Skocz do zawartości

wędka na klenia i szczupaka

tomo80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakiś czas temu pisałem o TD 2,7 2-14gr. zakupiłem ten kijek i jestem z niego zadowolony ale wiadomo apetyt rośnie i potrzebowałbym czegoś dłuższego. Ostatnio głównie łowię na woblerki( wyniki mam  ostatnio na łamańce Jointed Shallow Shad Rap i Salmo fanatic) ok 5cm i 5-7 gr, zdarzają się większe, gramatura od 3 do 13gr, obrotówki nr 3, i gumy 9cm główki 5,7 czasem 10 gr. Używam takich przynęt ponieważ trafiają się klenie +- 50 cm i sporo szczupaka ale przy większych przynętach czasem TD nie wystarcza i używam jeszcze shimano beastmasetr 2,7 10-30 gr. Chciałbym jednak mieć komfort jednej wędki, czułości przy kleniach a jednocześnie zapasu mocy przy tych większych przynętach i szczupaku. Zastanawiam się nad zakupem wędki St.croix wild river WRS96MF2 2,9 M FAST 7-21gr co sądzicie o tym kiju czy nadawałby się do moich potrzeb czy polecacie coś innego?

Gość DanTe2491MA

Z doświadczenia wiem ze klenia i szczupaka będzie bardzo ciężko pogodzić. Ja bym proponował dwa patyki  pod klenia i szczupaka ;)

Edytowane przez DanTe2491MA

Gość DanTe2491MA

E tam da sie pogodzic temat jednym kijem.Ale takie kije albo sie kocha albo nienawidzi.Poszukaj temato o kijkach uniwersalnych, o kijach na dozywocie, bylo tu juz pisane.Duzo osob chwali kije , ktorymi lowi klenie a na ktorych wyjezdzaly sumki metrowe.

Owszem ze się da ale jaka będzie wygoda takiego łowienia ? :D

Zalezy od kija i od lowiacego, jedni akceptuja, inni wrecz uwielbiaja, jeszcze inni nienawidza.Zakladajacy temat zapewne lubi skoro temat zalozyl.Do tego lowi grubo, i klenie tez grube.Taki uniwersal, dobra rzecz, sam chce w tym sezonie polowic jednym kijem, wszytsko procz suma, zobaczymy czy sie da :)

Z doświadczenia wiem ze klenia i szczupaka będzie bardzo ciężko pogodzić. Ja bym proponował dwa patyki  pod klenia i szczupaka ;)

Mi się wydaje że koledze nie chodzi o celowe łowienie szczupaków tylko o kij który będzie sobie spokojnie dawał radę ze szczupaczym przyłowem. Najlepiej niech sam sprostuje bo to ważne dla dalszej dyskusji

Łowiłem wyłącznie szczupaka ale chciałem spróbować łowić klenia znalazłem go i to tak jak pisałem dużego. Spodobało mi się i chciałbym to kontynuować ale czasem trzeba założyć na szczupaka coś większego. tak więc teraz używam woblerków 5-7 cm do ok 7gr ale czasem próbuje czegoś lekkiego jak 3 gr i smużków. Chciałbym mieć też możliwość założenia czegoś większego na szczupaka. tak więc szukam czegoś delikatnego pod klenia a zarazem żeby miało zapas mocy na przynęty  jakie stosuje na szczupaka jak i na samą rybę.

Gość mikolaj

Wymagania postawiłeś konkretne :)

Talona 100MXF2 VI+ nie polecam. To jeden z kijów na "dożywocie", ale łowić na to klenie to dziwny pomysł. Sumy i owszem.

Do takiego czegoś, co chcesz mi najbardziej odpowiada CD z najwyższej serii do 25 gram. Kleni za skórkę nie będzie ale małe woblerki obsłuży, smużaki bez problemu, czułość i moc też ma. Tylko koszt spory. Choć nie wiem, czy seryjnie zbrojony nie byłby znacznie tańszy, lub coś z drugiej ręki.

Można też coś z Twojego kierunku, ale chyba lepiej dołożyć te 300 zł i kupić Avida.

Jakieś 9 lat temu zrobiłem sobie w pracowni FC kijek na blanku batson sh 1084-2 12 lb.Na ten kijek łowiłem i dalej łowię prawie wszystko.Od malutkich okoni poprzez klenie,brzany,pstrągi i szczupaki +80!Choć mam inne kije z pracowni ten mogę szczerze polecić jak uniwersał:-)

Pozdrawiam

czytałem  o Lami x86mts i bardzo mi się spodobał ale obawiam się że będzie za krótki już mój TD 275 czasem nie wystarcza. Na razie chyba wygrywa St.croix AVS 96 mf2 (7-21gr) lub mhf2 (11-28gr) o tym do 28 gr czytałem  na fishing-test.pl że może obsługiwać wobki 4cm i jak na razie to chyba mój faworyt co sądzicie?

Byłem dziś w sklepie i oglądałem st.croix avs 96 i 86 mf2 i mhf2 i bardzo mi się podobały najbardziej 86 mf2 kosa ale na moje łowienie lepszy będzie chyba 96 mf2 i chyba taki będzie mój wybór. Niestety miał uszkodzony korek i muszę czekać na dostawę. Zastanawia mnie czy St.croixy często mają trochę krzywe blanki? bo te co oglądałem chyba każdy był trochę przekrzywiony.

Byłem dziś w sklepie i oglądałem st.croix avs 96 i 86 mf2 i mhf2 i bardzo mi się podobały najbardziej 86 mf2 kosa ale na moje łowienie lepszy będzie chyba 96 mf2 i chyba taki będzie mój wybór. Niestety miał uszkodzony korek i muszę czekać na dostawę. Zastanawia mnie czy St.croixy często mają trochę krzywe blanki? bo te co oglądałem chyba każdy był trochę przekrzywiony.

Większość jest minimalnie krzywa. To akurat norma nie wpływająca na wytrzymałość wędki jeżeli mieści się w jakimś tam zakresie.

Mam tego Wild River WRS86MF2 7-21g i na szczupaki super ale kleń nie bardzo chyba że nastawiamy się tylko na te największe. Lepiej mi się sprawdza Premier PS76MLF2 4-14g. Mimo że krótka bo jest to wędka na małą rzeczke z przeznaczeniem na okonka i pstrąga to klenie dużo fajniej się łowi i od biedy jest uniwersalna, WR już smużaków nie obsłuży. 

wędka ma być  jednak bardziej pod szczupaka, czasem kleń ale z nastawieniem na rozmiar +- 50 cm takie ostatnio trafiam. Więc kijek ma być uniwersalny na rzekę czasem na jezioro bardziej z brzegu.

Edytowane przez tomo80