Zander Hunter Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 I ja się zgadzam, i nie uważam że każdy Polak to wałkarz i złodziej.Mamy jednak do takich zachowań ciągoty bardziej niż inni.Przykład: czemu to Polacy podpier...li samochody z Boyka czytaj z Niemieca nie np. Czesi, czy Austriacy? Zemsta za II wojnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Nie usprawiedliwiam. Bagaż moralności społecznej republiki ludowej odcisnął trwałe piętno i to nie jest jakaś tam inna historia. Jak mawiał Kmicic;" Każdy sobie Panem w Naszej Rzeczypospolitej. Kiedyś uważałam, że nowe (także moje) pokolenie będzie normalne. Uważałem, że ciężka praca, uczciwość, podnoszenie kwalifikacji, słowem inwestycja w siebie popłaca. To tak nie działa w RP. Podaj logiczny argument. Po co ciężko pracować i być uczciwym jeśli można kraść? Działa działa, jako argument mogę podać własną osobę.Nie kradnę, pracuję ciężko, i nie boję się inwestować w siebie. Efekty są takie że jestem zadowolony zżycia w Polsce, a zdarzyło mi się być tu i ówdzie, i nie ciągnie mnie na zachód .Nie kwestionuję że historia odcisnęła piętno na naszym społeczeństwie, tylko ile jeszcze będziemyw tył patrzeć? Ile czasu upłynąć musi żeby zrozumieć ze warto się łączyć również w interesach a nie tylko przy żałobie narodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Jest pewna liczba zadowolonych ludzi. Jest to zdecydowana mniejszość. Coraz bardziej skłaniam się ku hipotezie, że w rodzimym kabarecie decydują zwykły życiowy fart, albo dobre znajomości. Bo zdecydowana większość jest w innym punkcie. Mianowicie... 3 000 000 obywateli wyjechało za granicę, w samym zeszłym roku 500 000. Bez pracy pozostaje ponad 2 000 000 ludzi. 1/5 zatrudnionych w PL to nieroby z budżetówki o ponadprzeciętnych przywilejach, na których robić musi cała reszta. Ponad 50% podatników zarabia mniej niż najniższy zasiłek dla bezrobotnych w Irlandii. Polskie, młode rodziny nie mają potomstwa, bo nie da się zapie...lać za 1200 na rękę, wracać o 17 i myśleć o dzieciakach, kiedy nie stać nawet na własne mieszkanie. Jesteśmy drugim Bangladaszem bo głównym kierunkiem konkurencji naszej gospodarki są niskie koszty pracy. Nasz eksport, generowany jest przez firmy zagraniczne. Głodowe stawki pracy przyciągają firmy, które poszukują niewolników ale już nie muszą w Chinach. Mogą w PL. Wszyscy w koło szukają konkurencyjności w niskiej energii albo innowacyności, a my dalej tyramy za głodowe stawki. Zagraniczne firmy unikają płacenia podatków w PL, a zyski wywożą za granicę. Jesteśmy innowacyjnym zerem, bo zamiast wspierać przedsiębiorczość, wyciągamy rękę po dotacje. Dotacje które są właśnie po to, aby zabijać innowacje w takich krajach jak Polska. Tak aby te kraje stały się dawcami taniej siły roboczej, zarówno tam jak i tu. To są tak olbrzymie liczby, że nie ma mowy o regułach pracowitości i uczciwości, bo tej chyba większości omówić nie można. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Jest pewna liczba zadowolonych ludzi. Jest to zdecydowana mniejszość. Coraz bardziej skłaniam się ku hipotezie, że w rodzimym kabarecie decydują zwykły życiowy fart, albo dobre znajomości. Bo zdecydowana większość jest w innym punkcie. Mianowicie... 3 000 000 obywateli wyjechało za granicę, w samym zeszłym roku 500 000. Bez pracy pozostaje ponad 2 000 000 ludzi. 1/5 zatrudnionych w PL to nieroby z budżetówki o ponadprzeciętnych przywilejach, na których robić musi cała reszta. Ponad 50% podatników zarabia mniej niż najniższy zasiłek dla bezrobotnych w Irlandii. Polskie, młode rodziny nie mają potomstwa, bo nie da się zapie...lać za 1200 na rękę, wracać o 17 i myśleć o dzieciakach, kiedy nie stać nawet na własne mieszkanie. Jesteśmy drugim Bangladaszem bo głównym kierunkiem konkurencji naszej gospodarki są niskie koszty pracy. Nasz eksport, generowany jest przez firmy zagraniczne. Głodowe stawki pracy przyciągają firmy, które poszukują niewolników ale już nie muszą w Chinach. Mogą w PL. Wszyscy w koło szukają konkurencyjności w niskiej energii albo innowacyności, a my dalej tyramy za głodowe stawki. Zagraniczne firmy unikają płacenia podatków w PL, a zyski wywożą za granicę. Jesteśmy innowacyjnym zerem, bo zamiast wspierać przedsiębiorczość, wyciągamy rękę po dotacje. Dotacje które są właśnie po to, aby zabijać innowacje w takich krajach jak Polska. Tak aby te kraje stały się dawcami taniej siły roboczej, zarówno tam jak i tu. To są tak olbrzymie liczby, że nie ma mowy o regułach pracowitości i uczciwości, bo tej chyba większości omówić nie można. Generalnie to spory powiew pesymizmu z Twojej strony.Owszem 2 mln.bez pracy, ale ilu z nich tak woli? a ilu jest na prawdę bez pracy?Co do teorii spiskowej sprawy dotacji i najtańszego rynku pracy w Europie to raczej gruba przesada.Wiadomym jest że ok 20-30 % dotacji jest nietrafionych- czytaj trafia do beneficjentów którzywykorzystają ją w zły sposób.Są jednak podmioty które dzięki dotacjom uskrzydliły swój interes, zagwarantowały ludziom pracę ipodniosły jej standardy, wdrożyły innowacyjne rozwiązania które wbrew pozorom nie zautomatyzowałylinii technologicznych i nie pozbawiły ludzi pracy. Piszesz w jednym zdaniu że jesteśmy innowacyjnym zerem a zaraz że zamiastwspierać przedsiębiorczość wyciągamy ręce po dotacje, a przecież dotacje są jednym z czynników wspierania przedsiębiorców i innowacji w naszym kraju.Wiadomym jest że największy problem sektora MśP to brak dostępu do kapitału oraz zbyt duże koszty zatrudnienia i tu rola naszego rządu aby nas wspierać.Krzysztof, myślę że na tym należy zakończyć naszą debatę, co by wątku nie zaśmiecać.Cieszę się że poznałem Twój punkt widzenia.A teraz na ryby ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Nie jest to pesymizm z mojej strony tylko takie są fakty. To są twarde liczby. Do tego można by doliczyć, system edukacji który nastawiony jest na ogłupianie młodzieży i masz pełny obraz. Nie są to też żadne teorie spiskowe. To jest temat rzeka. Można by o tym dyskutować godzinami. Postaram się skondensować myśl. Opinia o tym, że dotacje unijne są błogosławieństwem najpierw została utrwalona przez propagandę, media a powtarzana jest po dziś dzień. Jest tak ponieważ większość obywateli czerpie wiedzę o świecie z telewizji i gazet. Zgroza! Nie potrafimy wyrobić sobie własnej opinii. Nie czytamy, więc nie mamy czego porównać. Jesteśmy analfabetami, więc nie czytamy prasy zagranicznej. Jesteśmy ogłupieni do tego stopnia, że podrzędny prezenter śniadaniowo- wieczorny wciska Nami z łatwością co zechce. Dotacje zabijają innowacyjność, naprawdę tego nie widzisz? Cały misterny plan polega dwóch rzeczach. 1. Wygraj konkurs na dotacje. Po co masz się głowić nad nową technologią? Po co masz konkurować ze swoim zagranicznym sąsiadem? W erze globalizacji? Nie rób tego. Damy Ci kasę. Załóż firmę, najlepiej tylko w tym celu. Spełnij kryteria, nie martw się o resztę. Będziesz spokojnie pierdział w stołek. Byle byś tylko nie był konkurencyjny, tego nie lubimy. To my mamy być konkurencyjni. 2. Konkuruj ze swoim sąsiadem z krajowego rynku. Z konkurencją która nie wzięła dotacji. Obniż ceny, bądź nieuczciwym rywalem. Niech ucierpią na tym pracownicy. To oni w pierwszej kolejności poniosą koszty walki cenowej. Dotacje nie wspierają przedsiębiorczości. Dotacje niszczą przedsiębiorczość i o to chodzi EU. Bez jednego wystrzału 3 państwa założycielskie mają wokół siebie wszystkich biedaków na kolanach. Mają to czego zawsze pragnęli, a czego nie dało się wdrożyć siłą. Rozbrojone kraje takie jak PL , bez tożsamości narodowej klęczą i wyciągają rękę po pieniądze, jak narkoman po działkę. Dotacje uzależniają i rozleniwiają. Sprawiają że naszym celem jest walka o jałmużnę jako taką, a nie zdrowa i uczciwa konkurencja. My mamy być tylko rezerwuarem taniej siły roboczej. Po drugie nie przeszkadzać tym którzy mają na nowych technologiach zarobić naprawdę. Do tego służą dotacje. Te same dotacje są udziałem prawdziwego spustoszenia w szkolnictwie wyższym. Pomysł był prosty. Dać uczelniom kasę, niech się rozrastają. Niech inwestują, niech biorą kredyty. Niech zatrudniają na potęgę nauczycieli i urzędników. Tak też się stało. Uczelnie stały się wielkimi zakładami pracy i zaczęły istnieć same dla siebie. Zaczęły produkować, poszły na ilość. Ponieważ nadrzędnym celem jest to aby już osiągnięte status quo utrzymać. Polski student ma być niekonkurencyjny i nieprzydatny na rynku pracy. Ma być oduczony samodzielnego myślenia. Ma być zwykłym robolem, a najlepiej za granicą. Pewnie wiele osób uzna mnie za radykała. Trudno. Dla mnie to jasne jak słońce i widzę to wyraźniej niż kiedykolwiek. Boli tylko że szykujemy piekło naszym dzieciom i wnukom. Doprawdy będą nas za to przeklinać. Nie jest moim celem w tej dyskusji ostatnie słowo, choć miło się gaworzy. Mam nadzieję, że choć kilka osób spojrzy z innej strony, a może i zacznie się zastanawiać co jest nie tak. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Ja polecam na YT podziemna.tv. Chłopak ma tam przynajmniej dwa odcinki o dotacjach i EU. Nie przynależy do żadnego PO czy PiS i po wszystkich partiach równo jedzie, więc można posłuchać. Największy problem z dotacjami jest taki, że pokrywają część wydatków, na drugą część samorządy biorą kredyt... w zagranicznych bankach. Stąd takie zadłużenie Polski. I o to chodzi... Poza tym robi nam się niezły offtop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Krzysiek, faktem jest że spora część społeczeństwa czerpie wiedzę z tv i gazety,póżniej budują swoją opinie chociaż by na podstawie "lewackiej tv" .Jeżeli chodzi o dotacje to mam odmienne zdanie, wynika to z faktu że kończyłemstudia o profilu "pozyskiwanie funduszy unijnych" i mam kilka projektów za sobą.Nie uważam, również jak Ty, że Unia to tylko dobro które spływa jak miód po scianie.Sprawa tożsamości narodowej, to Polski nie dotyczy, to problem Litwy którafaktycznie może za czas jakiś ją utracić. Dotacje mimo tego co napisałeś, jeżeli wydane dobrzenie rozleniwiają i wspierają przedsiębiorców.Podam Ci przykład z mego miasta,:Firma która dzięki pieniążkom z unii zainwestowała w badania, technologię iwyszedł z tego efekt w postaci drukare 3d, którymi zainteresowała się potężnafirma z USA która notabene podpisała z nimi kontrakt na kilka lat.Czy twoim zdanie ta firma miałaby szanse na takie inwestycje z kredytów?Po pierwsze nie dostałaby ich, po drugie nie tyle ile potrzebowali, po trzeciekredyty mogłyby zachwiać przez swoje oprocentowanie równowagą finansową firmy.Krzysztof, nie jest tak żle jak piszesz.Nie unikniemy błędów, zle wydanych pieniędzy bo i innym się to nie udało(Hiszpania)Pozdrawiam,ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Jeśli ten przykład to Zortrax, to uważam że chybiony. Oni byli hitem Kickstartera, a Dell skontaktował się z nimi od razu, tylko oni wtedy jeszcze nie mieli mocy przerobowych. Ale nie o to chodzi, bo można podać wiele przykładów które mogłyby popierać dobroczynności dotacji unijnych. Różni nas co innego. Ja patrzę na dotacje jako zaledwie część planu, geopolityczno- społecznego na najbliższe 10-20lat. Tyle zajmie wymiana pokoleń na różnym etapie. Pokoleń które będą urobione jak ciasto. Biernie będą się przyglądać zmianom, które mają wywrócić obecny porządek. Dla większości wsparcie EU jest postrzegane jednostkowo. Co ja mogę na tym ugrać. Dziś, jutro. Celem jest zdobycie kasy samej w sobie. Jak to jest, że przegrywamy w EU ze wszystkimi? Jak to jest, że polskie startupy lepiej czują się w dolinie krzemowej niż tu? Temat rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PL1962 Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 A co nam dała unia przez te 10 lat? Zastanówcie się czy wyszliśmy na tym na plus czy na minus. Za granicą nie tylko kradną Polacy ale i wszyscy na wschód od nas. I nie kradnie każdy Polak ale jakiś mały procent a fama leci że wszyscy Polacy to złodzieje i większość w to wierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Przykre to jest Takie fora to darmowe źródło informacji o tym co kto cennego posiada. Niedługo o niczym nie będzie można napisać. Napiszesz o łowisku to Ci ryby zjedzą, napiszesz o sprzęcie to Ci go ukradną, faken, co za kraj Takie rzeczy dzieją się wszędzie . jakiś czas temu Matt Hayes stracił wszystko , dosłownie . Zapieprzyli mu sprzęt , który gromadził lata , który był warty tysiace funtów nie zostawiając złamanego haka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Mi też "zginął" sprzęt pozostawiony na noc w aucie na podwórku.Wiem, jak to boli, kiedy jakaś wsza zabiera efekt paru lat wyrzeczeń.Mam nadzieję, że w obu przypadkach winni poniosą karę. Co do szerszej dyskusji, to zachęcam do wysłuchania wykładu.Choć ogólnie nie brakuje mi optymizmu, jednak trudno się z Profesorem nie zgodzić: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Nie jestem ekonomistą, ja tylko obserwuje . Pracuję z obcokrajowcami, czasami jeździmy razem służbowo, zdarzało mi się ich zabierać na ryby więc okazja do rozmów była. Firma jest instytucją rządową więc kasa na wszystko z budżetu państwa.I przechodzę do sedna sprawy:U nas jest wypłata i ...... to wszystko. W polskiej instytucji rządowej jasne że jest wypłata ale są i premie kwartalne i roczne, są nagrody, są jakieś dodatki na to czy na tamto.I pytanie innostrańca:Obcy:za co są premię ? Ja:no jak to za co za dobra pracę.O:a to nie dostają co miesiąc wypłaty?J:dostają ale dostają też premię kwartalne i roczne.O:a to znaczy że za miesięczną pensję by nie pracowali dobrze I co ja miałem mu powiedzić? A jako dowód kolejny przykład:Załóżmy że jestem na średni szczeblu w tej firmie. Mój odpowiednik w jednym z naszych ministerstw ma miesięcznie o ok. 300plz mniej niż ja. Ale rozliczając PIT roczny okazuje się że ma ............ ok. 40% więcej bo ma premie, nagrody i jakieś inne dodatki. U mnie za dobrą prace można dostać ......... dyplom dla pracownika roku podpisany przez szefa ( i dostaje JEDNA osoba z kilkudziesięciu zatrudnionych).Inna sprawa:Słyszy się o bezrobociu, o ciężkiej sytuacji materialnej ludzi w małych miesjcowościach i na wsiach.Pytałem osoby które narzekały o jakieś pomysły, sam zresztą podsuwałem np. bydło czy owce, może kaczki albo gęsi bo pól i łąk mają w opór. Panie, a ile to się trza narobić? A trza im co wybudować i nie bardzo rozumiem dlaczego są na NIE? Lepiej liczyć na zasiłek z pomocy społecznej? Może ktoś z Was ma pojęcie o rolnictwie czy hodowli i mnie zj....e za brak wiedzy ale jeśli komuś innemu i gdzie indziej się udaje to dlaczego nie próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 może wydzielcie ten temat, bo związku z kradzieżą to on niema żadnego już drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Mi też "zginął" sprzęt pozostawiony na noc w aucie na podwórku.Wiem, jak to boli, kiedy jakaś wsza zabiera efekt paru lat wyrzeczeń.Mam nadzieję, że w obu przypadkach winni poniosą karę.......................Auto zostawili...... Ciesz się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Ja zacząłbym szukać sprzętu za granicą, ale nie koniecznie po zachodniej stronie. Czytałem ostatnio, że kradzione we Wrocławiu rowery pojawiają się na portalach aukcyjnych w krajach gdzie pisze się cyrylicą. Jak dla mnie to z karami możemy wrócić do średniowiecza. Chętnie poszedłbym pod pręgierz zobaczyć jak chłostają jakiegoś bandziora, a później popatrzyłbym z miłą chęcią, wsuwając popcorn jak obcinają łapy jebanemu złodziejowi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Ja zacząłbym szukać sprzętu za granicą, ale nie koniecznie po zachodniej stronie. Czytałem ostatnio, że kradzione we Wrocławiu rowery pojawiają się na portalach aukcyjnych w krajach gdzie pisze się cyrylicą. Jak dla mnie to z karami możemy wrócić do średniowiecza. Chętnie poszedłbym pod pręgierz zobaczyć jak chłostają jakiegoś bandziora, a później popatrzyłbym z miłą chęcią, wsuwając popcorn jak obcinają łapy jebanemu złodziejowi. Wystarczy do Chin pojechac Nawet maja programy w TV a'la talk show przed egzekucjami Edytowane 13 Czerwca 2014 przez DelTor0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 chyba i ja wkońcu skłonię się oznakować swój sprzęt wyczynowy, bo nie wiadomo kiedy co kogo spotka w polsce prawdziwi przestępcy mają za dużo kasy i znajomośći aby siedzieć za kratami, przykład białe bmw z wawy, bo jak by to był zwykły szarak to siedział by już za kilkanaście mandatów a już ma na koncie ponad 90!!! prościej jest złapać pijaka jak jedzie na rowerze niż ścigać zdezelowanymi radiowozami bumy polska to jest kraj WIELKICH MOŻLIWOŚCI :clappinghands: ale nie dla uczciwych obywateli!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 ja czekam na wyrok w sprawie pani prawnik która po alkoholu wjechała mercem do przejścia podziemnego w Warszawie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 ja czekam na wyrok w sprawie pani prawnik która po alkoholu wjechała mercem do przejścia podziemnego w Warszawie ...wiadome rozstrzygnięcie, stawiają te przejścia podziemne wszędzie gdzie się da pieniądze wydają na wykopy i lanie betonu a człowiek nie może spokojnie sobie wypić i pojeździć samochodem bo wszędzie takie pułapki czekają napewno dostanie odszkodowanie i zaproszenie na wycieczke z trynkiewiczem , mama Madzi i breivikiem bo przecież oni też nic nie zrobili strasznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 A może podpuścić dać kilka ogloszeń z zakupem sprzetu wyczynowego i zastawić pułapkę .Jest nas wielu więc moze się udać,chyba ze zlodziej ma u nas wtyke.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 A może podpuścić dać kilka ogloszeń z zakupem sprzetu wyczynowego i zastawić pułapkę .Jest nas wielu więc moze się udać,chyba ze zlodziej ma u nas wtyke....Michał, spójrz na datę Ten sprzęt już pewnie kilka razy zmienił właściciela i/lub ktoś zadowolony nim sobie łowi...A na naszym forum matacze też się zdarzają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Wiem nie spojżałem na poczatku ,s swoją drogą jak coś takiego bedzie mialo miejsce to mam parę pomysłów jak to zalatwić tylko muszę wiedzieć w miarę szybko.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Patrząc na zestawienie to raczej sprzęt średnio-niskiej klasy, co oczywiście nie zwalnia złodzieja od uj..a rąk! I to przy samej dupie. Trochę nieostrożne ( ze strony posiadacza sprzętu) pozostawienie bez należytego zabezpieczenia i już znalazła się chętna menda. A że sprzęt dość popularny (standartowy), to będzie trudno znaleźć, szczególnie po takim czasie. Bardziej wyszukany i rzadziej spotykany, trudno byłoby złodziejom sprzedać, jest drogi i łatwo namierzalny np. Mivardi TMX13000 w cenie ponad 7000zł +kilka topów po ok.1500 zł każdy (taki pack).Oczywiście strata niesłychanie dotkliwa. Dla zawodnika zebranie tego powtórnie, będzie wymagało wyrzeczeń.Nasuwa się tutaj rada dla wszystkich wędkarzy- strzeżonego Pan Bóg strzeże. Tyczy się to także sprzętu spinningowego, mimo ż jest kilkakrotnie tańszy.Uważajmy i pilnujmy swoich zabaweczek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawm84 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Popatrz na datę pierwszego posta... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi