Skocz do zawartości
  • 0

Problem ze skręcaniem linki

dyliog

Pytanie

Witam

Od początku zezonu powróciłem do łapania na obrotówki. Bardzo lubię tego typu przynęty ale zauważyłem, że kupowane przeze mnie kretliki nie wystarczają na to aby linka (łapię na żyłkę i plecionkę) nie skręcała się :( Tyczy się to prostego krętlika lub beczkowego. Stosowałem nawet te potrójne beczkowe i trzy łączone ze sobą i linka nadal się skręca od obrotówek począwszy od nr 0 już nie mówiac o rozmiarach 3-4...

Dlaczego tak się dzieje? Czy to niska jakość krętlików (kupowałem i te z wyższej pułki)? Czy to wszystko zależy od obrotówki? Czy jest jakis sposób aby zniwelować tego typu skręcanie?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zależy jak bardzo Ci się skręca. Całkowicie wyeliminować skręcania się żyłki przy łowieniu na obrotówki się nie da. Ale jeżeli żyłka spada Ci zwojami ze szpuli to coś jest nie tak. Sprawdź rolkę kabłąka w kołowrotku czy się swobodnie obraca, może trzeba ją wyczyścić/naoliwić. Ten element też odpowiada za skręcanie się żyłki jak nie działa prawidłowo.

• 0

A w jakiej Ty wodzie wędkujesz. Bo np. na takiej wodzie typu Odra  to możesz sobie  najlepsze krętliki na świecie stosować a i tak szybko przestaną kręcić jak powinny. O tym, że każdy młynek ze stałą szpulą skręca żyłkę nawet nie wspominam, bo toć oczywista oczywistość.  :)

Edytowane przez Krzysiek_W

• 0

Łowię na Warcie w okolicach Gorzowa Wlkp. Na lekkim zestawie do 7g stosuję żyłkę Dragon HM80 0,14 i z tym łowię na nr 0 albo jeszcze mniejsze blaszki, cięższy zestaw to HM80 0,20 albo plecionka Momoi takumi jig line 0,18. Pitt sprawdzę dzisiaj sposób z dociążeniem małą śrucinką na jednym grocie kotwicy przy blaszcze nr 0 i napisze czy zadziałało, jeśli nie pokombinuje z tym drutem :P. A te obroty GLAN-GILWA nie występują w rozmiarach "0" albo mniejszym? Chętnie bym je sprawdził ;) A  może są jacyś inni producenci co stosują niecentryczny korpus i maja w ofercie obroty nr 0 i mniejsze? Trinided mój Red Arc pracuje bez zarzutu, rolka czasem zaszeleści ale obraca się bez najmniejszego problemu ;)

• 0

Dodam jeszcze, że warto sprawdzić, czy Twoje obrotówki równie chętnie kręcą się w obie strony. Jeżeli nie, to popraw je, albo wymień na takie, które żadnego kierunku wirowania nie dyskryminują.

Oczywiście dobry krętlik pomaga.

Pomaga też wysnucie, od czasu do czasu, dłuższego kawałka żyłki na wodzie (w rzece - z prądem, na jeziorze - za płynącą łódką). A niech ma trochę radochy z życia ;)  i się rozprostuje.

No i wreszcie, trafiają się kołowrotki, które bardziej od innych linkę skręcają... :rolleyes:  ... pech

• 0

Pitt sprawdzę dzisiaj sposób z dociążeniem małą śrucinką na jednym grocie kotwicy przy blaszcze nr 0 i napisze czy zadziałało

w zasadzie taka srucine powinno sie montowac na oczku zaczepowym, na kawaleczku druta np. chodzi o to, zeby zeby to dodatkowe obciazenie bylo zamontowane dekoncentrycznie (dekoncentrycznie?) i utrudnialo obracanie sie calej blystki wokol wlasnej osi

• Like 1

• 0

Dawno temu Marek Aszychmin robił obrotówki z takim wygięciem drutu już za strzemiączkiem jak w "korbie od jelcza" ale faktycznie to co pokazał pitt dopiero zapobiega skręceniom.

Były kiedyś w handlu takie płytki do zakładania na linkę coś w stylu pitt-a wynalazków ale one były troszkę za luźne.

Z prostszych zabiegów zaledwie ograniczających skręcanie to można rozłożyć obrotówkę i "dopracować" zarówno strzemiączko jak i elementy na których się opiera,- to już dużo daje. Same strzemiączka też pozostawiają wiele do życzenia poza wortowskimi, które i tak warto przejechać cienkim ostrzem i dopolerować papierem dla pewności.

Edytowane przez Rheinangler