Skocz do zawartości

Zakleszczona plecionka

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Problem wygląda tak:

Kij castingowy Cormoran Jerkboat 160cm, cw do 120 gr, okrąglak ABU 5601 Jerkbait. Prawidłowo nawinięta plecionka, 0.28mm dla jasności. Przynęta ok 70gr. Prawidłowo nastawiony hamulec.

Kilkadziesiąt rzutów ok, kolejny rzut i plecionka strzela, bo się zakleszczyła w nawojach na szpuli.

Problem powtarza się dwukrotnie.

Przynęty szlag trafia.

Co jest grane?

Pozdrawiam

Alek

ja wlasnie dla tego po bodaj 3 probach podarowalem sobie multiki (jedyny wyjatek to koniecznosc nawieniecia duzej ilosci grubszej linki). Po kazdym zaczepie/wiekszej rybie mialem to samo. Mysle, ze skutek (podobnie jak w kolowrotkach staloszpulowych) niedopasowanego kija/ciezaru przynety i grubosci linki.

Przy czym zdarzalo mi sie wypuszczac plecionke bodaj .35 (70 czy 75 lbs)i zwijac ja z 30lbs wedka ugieta mocno (wiec pomyslalbym, ze plecionka mocno naciagnieta etc) zwijajac woblera w trolu a i tak na zaczepie linka potrafila wejsc w szpule tak gleboko, ze pawie koparki trzeba bylo uzywac by dotrzec do urwanej koncowki...

Na forum pewnie są inżynierowie tudzież fizycy i odpowiedzą czy przynenta o masie 70 gr, wystrzelona z naładowanego kija, a następnie zatrzymana w miejscu, jest w stanie zerwać plecionkę o średnicy 0,28 mm (wytrzymałość 20 kg).

Te wytrzymałości dla plecionek są podawane dla stanów statycznych czy dynamicznych ? 

Pozdrawiam,

Waldi

najpierw znajdz plecionke .28 o wytrzymalosci 20 kg to juz bedzie pierwszy znaczacy postep. zdazalo mi sie ostrzeliwywac przynety wazace kolo 20-30g max (kopyto 12 na glowce 10-15? i to rzucajac z kajaka wiec nie jakos strasznie mocno) a najslabsza linka jakiej uzywam to stren o wytrzymalosci (prawdziwej) ponad 6kg przy czym nei sadze bym kiedykolwiek na multiku mial linke slabsza niz okolice 10 kg rzeczywiste (znaczy opisana pewnie 15kg+) przeciazenia przy rzucie sa straszne.

Gość DanTe2491MA

Kolego nawiń plecionkę na multik bardzo mocno i oto cale rozwiązanie. Pletka się kleszczy bo jest luźno nawinięta. Ja łowię multikiem już drugi sezon nie wysokiej klasy do tego żyłką ,pletkami drogimi tanimi problemów nie miałem. :rolleyes:

Edytowane przez DanTe2491MA
  • Like 2

najpierw znajdz plecionke .28 o wytrzymalosci 20 kg to juz bedzie pierwszy znaczacy postep. zdazalo mi sie ostrzeliwywac przynety wazace kolo 20-30g max (kopyto 12 na glowce 10-15? i to rzucajac z kajaka wiec nie jakos strasznie mocno) a najslabsza linka jakiej uzywam to stren o wytrzymalosci (prawdziwej) ponad 6kg przy czym nei sadze bym kiedykolwiek na multiku mial linke slabsza niz okolice 10 kg rzeczywiste (znaczy opisana pewnie 15kg+) przeciazenia przy rzucie sa straszne.

Można ją znaleźć bez problemu, w sklepach. Czyli jest już znaczący postęp :)

Power Pro: średnica 0,28 mm, wytrzymałość liniowa 20 kg, wytrzymałość na węźle 13,5 kg. Plecionka zrywała się nie na węźle, a w odległości ok. 1m od węzła.

Stwierdzone organoleptycznie, gdyż przynenta pływająca była wyłowiona z przyponem i kawałkiem plecionki.

Ktoś wie przy jakich warunkach producent podaje wytrzymałość ?

• Like 1

Kolego nawiń plecionkę na multik bardzo mocno i oto cale rozwiązanie. Pletka się kleszczy bo jest luźno nawinięta. Ja łowię multikiem już drugi sezon nie wysokiej klasy do tego żyłką ,pletkami drogimi tanimi problemów nie miałem. :rolleyes:

Też bym w tym upatrywał źródło problemu. Jeśli pleciona pozwala i jest sens, to nawijam często na mokro. Tzn. po wymoczeniu. 

