Skocz do zawartości
  • 0

Mariner 9,9 HP Dwusuw - Pytania i wątpliwości

K-Pon

Pytanie

Zakupiłem ww. silniczek do Mojego Pontoniku (jeszcze raz dzięki Hasior :) ) ProMarine Forsage 3,6m.

MARINER 9,9 HP Dwusuw sprawuje się nieźle, ale muszę dać go na serwis w Krakowie najlepiej.

Może kogoś polecicie ??

Gdy pływam sam, ze względu na krótki rumpel jest dość niewygodnie przy dużej prędkości (lepiej siąść z moją masą na przedniej ławce :P). Czy ktoś poleci mi przedłużkę rumpla do tego silniczka ?? Na portalach aukcyjnych są w cenach 90-300 PLN, chcę wydać jak najmniej ale nie chcę 2x wydawać kasy :)

Szukam też instrukcji w PL do tego silnika, osłony skrzydeł przy śrubie (nie wiem jak się nazywa to ustrojstwo) i nowej śruby na zapas :)

Temat będę rozwijał w miarę potrzeb.

Liczę na pomoc doświadczonych wodniaków :)

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

evin sprawdzę tabliczki znamionowe :)

poniżej zdjęcie z tel.:

post-52863-0-00237300-1399890739_thumb.jpg

tasiek321 trymowanie to niezły pomysł, ale chyba ograniczy osiągi (nie zależy mi na prędkości ale po co zwiększać opory, tak to rozumiem). Przydała by się instrukcja tego silnika :(

• 0

tasiek321 trymowanie to niezły pomysł, ale chyba ograniczy osiągi (nie zależy mi na prędkości ale po co zwiększać opory, tak to rozumiem). Przydała by się instrukcja tego silnika :(

Niekoniecznie, u mnie w pojedynkę przy dobrze wytrymowanym motorku tylko śruba i kil w wodzie - opory prawie żadne ;)  :D

Zanim zainwestujesz w przedłużkę popływaj troszkę przy różnych ustawieniach trymu :rolleyes:

• 0

..przy pontonie to raczej pierwszy lub drugi otwór - później zaczyna stawać dęba...jak pływasz w pojedynkę równomiernie rozłóż obciążenie, dociążają dziób ( kotwica, plecak itp).

Ważę 100 kg przy wzroście 185cm, ciężko będzie to zrównoważyć :)

Dziś odwiedziłem serwis Mercury w Krk i ceną serwisu mnie zniechęcili. Min. 300-350 PLN robocizna plus materialy (olej, filtry i swieca). Za dospawanie ułamanego elementu płetwy kowitacyjnej czy jak to się nazy

wa podali kwotę 250 PLN...

• 0

Poniżej zdjęcie Nr seryjnego silnika (może ktoś znajdzie jaki to dokładnie model, innych tabliczek brak na silniku):

post-52863-0-26035000-1400498551_thumb.jpg

oraz zdjęcie uszkodzonego elementu:

post-52863-0-57395300-1400498552_thumb.jpg

Myślę, że hydrofil załatwi sprawę zanim zdecyduje się na dospawanie ubytku. Proszę doradźcie mi jaki zakupić.

Może ktoś dysponuje instrukcją do podobnego modelu 2-suwa w języku PL lub angielskim.

Mój mail to krzysiek21p(MAŁPA)wp.pl

EDITED:

Instrukcje już mam :)

Edytowane przez K-Pon