zamki Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A propo Twojej wędki. Nie widziałem tej dł. w ofercie Yad'a ani też w pewnym sklepie. Czy to może jakiś wycofany model?? Salmo Albo źle patrzyłeś albo to jest nowy model. Powiem szczerze że nie wiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 @Zamkerz tego co pamiętam to miałem tej kij w rękach, zresztą podobnie jak @Remek i @Rognis, podczas ostatnich Targów w Warszawie. To było na stoisku Cupido/Cormo Fishing które rozprowadza YAD-a w Polsce. I rzeczywiscie chyba chodzi o nowy model. Czy kij jest jednoczęsciowy? Ogólnie, jeśli to ta wędka o której myślę, to wyglądała bardzo obiecująco. Przede wszystkim nie była pałowata i ładnie pracowała pod obciążeniem. Jedyne co zwróciło moją uwagę to to że mogłaby mieć o 1 przelotkę więcej, ale myślę że taka rzecz jest do załatwienia w jakimś warsztacie wędkarskim (jeśli uznasz że jest taka potrzeba). Kij podobał mi się bardziej niż Houston 2.4m, poniewaz był krótszy o pół metra i przez to lżejszy i bardziej dedykowany do jerków - moim zdaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 @Zamkerz tego co pamiętam to miałem tej kij w rękach, zresztą podobnie jak @Remek i @Rognis, podczas ostatnich Targów w Warszawie. To było na stoisku Cupido/Cormo Fishing które rozprowadza YAD-a w Polsce. I rzeczywiscie chyba chodzi o nowy model. Czy kij jest jednoczęsciowy? Ogólnie, jeśli to ta wędka o której myślę, to wyglądała bardzo obiecująco. Przede wszystkim nie była pałowata i ładnie pracowała pod obciążeniem. Jedyne co zwróciło moją uwagę to to że mogłaby mieć o 1 przelotkę więcej, ale myślę że taka rzecz jest do załatwienia w jakimś warsztacie wędkarskim (jeśli uznasz że jest taka potrzeba). Kij podobał mi się bardziej niż Houston 2.4m, poniewaz był krótszy o pół metra i przez to lżejszy i bardziej dedykowany do jerków - moim zdaniem.Pozdrawiam Witam.Tak,kijek jest jednoczęściowy i ma długość 180 cm.Hmm mnie też zaintrygowało zbrojenie ale po próbach z plecionką okazuje się że może zostać tak jak jest i będzie b.dobrze.Kij jest lekki i nawet po założeniu do niego do prób morskiego multika jaxona dalej można machać śmiało jedną ręką.Po pierwszych łowach w maju napiszę coś więcej o jego wadach i zaletach.pozdrawiam zamker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 skoro krecisz prawa reka, to swiat stoi otworem, do ciezkiego kija polecam klasyczny, okragly multiplikator ABU C4 5600 bedzie jak znalazl, dobry, sprawdzony, wytrzymaly i tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zdecydowałem, że przypony na które będe łowił są wykonane z splecionych stalowych linek (kolor stalki - zielony, może ktoś kojarzy). Zamiast agrafki i krętlika po obu stronach będą umieszczcone kółeczka łącznikowe. Czy to dobry pomysł. Proszę o opinię.Pozdr.Salmo PS. Na końcu plecionki jest przywiązany krętlik dzięki czemu mogę przymocować przypon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Jak dla mnie przekombinowanie. W przypadku typuowego BIG GAME może bym sie posunął do takiego czynu. Ale na naszych wodach wolę stosować sprawdzone w boju SPINWALki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 @Zamker, Yad o którym piszesz to bardzo fajny wybór.W sprawie multika, który ma do niego pasować mam identyczne zdanie jak @Pitt: do ciezkiego kija polecam klasyczny, okragly multiplikator ABU C4 5600 bedzie jak znalazl, dobry, sprawdzony, wytrzymaly i tani. Może być także C3, który jest bardziej dostępny u nas w kraju.Zajrzyj też tutaj:http://jerkbait.pl/?p=89 @Salmo, uważam, że ten pomysł z łączeniem przyponu poprzez kółko łącznikowe nie jest zbyt dobry. Po co komplikować? Przypon powinien być zakończony z jednej strony krętlikiem, a z drugiej agrafką lub agrafką z krętlikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zrobiłem tak: z jednej strony duża agrafka, z drugiej kółeczko. Reszta bez zmian.Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 a poza tym, przypon ze zwyklej stalki, bez roznicy czy w otulinie, czy bez, bedzie sie zalamywal, przy uzyciu duzych jerkowhttp://jerkbait.pl/?p=29http://jerkbait.pl/?p=31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 @Zamker,Yad o którym piszesz to bardzo fajny wybór.W sprawie multika, który ma do niego pasować mam identyczne zdanie jak @Pitt: do ciezkiego kija polecam klasyczny, okragly multiplikator ABU C4 5600 bedzie jak znalazl, dobry, sprawdzony, wytrzymaly i tani Widziałem dzisiaj C4 na fotkach w necie i raczej decyzja o zakupie jego już zapadła. <_< Teraz tylko musze poszukać taniego źródełka na zakup sprzęciku.Tutaj http://jerkbait.pl/?p=89 nie znalazłem tego modelu C4 5600 który mi polecacie,może ktoś zna jego cenę i czy napewno jest na prawą rękę ? Martwi mnie tylko czy ten kijek nie jest zbyt twardy do slidera salmo 7 którym chciałem zacząć swoją przygodę z jerkowaniem ? Próby z ciężarkiem 25 gr na sucho pokazują że kij jest dość czuły ale to dopiero woda zweryfikuje jak jest naprawde.? Dzięki za cenne rady i pozdrawiam zamker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsoxRules Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Wg mnie to sliderem 7 możesz łowić nawet zwykłym, byle nie za długim, kijkiem spiningowym do powiedzmy 30-40 g. Łatwiej chyba wyczuć pracę slidera stosując od początku 10 :mellow: a ten już nie będzie za mały do Twojej nowej wędki <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Wg mnie to sliderem 7 możesz łowić nawet zwykłym, byle nie za długim, kijkiem spiningowym do powiedzmy 30-40 g. Łatwiej chyba wyczuć pracę slidera stosując od początku 10 :mellow: a ten już nie będzie za mały do Twojej nowej wędki Najpierw nabyłem kilka ss 7 a dopiero później kij. Akurat tak sie złożyło że tego YAD-a. Zakup kija nastąpił z marszu i teraz trzeba będzie kupic jeszcze jeden kij o mniejszym cw.Zapewne gdybym od razu kupił jakiś lżejszy kijek to byłby to mój jedyny kij a tak jest możliwość posiadania dwóch bo z przeczytanych postów na forum wnioskuje że nie ma uniwersalnego kijka do jerkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Pomocy: Znacie może jakiś dobry węzeł do stalki?? Mam zamiar porobic kilka przyponów jeszcze przed sezonem i nie mogę znaleźć (szczerze - nie chce mi się ) odpowiedniego węzła. A, i jeszcze coś. Czy za przypon może służyć zwykły mocny drut z zerową sprężystością o grubości 1,5 mm?? Pytam z ciekawości.Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 @salmo salar, raz jeszcze przypomne ci o tych artykulach:a poza tym, przypon ze zwyklej stalki, bez roznicy czy w otulinie, czy bez, bedzie sie zalamywal, przy uzyciu duzych jerkowhttp://jerkbait.pl/?p=29http://jerkbait.pl/?p=31co do stalki, to jest taki trick, fotki sa z plecionka, bo po prostu lepiej widac ...potrzeba ci nastepujacych rzeczy:a potem jak leciteraz wkladasz twizlle stick w oczko kretlika, to blizej przyponu, zaciskasz mocno, ten o 90? odstajacy kawlek, pomiedzy palcami i skrecasz to wszystko sliczniezeby lepiej sie skrecalo, mozna ten odstajacy kawek wypalic zapalniczka, zeby stracil sprezystosc - ale ostroznie i tylko ten odstajacy kawalek(!) inaczej wezel i przypon tez straci swoja moc(!) calosc mozna zabezpieczyc kropelka cyjanopanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Bardzo dawno temu gdzieś na początku obecnego stulecia f.Salmo stosowała takie przypony do swoich gliderów. Właśnie z prostego drutu. Nie znam powodów zaniechania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Danke @pitt za trick i zdjęcia . Jak wytrzymały jest ten węzeł?? Czy zaciskać go tulejką??Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Nie wiem, może się mylę, ale możliwe, że mówimy to samo a myślimy inaczej Chodzi mi o stalkę pokrytą zielonym nylonem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 salmo, tego wezla nie trzeba zaciskac, jezeli chcesz zaciskac, to nie musisz skrecacto co poakazales na fotkach, nie nadaje sie do jerkowania - ale to tylko moje zdanie, na temat przyponow do jerkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 @pittChodzi Ci o wykonanie czy o materiał użyty w tym przyponie (stalka w oplocie nylonowym)?? No i co sądzicie o sztywnych przyponach z grubego drutu??Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Thymallus, masz rację ja dostałem taki przypon (metalowy, z drutu) przy pierwszym moim Jacku (było to z dwa lata temu). Nigdy jednak ich nie stosowałem. Miały one za zadanie zminiejszać liczbę splątań jerka o linkę podczas prowadzenia i rzutów. Nigdy jednak na to nie narzekałem więc przypon był zbędny. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 @Salmo, ...Chodzi Ci o wykonanie czy o materiał użyty w tym przyponie (stalka w oplocie nylonowym)?? No i co sądzicie o sztywnych przyponach z grubego drutu??... - według mnie każdy przypon (poza wolframem) nadaje się do jerkowania. Kwestią jest tylko to, jak długo dany przypon zachowa swoje cechy i nie zacznie się załamywać, rolować, itp.Do gliderów lubię stosować stalki w oplocie ale chciałbym podkreślić, że w moim przypadku są one jednorazowe. Po łowieniu wyrzucam bo nie nadają się do dalszego jerkowania. Przypony ze sztywnego drutu także można używać. Ja najczęściej stosowałem je łowiąc na duże pullbaity. Usztywniało to zestaw. Od pewnego czasu zrezygnowałem z nich całkowicie, na rzecz grubego fluorocarbonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Dzisiaj wypadły testy multika z lekkimi przynętami. Wyniki: blaszka 20 g leci cho cho i równo. Będzie dobry także do lekkiego jerkingu lub nawet castingu. Choć jest przydużawy to kupię jeszcze jeden egzemplarz do zwykłego łowienia . Tylko czekam na komentarze Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 pierwszy komentarzNastąpił błąd w twoim poście. Lekkie przynęty wachają się w granicach 10-14 gram czyli 1/2 oz. Twoja blacha 20 gramowa to nadaje się do średniego łowienia czyli Medium. Poza tym wszystko dobrze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Błąd jak dla kogo. Taki jest Twój podział, mój jest inny, ok?? A tak wogóle blacha miała trochę mniej niż 20 g.Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 No cóż, a w ameryce biją murzynów.Widzisz ja nie podawałem osobistego podziału tylko przyjęty na największym światowym rynku w Stanach Zjednoczonych. Natowiast przeglądając ich różne materiały nie natrafiłem na twój osobisty podział na lekkie, średnie czy ciężkie wędkarstwo kastingowe.Sądzę, że oni ciebie nie doceniają. Powinieneś stworzyć własną tabelę podzaiłów.Tak uważam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi