Skocz do zawartości

Stradic problem

fedx

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze,

parę dni temu z uwagi na to ze mój stradic 4000FB zaczął się nieco przycinać w trakcie kręcenia - szczególnie ciężkimi lub stawiającymi duży opór w wodzie przynętami postanowiłem go rozkręcić i nieco przesmarować. Po zdjęciu kosza i otwarciu okazało się że był dość suchy - zaaplikowałem więc smar na przekładnie a kołowrotek złożyłem. Wydaje mi się że teraz chodzi bardzo dobrze, przekładnia pracuje dość cicho i miękko, pojawił się za to jeden problem, niestety nie wiem czy występował już przed rozłożeniem (lub może taka jest ogólna uroda stradic'ów), w każdym razie dopiero teraz to zauważyłem. Mianowicie ciężko chodzi po otwarciu kabłąka, zatrzaskuje się pięknie, jednak podczas obracania kosza przy otwartym kabłąku czuć wyraźny opór.

Mam wrażenie że ten opór stawia znajdujący się wewnątrz kosza drucik odpowiadający za odbicie kabłąka.

Czy ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat ? Czy jest to normalne w tych kołowrotkach czy może ja coś pomieszałem otwierając go ???

Z góry dzięki za pomoc.

PS. Pytanie żeby się upewnić - pod koszem na nazwijmy to osi kołowrotka znajduje się taka tulejka, zgodnie z zaleceniem producenta nie należy jej smarować ???

FEDX

...niektóre, stare Shimaniaki też są git...mam szczególny sentyment do Twin Powera F...leżał 30 min na głębokości 10m przy temp. wody 2st...do tej pory kręci jak nowy bez czyszczenia ( jakieś 4 lata)...czasami sam w to nie wierzę :lol:

Panowie dziękuje za pomoc, jak kołowrotek był fabryczny to tego wcale nie zauważałem, jak go rozkręciłem to zrobiłem się przewrażliwiony podejrzewając że pewnie coś pomieszałem.

Tak czy inaczej kołowrotek po smarowaniu chodzi jak ta lala, więc kontynuowanie dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy nie ma chyba sensu.

A tak nawiasem mówiąc to moim skromnym zdaniem - sprzęt ryby nie łowi.

Jeszcze raz dzięki za taką szybką pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.

pzdr

fedx