tomo80 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Witam jakiś czas temu pisałem o TD 2,7 2-14gr. zakupiłem ten kijek i jestem z niego zadowolony ale wiadomo apetyt rośnie i potrzebowałbym czegoś dłuższego. Ostatnio głównie łowię na woblerki( wyniki mam ostatnio na łamańce Jointed Shallow Shad Rap i Salmo fanatic) ok 5cm i 5-7 gr, zdarzają się większe, gramatura od 3 do 13gr, obrotówki nr 3, i gumy 9cm główki 5,7 czasem 10 gr. Używam takich przynęt ponieważ trafiają się klenie +- 50 cm i sporo szczupaka ale przy większych przynętach czasem TD nie wystarcza i używam jeszcze shimano beastmasetr 2,7 10-30 gr. Chciałbym jednak mieć komfort jednej wędki, czułości przy kleniach a jednocześnie zapasu mocy przy tych większych przynętach i szczupaku. Zastanawiam się nad zakupem wędki St.croix wild river WRS96MF2 2,9 M FAST 7-21gr co sądzicie o tym kiju czy nadawałby się do moich potrzeb czy polecacie coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DanTe2491MA Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Z doświadczenia wiem ze klenia i szczupaka będzie bardzo ciężko pogodzić. Ja bym proponował dwa patyki pod klenia i szczupaka Edytowane 12 Maja 2014 przez DanTe2491MA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 E tam da sie pogodzic temat jednym kijem.Ale takie kije albo sie kocha albo nienawidzi.Poszukaj temato o kijkach uniwersalnych, o kijach na dozywocie, bylo tu juz pisane.Duzo osob chwali kije , ktorymi lowi klenie a na ktorych wyjezdzaly sumki metrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DanTe2491MA Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 E tam da sie pogodzic temat jednym kijem.Ale takie kije albo sie kocha albo nienawidzi.Poszukaj temato o kijkach uniwersalnych, o kijach na dozywocie, bylo tu juz pisane.Duzo osob chwali kije , ktorymi lowi klenie a na ktorych wyjezdzaly sumki metrowe.Owszem ze się da ale jaka będzie wygoda takiego łowienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Zalezy od kija i od lowiacego, jedni akceptuja, inni wrecz uwielbiaja, jeszcze inni nienawidza.Zakladajacy temat zapewne lubi skoro temat zalozyl.Do tego lowi grubo, i klenie tez grube.Taki uniwersal, dobra rzecz, sam chce w tym sezonie polowic jednym kijem, wszytsko procz suma, zobaczymy czy sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Z doświadczenia wiem ze klenia i szczupaka będzie bardzo ciężko pogodzić. Ja bym proponował dwa patyki pod klenia i szczupaka Mi się wydaje że koledze nie chodzi o celowe łowienie szczupaków tylko o kij który będzie sobie spokojnie dawał radę ze szczupaczym przyłowem. Najlepiej niech sam sprostuje bo to ważne dla dalszej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Daiwa Powermesh c.w. do 18 g , stary model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo80 Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Łowiłem wyłącznie szczupaka ale chciałem spróbować łowić klenia znalazłem go i to tak jak pisałem dużego. Spodobało mi się i chciałbym to kontynuować ale czasem trzeba założyć na szczupaka coś większego. tak więc teraz używam woblerków 5-7 cm do ok 7gr ale czasem próbuje czegoś lekkiego jak 3 gr i smużków. Chciałbym mieć też możliwość założenia czegoś większego na szczupaka. tak więc szukam czegoś delikatnego pod klenia a zarazem żeby miało zapas mocy na przynęty jakie stosuje na szczupaka jak i na samą rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Trochę drogo ale Talon 100MXF2 VI+ spełnił by Twoje wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo80 Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 no trochę dużo pewnie z uzbrojeniem i robocizną wyjdzie podwójnie jak zakładałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Tanio i spokojnie ogarniesz te dwa gatunki: mhx st1023. Dzis na Wkrze łowiłem szczupaczki,okonki na 7cm rapalki i kleniki na smuzaki.Zasięg rzutowy mhx ,przy 2cm smuzaczku nie rózni się od batsona do 10g. Edytowane 14 Maja 2014 przez skius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Wymagania postawiłeś konkretne Talona 100MXF2 VI+ nie polecam. To jeden z kijów na "dożywocie", ale łowić na to klenie to dziwny pomysł. Sumy i owszem.Do takiego czegoś, co chcesz mi najbardziej odpowiada CD z najwyższej serii do 25 gram. Kleni za skórkę nie będzie ale małe woblerki obsłuży, smużaki bez problemu, czułość i moc też ma. Tylko koszt spory. Choć nie wiem, czy seryjnie zbrojony nie byłby znacznie tańszy, lub coś z drugiej ręki.Można też coś z Twojego kierunku, ale chyba lepiej dołożyć te 300 zł i kupić Avida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Zgadzam się z @mikolajem,cd xls 5-25,jest uniwersałem kompletnym.Tylko ciut drogi,jednak czułość ,zasięg - bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Jakieś 9 lat temu zrobiłem sobie w pracowni FC kijek na blanku batson sh 1084-2 12 lb.Na ten kijek łowiłem i dalej łowię prawie wszystko.Od malutkich okoni poprzez klenie,brzany,pstrągi i szczupaki +80!Choć mam inne kije z pracowni ten mogę szczerze polecić jak uniwersał:-)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Lami X86MTS ogarniał od takich, jak na fotce po znaaacznie większe. Na to pozwalało mu 17 funciaków w dolniku...... i delikatny szczyt. Edytowane 14 Maja 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Lami X86MTS ogarniał od takich, jak na fotce po znaaacznie większe. Na to pozwalało mu 17 funciaków w dolniku...... i delikatny szczyt.Mój juz dawno nie używany. Czas to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo80 Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 czytałem o Lami x86mts i bardzo mi się spodobał ale obawiam się że będzie za krótki już mój TD 275 czasem nie wystarcza. Na razie chyba wygrywa St.croix AVS 96 mf2 (7-21gr) lub mhf2 (11-28gr) o tym do 28 gr czytałem na fishing-test.pl że może obsługiwać wobki 4cm i jak na razie to chyba mój faworyt co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo80 Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Byłem dziś w sklepie i oglądałem st.croix avs 96 i 86 mf2 i mhf2 i bardzo mi się podobały najbardziej 86 mf2 kosa ale na moje łowienie lepszy będzie chyba 96 mf2 i chyba taki będzie mój wybór. Niestety miał uszkodzony korek i muszę czekać na dostawę. Zastanawia mnie czy St.croixy często mają trochę krzywe blanki? bo te co oglądałem chyba każdy był trochę przekrzywiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polifem8 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Co to za sklep , krzywe Avidy sprzedaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Byłem dziś w sklepie i oglądałem st.croix avs 96 i 86 mf2 i mhf2 i bardzo mi się podobały najbardziej 86 mf2 kosa ale na moje łowienie lepszy będzie chyba 96 mf2 i chyba taki będzie mój wybór. Niestety miał uszkodzony korek i muszę czekać na dostawę. Zastanawia mnie czy St.croixy często mają trochę krzywe blanki? bo te co oglądałem chyba każdy był trochę przekrzywiony.Większość jest minimalnie krzywa. To akurat norma nie wpływająca na wytrzymałość wędki jeżeli mieści się w jakimś tam zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 A ten zakres ile wynosi i w jakich wartosciach ? Pytam powaznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo80 Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 wędke oglądałem w corona fishinng w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Mam tego Wild River WRS86MF2 7-21g i na szczupaki super ale kleń nie bardzo chyba że nastawiamy się tylko na te największe. Lepiej mi się sprawdza Premier PS76MLF2 4-14g. Mimo że krótka bo jest to wędka na małą rzeczke z przeznaczeniem na okonka i pstrąga to klenie dużo fajniej się łowi i od biedy jest uniwersalna, WR już smużaków nie obsłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo80 Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) wędka ma być jednak bardziej pod szczupaka, czasem kleń ale z nastawieniem na rozmiar +- 50 cm takie ostatnio trafiam. Więc kijek ma być uniwersalny na rzekę czasem na jezioro bardziej z brzegu. Edytowane 26 Maja 2014 przez tomo80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Więc brałbym tego WR do 21g, bardzo fajny kijek. Ja na Bzure czy Wisłok bo tam najczęściej wędkuję nie potrzebuje dłuższego jak 255 a w razie czego na łódkę się zmieści. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi