Skocz do zawartości

shimano baitrunner 6000

laredo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Chciałbym zakupić kołowrotek z wolnym biegiem. Potrzebny by był do np łowienia sandacza na trupka lub czasami karpi ewentualnie innych ryb w rzece. Zastanawiam się właśnie nad baitrunnerem w wielkości 6000. Cena takiego nowego to ok 250 zł. Warto go kupić czy nie ? Jakieś doświadczenia macie z tymi młynkami ? Proszę o wasze opinie, dobre i złe. Oczywiście kołowrotki chcę kupić fabrycznie nowe.

Shimano Baitrunner to wielka rodzina kołowrotków z wolnym biegiem w różnych wielkościach i wyposażeniu. Twój wybór wydaje się słuszny jednak nie określiłeś modelu. Im drożej tym lepiej im taniej tym prościej i wcale nie znaczy gorzej... Zakładając, że wybierasz się na karpie brałbym model 8000-10000. Duża pojemna szpula zmieści sporo żyłki, wielkości 5000-6000 miały podobny korpus jedynie rotor i szpula były stosunkowo mniejsze. Wada systemu to zbyt małe korby po za BB LC. Ściągając rybę z dużej odległości (200-400 metrów wywózka) było to mocno odczuwalne w nadgarstku jak i szybkości ściągania zestawów. Przerobiłem lwią część Baitruneer-ów od BB LC do XTR 10000 i cała seria tych mniejszych w różnych pokoleniowych oznaczeniach zawsze TOP model. Obecne mają bardzo czułe hamulce wolnego biegu, minimalne zabrudzenie lub kąpiel potrafi zakłócić płynną pracę stąd polecam używki XTR. Stara jara seria (szara obudowa). Powodzenia w poszukiwaniach. Raczej doskładaj kasy i sięgnij po najwyższy model z serii, jest duża różnica w eksploatacji... Z wszystkich karpiowych młynków które przeszły przez moje ręce najmilej wspominam Daiwa Tournament ISO 5000 QD. Ten rozdział wędkarstwa mam za sobą, czasami miło powspominać... W linku ostatnie moje zestawy z czasów karpiowania.

http://jerkbait.pl/topic/22167-kolowrotek-typu-surf-dluga-stozkowa-szpula/