Skocz do zawartości

SHIMANO VENGEANCE AX SEA BASS 2,10m/7-35g

tyczkasport1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy miał ktoś może stycznośc z tym patykiem?

Myślę nad zakupem czegoś w małych pieniążkach (max 150zł) do połowu ze środków pływających (5-10wypadów w roku), w związku z tym

nie zamierzam dużo inwestować ale brzegowe 2,7 czy tym bardziej 3m kije mimo wszystko nie podchodzą... stąd wymagana długość 210cm

Gatunek domniemany to szczupak zestawienie patyka z plecionką i przynętami rzędu 5-7gr do max 25gr ( cięższe to głównie gumy i opad,przynęty twarde bliżej granicy 7-15gr) Wydaje się że kijek to nie typowa szczytowa akcja więc w zestawieniu z plecionką powinien chyba dobrze współpracować?

Jeśli ktoś łowił czymś innym, co spełniałoby moje wymagania chętnie poczytam :)

Pozdrawiam

kolega ma kilka tych bialych vengance i sobie chwali osobiscie nie lowilem nimi, ale w reku wygladaja na drozsze. (ps widzialem tez travela czarnego, ktory sprawial duzo gorsze wrazenie - "kluskowaty" byl do tego byl sporo drozszy?) - bialy vengance kosztowal kolo 35 euro bodaj a czarny juz cos kolo 80? nie wiem jakie to byly modele bo juz ich nie ma w sklepie.

Mam ten model. Całkiem ciekawe dynamiczne wędzisko. Jednak jak na moje 5 g to nie dla niego. 10 już jest ok. U mnie obsługuje gumy od 10 g, wahadełka nr 1 i 2 czyli od ok 8 do 20 g, woblery w podobnym ciężarze. Dobrze łowi mi się jerkami wielkości ok 7 cm. Górny cw jest opisany poprawnie.

Czyli rozumiem ze minimum dla niego to guma w granicach 7cm i główki 7/10gr poniżej komfortu nie będzie? Powiedz coś o jego akcji bo to mnie ciekawi... Czy to szybki patyk o szczytowej akcji czy raczej przeciwnie? Chodzi mi o to żeby szczupak w granicach 1/2kg się nie odbijał na plecionce(czy pod taką rybą ugieciu jest juz znaczne?)...bo większy wiadomo że stosownie wygnie patyk i spadow nie powinno być.

Już kilogramowy wygina go dość znacznie, ale zapas jest spory. Kij jest raczej szybki, ale ładnie się ładuje podczas rzutu i bardzo dobrze amortyzuje rybę. Co do komfortu to najlżej 10 g. Guma 7 cm i 7g główka jest ok, ale z sygnalizacją opadu ciężko poniżej główki 10g. Ja używam go głównie do łowienia szczupaka na poppery, slidery 7 cm i ich klony i inne takie powierzchniowe cuda. Waga moich przynęt to 10-25g i w tym przedziale spisuje się super. Generalnie fajny kij za fajną kasę.

• 2 lata później...

Dzień dobry.

Nie znalazłem "powitalni" więc przedstawię się w pierwszym poście tutaj.

Mam na imię Tomek,ulubione metody to spinning i morski trolling.

Mam pytanie do uczestników forum,czy ktoś posiada informację gdzie jeszcze można nabyć tytułowe kije (Shimano Vengeance Sea Bass)

Chodzi mi o zakup nowych kijków.Znalazłem dwie oferty w internecie ale nie doczekałem się odpowiedzi jak wygląda stan magazynowy.

Po głowie chodzą mi dwa modele.

210cm,7-35g

240cm,10-50g

Kijki okresowo na belonę i troć.

O ile ten pierwszy model poradzi sobie z beloną to czy będzie miał również zapas mocy przy spotkaniu z trocią?.Przynęty wagowo podobne (20-25g) w przypadku belony i troci.

Czy podołam jednym kijem (7-35g) czy też nabyć 2 odrębne modele?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Tomek.

Edytowane przez TomekKoszalin