Też bym w tym upatrywał źródło problemu. Jeśli pleciona pozwala i jest sens, to nawijam często na mokro. Tzn. po wymoczeniu. 

No właśnie, są dwie szkoły nawijania: na sucho i mokro. Czy nie ma ryzyka, że po wyschnięciu, na plecionce będzie więcej luzów i kleszczenia będą większe ?

Jak nawijacie Panowie swoje plecionki ?

Ja wkładam pletke do wiadra z wodą przekładam  przez  książkę następnie przez przelotki i mocuje linkę do multika . Pletka ma być nawijana pod dużym oporem inaczej bedziesz miał luzy i zakleszczenia pletk. Żyłkę nawijam podobnie  tylko bez książki.

Nie szanujesz waćpan książek...

• Like 2

No właśnie, są dwie szkoły nawijania: na sucho i mokro. Czy nie ma ryzyka, że po wyschnięciu, na plecionce będzie więcej luzów i kleszczenia będą większe ?

Jak nawijacie Panowie swoje plecionki ?

Nie wiem czy nowa plecionka jeśli trochę nasiąknie kurczy się. Zakładam, że nie. Zresztą są takie, które w stanie nowym nie nasiąkną w ogóle. Najważniejsze to jednak ciasno, tzn. z odpowiednią siłą nawinąć. Ostatecznie duża ryba i tak wbije tą plecionkę nawet jeśli jest od zera dobrze upakowana. Wtedy trzeba odwinąć ile trzeba i powtórzyć. Druga rzecz, jaką czasem widzę u znajomych to, że potrafią od zera wpakować dużo plecionki. Lepszą opcją jest na dół wpakowanie dosyć cienkiej żyłki i resztę, naprawdę tylko tyle ile trzeba dać plecionki. 

Castem śmigam nie długo bo dopiero trzeci/czwarty sezon, ale co sliderów odstrzeliłem to moje :angry: - niestety.

Z moich przemyśleń co do krzoków/zakleszczeń z pletką, problem zazwyczaj wynikał u mnie w dwóch przypadkach :

- po rzucie plecionka ustawiona po przeciwnej stronie wodzika.

Jeśli dbałem o to aby jeszcze popuścić plećkę tak aby ustawiła się na linii wodzika i dopiero ściągałem, problem zakleszczeń nie występował.

- po rzutach klockiem, przejście na dużo lżejszą przynętę i niedopasowanie docisku szpuli.

Zazwyczaj wtedy po kilku rzutach coś z plecionką na multiku wydarzyć się musiało, po czym sam stukałem się po łbie przez zapominalstwo - no tak, było uwieszone 40g a teraz jest połowa mniej, a więc ? <_<.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1

Ja po zaczepie i próbie siłowego uwolnienia , lub przy rzucie i gwałtownym wyhamowaniu wabika za pomocą szpuli zauważyłem ze plecionka na szpuli się wcina lekko w zwoje i przy ponownym rzucie zdarzało się czasem zacięcie.... ale więcej takich problemów z odlotami sliderów miałem łowiac okuma alumina. Po przejściu na abo revo stx problemu nie mam.

Edytowane przez Tomasz eS

Chyba metoda jest zbyt drastyczna, nawinąć raz a dobrze (porządnie napiętą, lekko zmoczoną plecionkę) i po problemie... 

Ja mam już taki nawyk, że przed nawijaniem plecionka leci ze szpulką do letniej wody na około 15 minut do pół godziny i później dopiero nawijam oczywiście na wędce przy wykorzystaniu jakiegoś "pomocnika" jako napinacza. Co prawda trzeba nawijać przez szmatkę i zazwyczaj lekko puszcza kolor, ale za to jest na prawdę ciasno nawinięta

Ja nawijam na sucho . Ciasno, przez zaciśnieta szmatę. Nie mam problemów z zakleszczeniami. Oczywiscie oprócz sytuacji z forsownym holem lub walki z zaczepem.

Możesz mieć jeszcze jeden powód odstrzałów. Miałem tak kiedyś z pierwszym multikiem Abu C4 i Fatso Jerk cast. Szczytowa przelotka miała mikropękniecie. 

I przy pewnym ułozeniu linki ... wiadomo.

• Like 1