Skocz do zawartości

Dziwne stuki w Rarenium 4000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W moim Rarenium 4000 po kilku godzinach pracy, pojawily sie stuki ktore nasilaja sie podczas gdy szpula jest w najnizszym polozeniu. Kolowrotek byl przesmarowany po zakupie i do tej pory chodzil jak przyslowiowe maselko. Prosze poradzcie koledzy co moze byc powodem takiego stanu rzeczy.

Może być oś nie dokrecona do wózka ;) może być luźna blaszka dociskajaca worma i pręty podpierajace wózek , może być wszystko :D

a pewnie w pozycji pionowo szpula do góry jak zakrecisz to najglosniej to slychac :D

Edytowane przez Qowax001

Jeszcze nie byl rozbierany ale wyglada mi to niestety na przekladnie. Jezeli tak to na co zwrocic uwage po demontazu i co jest w ogole powodem stukajacej nowej przekladni. Ciagalem ripery 10cm na max 10g olowiu. To niewiele jak na rozmiar 4000. Przy podbiciu luz zwijalem kolowrotkiem

Ja bym jednak stawiał na posów szpulki. Gdzieś jest za duży luzik, lub go nie ma wcale. Trzeba sprawdzić też, jakby to powiedzieć, ząbki na wałeczku ( wormie ) , czyli miejsca w których wodzik zmienia kierunek. Musi być gładko bo inaczej może też stukać. Sprawdź też czy wodzik mocno przylega do wałka, czy jest smar w rowkach. Powinien być minimalny luzik. Wałek też nie powinien być super sztywno, minimalnie ale to na prawdę minimalnie powinien się dać ruszyć przód/tył. Jak już to sprawdzisz to nie żałuj smaru, tylko smar nie może być za gęsty bo będzie się ciężko kręcić.

No i tak. Zdemontowalem zebatke ktora napedza worma. W ten sposob zawezilem obszar poszukiwan. Ustawilem szpule pokrecajac recznie wormem w najnizszym polozeniu i nawijam nawijam a stuki jak byly tak sa nadal. Nastepnie przestawilem szpule w gorne polozenie. No i sobie dalej nawijam i co...Stuki ustaly. Poza tym ze odpada przekladnia i elementy worma to dalej nic nie wiem. Moze stuka szpula lub kolo zebate ociera o wodzik najnizszym polozeniu ale nie widac zadnego otarcia. Moze macie jeszcze jakiegos pomysla bo ja juz wymiekam.

No i tak. Zdemontowalem zebatke ktora napedza worma. W ten sposob zawezilem obszar poszukiwan. Ustawilem szpule pokrecajac recznie wormem w najnizszym polozeniu i nawijam nawijam a stuki jak byly tak sa nadal. Nastepnie przestawilem szpule w gorne polozenie. No i sobie dalej nawijam i co...Stuki ustaly. Poza tym ze odpada przekladnia i elementy worma to dalej nic nie wiem. Moze stuka szpula lub kolo zebate ociera o wodzik najnizszym polozeniu ale nie widac zadnego otarcia. Moze macie jeszcze jakiegos pomysla bo ja juz wymiekam.

Podkladki z glownego kola ( chociaz jedna ) daj na prawa strone podpacia korby, lub nawet pod lozysko.

Skrec calosc. Powienien pracowac nieco mniej maslanie, ale moze przestanie stukac.

Taki manewr z podkladkami da Ci odp. i dowiesz sie w 100 % czy owe kolo faktycznie nie stuka o wodzik.

Cześć,spróbuj jeszcze jednej rzeczy,a nóż widelec pomoże.Zdejmij szpulę i zdemontuj te " ustrojstwa " odpowiedzialne za zamykanie kabłaka korbką.U mnie kiedyś włąśnie stukał taki szpejek wystajacy z rotora .Sprężyna za slabo go wypychała i wadził o element w korpusie (odpowiedzialny za odbijanie kabłaka.

Podkladki z glownego kola ( chociaz jedna ) daj na prawa strone podpacia korby, lub nawet pod lozysko.

Skrec calosc. Powienien pracowac nieco mniej maslanie, ale moze przestanie stukac.

Taki manewr z podkladkami da Ci odp. i dowiesz sie w 100 % czy owe kolo faktycznie nie stuka o wodzik.

Tego sposobu nie radzę stosować.

Normale, szkoda głowę łamac bez warsztatu.

Pozdrawiam 

Józef Lesniak

Cześć,spróbuj jeszcze jednej rzeczy,a nóż widelec pomoże.Zdejmij szpulę i zdemontuj te " ustrojstwa " odpowiedzialne za zamykanie kabłaka korbką.U mnie kiedyś włąśnie stukał taki szpejek wystajacy z rotora .Sprężyna za slabo go wypychała i wadził o element w korpusie (odpowiedzialny za odbijanie kabłaka.

Nie zawsze wszelkie stuki  muszą pochodzić od układu napędowego. Proszę sobie wszystko dokładnie sprawdzić po kolei,eliminując z pracy przekładnię i "worm shaft".

Pozdrawiam

Józef Leśniak