ale czemu akurat tak? Dlaczego nie niski profil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Z. Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Może to śmieszne i dziwne , ale nie mogę się przełamac aby do wędki założyć coś co wygląda jak UFO , oczywiście wiem że niskoprofilowce są lepsze , chciałbym znaleźć rounda na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Może nie lepsze,ale chyba troszkę bardziej poręczne.Przede wszystkim ja przy zakupie czegokolwiek zastanowiłbym się jakimi przynętami będę rzucał.Też jestem początkującym castin'owcem i wybrałem Shimano Curado,przy moich przynętach sprawdza się znakomicie:)Jeśli nie będziesz do wody wrzucał bardzo ciężkich przynęt,to zastanowił bym się nad niskim profilem,na pewno się przełamiesz:)Jest na forum dużo fachowców,więc na pewno Ci pomogą lepiej niż ja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Z. Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Lowię przynetami między 10-20 gram i do tego chciałbym dopasować klasycznego , ładnego Rounda, czy to mozliwe, jeśli tak to jakie modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Wiesz na pewno są takie klasyczne multiki co wyrzucą tą gramaturę,ale podejrzewam,że to te z górnej półki.Pod tą gramaturę ja bym na pewno wziął niski profil.O ile ofertę niskoprofilowców znam jako tako,o tyle Round'ów prawie w ogóle,no może poza Abu c3,c4,ale one chyba są do cięższych przynęt.Tu mówię,potrzebna będzie rada starszyzny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Jest bardzo dużo cennych wskazówek w artykułach na stronie głównej,testy multików,opisy itd.Myslę,że jest ogrom wiadomości po przeczytaniu których można wyciągnąć wnioski,czego tak naprawdę szukamy.Polecam przestudiowanie tych materiałów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 A jaki będzie cały zestaw? Jakie ryby chcesz łowić tym zestawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Z. Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Pierwszy zestaw chce zaplanować konkretnie na Szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 10-20gr na szczupaka?Zupełnie nie mój kaliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Z. Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 u mnie sprawdza się doskonale (fotek nie wstawie bo nie robie), licze na to że casting też pozwoli mi połowić trochę jerkami około 20 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Każdy ma jakieś upodobania sprzętowe.Ważne,żeby brania były,a na co,to sprawa drugorzędna.U mnie przejście ze spinningu na casting spowodowało to,że używam większych przynęt (na razie).Dlaczego?Chyba łatwiej się nauczyć rzucać,a z czasem planuje schodzenie coraz niżej:)Podejrzewam,że dużo ludzi się zniechęca do castingu poprzez małe przynęty (stosowane przy nauce rzutów multikiem),rzuty pod wiatr itd.Ale jak się założy Slidera 10 czy 12 to nabiera się przekonania,że jest to zaj.... sprawa:)Na razie klenie i okonie rezerwuję dla klasycznego spiningu,bo wiem,że jeszcze nie czas i pora:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi