Skocz do zawartości

HM62 Plus super fast 5-18 g - jaka moc?

adiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest, lub może być moc tych kijków Dragona (kg/lb)?

Trochę to dziwne, że firma mająca jakieś ambicje (w tekstach reklamowych seria HM62 aspiruje do grona tych lepszych wędzisk), sprzedająca wyrób (podobno)na dobrej klasy blankach nie podaje tak istotnych danych.

Mam taką wędkę w długości 2,15 m i faktycznie nie jest opisana jej mocy (moc linki), ale wędka dysponuje sporymi możliwościami okoń pryszcz, a na sandacza jest poprostu wymarzona (łódka) Jeśli chodzi o większe długości to nie wiem jak sprawa wygląda.

Wędka dysponuje sporą mocą i jak nazwa mówi jest bardzo szybka.

Uzbrojona w SiC'i PacificBay

Chyba nie wiele pomogłem, ale tyle moge o niej powiedziec

TAJMIEN@ jest to bardzo dobry kij chociasz trudny. Posiada moc koło 17 lbs. Dlaczego napisałem, że jest trudna. Bo wymaga od wędkarza dobrze opanowanej techniki rzutu. jest taki szybki, że początkującemu adeptowi może sprawiać kłopoty w rzucie szczególnie woblerkami jednej popularnej firmy.

Natomiast na sandacza z gumami jest super. Posiada duży zasięg rzutu i jest cholernie czuła. Czuć na niej dosłowinie wszystko.

Miałem okazję testować ją na duże przeciązenia. Może bardzo dużo. Do tego jest lekka i po prostu ładna. Osobiście stosowałem do niej żyłkę.

Wytargałem na nią kilka ładnych sandaczy i szczupaków. Górę okoni i dwa kije castingowe z multiplikatorami ( w trakcie przeszukiwania dna jeziora Rogowo. po wywrotce łodzi na środku jeziora).

wspomniana długość była najlepszą długością pod casting.

Na Odrę byłby wskazany kij o 1-2 oczka mocniejszy ale nie było takiego w tej serii.

pozdrawiam :D

Mam taką wędkę w długości 2,15 m i faktycznie nie jest opisana jej mocy (moc linki), ale wędka dysponuje sporymi możliwościami okoń pryszcz, a na sandacza jest poprostu wymarzona (łódka) Jeśli chodzi o większe długości to nie wiem jak sprawa wygląda.

Wędka dysponuje sporą mocą i jak nazwa mówi jest bardzo szybka.

Uzbrojona w SiC'i PacificBay

Chyba nie wiele pomogłem, ale tyle moge o niej powiedziec

czarny blank??????

jeśli tak tego blanku już nie mają jak odchodziłem z firmy 2 lata temu już były końcówki na magazynie.

Łowiłem tym modelem właśnie 2,15m zastosowanie : sandacze na lekko i ciężko okonie.Co do CW jest opisany idealnie.

Również linka tak jak pisał Andrzej nie więcej niż 17Lb idealnie !!! . Na 4 calowe gumy ,kijek jest rewelacyjny, jak również na dłubanko w Odrze :D Skoro jest uzbrojony w PacificBay to trochę lat ma

za jakie pieniądze go możesz zassać?

Kiedyś właśnie na takiego HM62 super plus w wersji castingowej oczywiście wytargałem pięknego dużedo sandacza na Odrze jakieś 80 metrów w górę rzeki od mostu w Ścinawie. Jest tam taki bardzo głęboki dół. Walną na czarne kopaty na główce 15 gram z samego dna. Była fajna zabara bo kijek wygiął się niemiłosiernie ale nie póściłem mu ani jednego metra żyłki. Po kilku minutach był na brzegu. 0,81m.

mialem te kije w 4 sztukach 2,9 spinn 2,6 spinn 2,45 cast i 2,3 cast moc 15 max 17lb moim zdaniem,gfafit pierwszych modeli ubieranych w Pacyficki sic był sztywniejszy jakby ,bo te zbrojone w new fuji system były bardziej miekkie w dole.

podobnie jak najstarsza wersja trawela HM62 w ciemno granatowym kolorze blanku,w niczym nie podobta do ostatniej( z przed pary lat) kluchy na jakimś zielonym blanku niby o tych samych parametyrach/

ale to tak na OT :D

hasior@ to wcale nie jest O.T. tylko ciekawe spostrzeżenia. Ze swojej strony mogę się pochwalić, że miałem kijek z tej serii o numerze fabrycznym 0001.

Jako ciekawostkę mogę napisć, że w serii HM numery zaczynają się od 0011 w górę. Numery 0001 do 0010 to kije testowe.

pzdrawiam :D

hasior@ to wcale nie jest O.T. tylko ciekawe spostrzeżenia. Ze swojej strony mogę się pochwalić, że miałem kijek z tej serii o numerze fabrycznym 0001.

Jako ciekawostkę mogę napisć, że w serii HM numery zaczynają się od 0011 w górę. Numery 0001 do 0010 to kije testowe.

Właśnie mam pytanko. Takie testowe kije robią ręcznie? Nie są z masówki? :mellow:

ja widziałem np na targach w Poznaniu kije Team dragon uzbrojone recznie były to 2 blanki recznie opisane i ubrane na blankach seryjnych modeli.z napisem test model.

,podobnie było zkijami castingowymi nawet na allegri i chyba tez na naszym forum ktos sprzedawał ręcznie uzbrojonego 1czesciowego team dragona.

była to wesja testowa z nr 00001

tak wiec z tego co widzę pierwsze testy blanków są na kijach zbrojonych u nas.zapewne potem juz teci projekt na wschod i tam zaczyna sie produkt masowy.

@Thymallus mnie ubiegł z odpowiedzią ,się spuźniłem :lol:

ja widziałem np na targach w Poznaniu kije Team dragon uzbrojone recznie były to 2 blanki recznie opisane i ubrane na blankach seryjnych modeli.z napisem test model.

,podobnie było zkijami castingowymi nawet na allegri i chyba tez na naszym forum ktos sprzedawał ręcznie uzbrojonego 1czesciowego team dragona.

była to wesja testowa z nr 00001

tak wiec z tego co widzę pierwsze testy blanków są na kijach zbrojonych u nas.zapewne potem juz teci projekt na wschod i tam zaczyna sie produkt masowy.

@Thymallus mnie ubiegł z odpowiedzią ,się spuźniłem :lol:

Dzięki za info i sory za OT :D

Chodzi mi o wersje testowe. Czy są one produkowane ręcznie, czy masówka? :D Niekoniecznie HM

mowa tu o kijach seryjnie montowanych KONGER equs , DRAGO team dragon , ROBINSON diaflex czy JAXON klakson

jeżeli pan X znajduje blank ( Y ) bez nazwy i marki. I ten blank leży panu X w dłoni to składa go do kupy zbrojąc oczywiście ręcznie

następnie kij trafia do testera tester robi z nim wszystko po za trzaskaniem drzwiami po blanku od samochodu.

Kiedy dany kij ( Y ) przechodzi wszystkie katorgi nawet te najgorsze czyli leży za szafą przez cały okres testów to wtedy zaczyna się masówka.

według opracowanego wzoru resztę robią ziółte loncki :D

w przypadku HM byłem widziałem i chylę czoła - lecz nie piszę nic więcej bo to jest ich wypracowana marka

...ja miałem model o dł. 2.3m, z nr 0015 :mellow:, teraz łowi nim mój znajomy...

adiz1@ ty też nie podajesz o który kij konkretnie ci chodzi, a wydaje się, że taki porządny forumowicz :unsure:

Przepraszam, faktycznie nie wyraziłem się jasno.

Mam kijek Dragona - uzbrojony jako spinning – długość 2,45m.

@Thylmanus może miałeś go nawet w rękach - dotarł do mnie chyba z Gniezna :D

Trochę prowokacyjnie do zapytania o moc wędziska dodałem komentarz, ale wydaje mi się, że nie umieszczenie tak istotnych danych to błąd. Do tej pory użytkowałem HM-a do brzegowych połowów szczupaka. Przynęty typu 12 g Salmo „Perch” 8 cm, czy obrotówki Mepps „Lusox”nr 3 dobrze pracowały w zestawie z tradycyjną żyłką mono 0,22 mm i wydawały mi się optymalne do tej wędeczki. Chciałem jednak zmienić łowisko , technikę i przynęty i właśnie przy zmianie żyłki na plecionkę (wcześniej nie miałem z nią wiele do czynienia) pojawił się problem – jakiej mocy linkę zastosować aby nie „przedobrzyć” ?

Pozdrawiam Adrian