Skocz do zawartości

Mój zestaw castingowy

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a z jakimi przyponami lowiles do tej pory szczupaki?

Najczęściej to wolframowe i stalowe. Te pierwsze szybko się zużywały (wyglądały jak zjechana plecionka po kilku sezonach) a w tych drugich zaś agrafki potrafiły puścić przy mocniejszym zaczepie (rozginały się) co powodowało, że musiałem wymieciać na nowe. Ale ostatnio to wyłącznie wolfram.

Pozdr.

Z przyponami jest wbrew pozorom cienko...

Do delikatnego lowienia uzywam wolframow Stanmar, glownie z powodu ceny. Trzeba w nich ponadto zmieniac agrafki...

Do ciezszego uzywam niedobitkow przyponow Canelle (7 x 7), ktore tez wymagaja wymiany agrafki.

Zauwazylem, ze sa dostepne roznego rodzaju linki do samodzielnego robienia przyponow, jednak sprzedawane sa pod takimi nazwami, ze nie mam do nich zaufania. Nie raz mi sie zdarzylo albo widzialem, ze bez powodow, przypony kupowane z tych zrodel pekaly.

Oprocz tego mam ze starych czasow jeszcze troche linki stalowej.....jednak trzeba sie zaczac rozgladac.

Ktos sprawdzil ktoras z linek sprzedawanych w kraju na metry?Widzialem, ze sa dostepne 1 x 7 i 7 x 7 o roznej wytrzymalosci.

Fluorokarbony odpuszczam - juz sprawdzilismy... <_<

Gumo

@salmo salar, ja mam zamiar otworzyc post o robieniu wlasnych przyponow, z roznych materialow, do roznych metod, na zrob to sam, wiec za kilka dni mozemy miec troche materialu do dyskusji, jak to widzisz?

@pitt

Więc zaczekam :D . Już widziałem post o tytanowych przyponach i poczytałem co nie co. Tylko się pospiesz bo sezon już za dwa miesiące B)

Pozdr.

Salmo

Myślę że @Gumo użył pewnego skrótu myślowego - tak mniemam - i chodziło mu nie tyle o fluorocarbon jako taki co o gotowe przypony fluorocarbonowe Dragona.

Były niestety nie pojedyncze przypadki że działy się z tymi pryzponami dziwne rzeczy, a to agrafki rozginaly sie , a to kretliki pekaly pod malym obciazeniem, a to fabrycznie nowe przypony po wyjęciu z torebki były pokancerowane :wacko: oczywiście należy pamiętać także o tym że spora grupa użytkowników zapewne łowi na te produkty i nie narzeka ale wiesz jak to jest... dajmy na to że trafisz na wadliwy egzemplarz i stracisz przez to rybe zycia :unsure:

Nie uzylem nazwy f-my bo o tym juz bylo... .Tak, chodzi o fluorokarbony Dragona, i wlasnie przez jego kiepska jakosc Kuba stracil kto wie, czy nie swojego najwiekszego suma. Nie wnikam, jakie przypon mial, z opisanych przez Friko wady, dosc ze przestal istniec zanim sie na dobre zabawa z sumkiem zaczela,a mial wytrzymac 50LBS.

Obecnie to jest chyba najbardziej niepewny, jak dla mnie, element zestawu.

Jesli chodzi o fluorokarbon zza Wody to zostal on pozytywnie sprawdzony a my sprawdzilismy zylke hard mono, bodajze Penna (przyponowa).

Jest tania i niezla ale ja i tak bardziej wierze w druty, chociaz ostatnio tez sie przejechalem na Terminatorach...

I badz madry i pisz wiersze..co tu kupowac?

Gumo

• 1 miesiąc temu...

No i wreszcie mam - Jaxon Long Cast 300 LH. Bardzo fajny multik, wykonanie piękne. Ale zastanawia mnie jedno. Czemu na zdjęciu wyglądał tak a w rzeczywistości inaczej? :wacko: Zakupiłem także dwa powierzchniowce - Jurbo Jack Junior. Tylko czekać do lata do tych rzecznych wieczorów i jeziorowych dni :D .

Pozdr.

Salmo

Może już po kilku wyjazdach będzie recenzja. A co do turbo jacków. Na zdjęciu ma zwykłą prostą płetwe i dłuższy plastik który trzyma ową chlapaczkę. Mój ma krótszy plastik i pofalowaną płetwę i jest jakby większa. OD czego to zależy??

Pozdr.

Salmo

• 2 tygodnie później...

Chodzę teraz za przyponami do jerkówki. W ofercie Spinwala znalazłem przypon o nazwie Catfish (sumowy). Czy jest to dobry wybór?? Ktoś stosował?? Jeżeli nie ;) kupię zwykłe stalki ale powymieniam w nich krętliki i agrafki. W związku z tym mam pytanie: Czy krętliki z agrafkami wielkości MARINE nie będą za duże do dużych jerków??

Pozdr.

Salmo

SALAR w swoich przyponach na ogół stosuje te o numer - dwa mniejsze od tych morskich. Myślę, że najprościej jest dobrać agrafke pod względem jej wytrzymałości. W przypadku wspomnianego spinwala jest o tyle dobrze ze zarowno na stronie producenta, jak i na nowych opakowaniach takie wytrzymałości są podawane...

Dzisiaj nawijałem podkład i linkę do mojego multika :mellow: No i oczywiście nie mogło się obyć bez testów rzutowych (na podwórku). Coś wspaniałego, po lekkim wymachu przynęta leci na znaczną odległość. Nie miotałem tym mocniej ponieważ nie mam tak dużej posesji a i drzewa bronią przed tym. Zero bród i innych problemów z plecionką. Ale nie ma to jak rzut w stronę wody, inny świat. Więc multik JAxon'a sprawdza się narazie dobrze.

Pozdr.

Salmo

PS. Rzucałem około 40 g ciężarkiem.

Muszę się pochwalić. Dzisiaj zakupiłem pierwszą wędke castingową - YAD Houston 2,4 m i c.w. 40-120g. Jeszcze do tego zamówiłem nowy multik Jaxon'a o nazwie Long Cast,

Ja za to nabyłem dzisiaj Yad Cleveland Excellent 180 cm cw 50-120.Ale mam problem w wyborze multika może ktoś mi coś poradzi?.

Dodam że wolę kręcić prawą ręką i to jest ważne przy wyborze.

Ale mam problem w wyborze multika może ktoś mi coś poradzi?.

Dodam że wolę kręcić prawą ręką i to jest ważne przy wyborze.

A mogę jedynie polecić Long Cast'a 300 Jaxon'a. Ja mam model LH, ale jak wolisz prawą kręcić to weź RH . Polecam szczerze zaglądać na allegro. Może kupić w niezłej cenie ambassadora na prawą.

Pozdr.

Salmo