Thymallus Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 ?Witaj adiz1@. Twój post jest ciekawy i porusza pewien szczegół z naszego rynku wędkarskiego. Formalnie to masz rację. Ale spróbujmy się zastanowić jak jest na codzień.Chodzę po różnych sklepach wędkarskich w kraju już wiele lat. Ale jeszcze nie spotkałem przypadku, żeby klient podszedą do lady i zażyczył sobie szpulę żyłki o mocy powiedzmy 10 lb. Inny przykład. byłem wiele razy a rybach i widziałem nad wodą wędkarzy uzbrojonch w kije o podanej max. mocy. Natomiast stosowane przez nich linki była o średnicy takiej lub innej. Jeżeli ich pytałem ile lb ma ich linka patrzyli na mnie - delikatnie pisząc -niewyraźnie.ostatni przykład. Na forum co jakiś czas jakiś nowy forumowicz pyta/prosi o poradę jak i jaki kij sobie zbudować na taką lub inną rybę. Deklaruje, że się w ogóle nie zna. jednoczeńnie bardzo precyzyjnie i dobitnie deklaruje główny (w/g niego) parametr to znaczy długość kija. (najczęściej 3 metry lub coś koło tego). natomiast nie potrafię sobie przypomnieć prypdku, żeby jakiś noworysz pytał o kij n.p. na sandacze o mocy powidzmy 17 lbs. On tylko wie jaki ma być długi.Patrząc na te przykłady i twoje oczekiwania możemy napisać, że mimo iż są słuszne w naszej rzeczywistości są trochę egzotyczne. Być może dlatego różne firmy w Polsce nie podają mocy sprzedawanych wędek. Nie wiem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiz1 Opublikowano 14 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 A dając już spokój temu Dragonowi 5-18g, tak z praktyki, jakiej wytrzymałości plecionka (np popularna Power Pro)będzie optymalna do przynęt w rodzaju woblerów Salmo Perch 8 cm, Executor 7 cm, gumy na 10-15 g główkach, duże lekkie błystki obrotowe np Mepps Lusox 3? Jeśli zalecana przez producenta przynęty grubość żyłki wynosi przykładowo 0,22 mm to jak to się przekłada na grubość/wytrzymałość plecionki/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 ja bym zastosowal 15lb dla pelnego komfortu ale nie wiem czy ten kijek tyle wytrzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 ..jak prawi @mifek, 15lb pasuje jak ulał..co do kija, myślę że to jego wyśrubowana górna granica... ale da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Wlasnie przegladalem allegro i okazuje sie ze taki kijek (jak w temacie) jest wystawiony na licytacje. Oczywiscie nie mam z tym nic wspolnego, pisze tylko jakby ktos byl zainteresowany to tam widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi