Skocz do zawartości
  • 0

Offset za i przeciw

Tomek88

Pytanie

Ciekawią mnie wasze doświadczenia w zbrojeniu softbait'ów hakiem offsetowym. Nie byłem nigdy wielkim zwolennikiem tej metody zbrojenia ze względu na skuteczność zacięć jednak warunki na łowisku nieraz ignorują moje przemyślenia i wymuszają taką a nie inną taktykę.

Przechodząc do meritum ostatnie 5 wypadów na ryby gdzie młóciłem offsetami różnych firm i ich zestawień notowałem zawsze pozytywne wyniki w postaci brań jednak ani jednej zapiętej i przynajmniej kilka sek holowanej ryby, najwyżej krótkotrwałe przytrzymania. Czy gdzieś popełniam błąd, czy ta metoda jest dobra tylko kiedy głęboko łykają?

Super przeczesuje się zarośnięte bankówki, ale jestem bezradny już jeśli chodzi o zapięcie. Na sugestie, że stosuje za małe haki i nie wysuwają się dobrze odpowiem, że nie ponieważ tak jak pisałem używam różnych zestawień jak również dedykowanych haków do danej przynęty więc teoretycznie wszystko wygląda ok, jednak praktyka drwi sobie z teorii w tym przypadku.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Haki dobrałem zgodnie z informacjami o rozmiarach na stronie, jednak wydają mi się wizualnie za duże :huh: Nie zbierają zielska, jednak miałem dwa brania bez wpinki haka, czyli na pusto. Zmniejszyć rozmiar haka, czy jest ok?

post-58834-0-75366500-1565688963_thumb.jpg

post-58834-0-05473400-1565688964_thumb.jpg

post-58834-0-36426600-1565688964_thumb.jpg

Dodam, że miałem również brania na pusto z normalną główką, więc pytanie, czy gumy są źle uzbrojone czy wszystko jest ok ale brania były słabe?

Haki Mikado Offset Big Eye

• 0

Haki dobrałem zgodnie z informacjami o rozmiarach na stronie, jednak wydają mi się wizualnie za duże :huh: Nie zbierają zielska, jednak miałem dwa brania bez wpinki haka, czyli na pusto. Zmniejszyć rozmiar haka, czy jest ok?

attachicon.gif 20190813_074445.jpg

attachicon.gif 20190813_074453.jpg

attachicon.gif 20190813_074500.jpg

Dodam, że miałem również brania na pusto z normalną główką, więc pytanie, czy gumy są źle uzbrojone czy wszystko jest ok ale brania były słabe?

Haki Mikado Offset Big Eye

Mam tak samo uzbrojone na offie, mialem pare spadow, myslalem, ze to przez ten wlasnie " niewidoczny " hak, jakby wchodzil w gume.

Wygialem troszke hak do gory, zeby wystawal z gumy - spady zmalaly. 

Nie jestem profesjonalista w offach, ale chyba zle nie wyszlo ;p

• Like 1