Skocz do zawartości

HM62 Plus super fast 5-18 g - jaka moc?

adiz1

Rekomendowane odpowiedzi

?Witaj adiz1@. Twój post jest ciekawy i porusza pewien szczegół z naszego rynku wędkarskiego. Formalnie to masz rację. Ale spróbujmy się zastanowić jak jest na codzień.

Chodzę po różnych sklepach wędkarskich w kraju już wiele lat. Ale jeszcze nie spotkałem przypadku, żeby klient podszedą do lady i zażyczył sobie szpulę żyłki o mocy powiedzmy 10 lb.

Inny przykład. byłem wiele razy a rybach i widziałem nad wodą wędkarzy uzbrojonch w kije o podanej max. mocy. Natomiast stosowane przez nich linki była o średnicy takiej lub innej. Jeżeli ich pytałem ile lb ma ich linka patrzyli na mnie - delikatnie pisząc -niewyraźnie.

ostatni przykład. Na forum co jakiś czas jakiś nowy forumowicz pyta/prosi o poradę jak i jaki kij sobie zbudować na taką lub inną rybę. Deklaruje, że się w ogóle nie zna. jednoczeńnie bardzo precyzyjnie i dobitnie deklaruje główny (w/g niego) parametr to znaczy długość kija. (najczęściej 3 metry lub coś koło tego). natomiast nie potrafię sobie przypomnieć prypdku, żeby jakiś noworysz pytał o kij n.p. na sandacze o mocy powidzmy 17 lbs. On tylko wie jaki ma być długi.

Patrząc na te przykłady i twoje oczekiwania możemy napisać, że mimo iż są słuszne w naszej rzeczywistości są trochę egzotyczne. Być może dlatego różne firmy w Polsce nie podają mocy sprzedawanych wędek. Nie wiem.

pozdrawiam :D

A dając już spokój temu Dragonowi 5-18g, tak z praktyki, jakiej wytrzymałości plecionka (np popularna Power Pro)będzie optymalna do przynęt w rodzaju woblerów Salmo Perch 8 cm, Executor 7 cm, gumy na 10-15 g główkach, duże lekkie błystki obrotowe np Mepps Lusox 3?

Jeśli zalecana przez producenta przynęty grubość żyłki wynosi przykładowo 0,22 mm to jak to się przekłada na grubość/wytrzymałość plecionki/ ?