Tomy Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 witam jutro testuje tą wędeczkę,jest to casting 3m 10-40g z wklejaną końcówką!!!{oryginał}.Będę próbował łowić na troka 10-15g okonie.Jutro relacja z połowów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 witam jutro testuje tą wędeczkę,jest to casting 3m 10-40g z wklejaną końcówką!!!{oryginał}.Będę próbował łowić na troka 10-15g okonie.Jutro relacja z połowów.Pozdrawiam.Coś mi się zdaje, że @Tornado, takiej wędki poszukiwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Zobaczę jutro czy ta wędka jest ok.Mam jedną nówkę i dwie używane.Jeżeli uznam że nie jest to wydumka,to dam znać.Kijki są uzbrojone w przelotki SIC,wygladają świetnie,ale czy dobrze się na nie łowi to sie okaże.Już jutro zdam relacje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 No potestowałem tą wędeczkę.Niestety z abu c4 5601 trzeba dawać na troka min.15g a najlepiej 20g.Z niskoprofilowcem powinno być super.Wędka ładuje się już pod obciążeniem 10g.Z tyłu trzeba mieć kupę miejsca do rzucania.Myślę że na bolki z niskoprofilem powinna być super.Jak dojdzie do Mnie zilion zapne i dam znać jak to wszystko chodzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Dokładnie - multik nie do tego. Inny multik i spokojnie zejdziesz do 5g. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Z tyłu trzeba mieć kupę miejsca do rzucania. Nic z tego - da się spokojnie rzucić różnymi technikami ale ... trzeba dobrać do tego multik. Zobacz tutaj: http://www.jerkbait.pl/?p=173 ... Hmmm ... części II gdzieś brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 do takiego kija sugeruje albo metanium MG albo nową Daiwę Alphas R edition. To moze być nardzo wszechstronne combo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 No myślę że przy tej wędeczce flipcast mógłby być ok.To jest nietypowy bardzo kijek 3m 10-40g i z wklejanką!!!!Nazwa katalogowa Cormoran Black Star CM merforelle seatrout casting.Nie wiem czy ta wklejka nie spierniczy tej techniki?Kij jest akcji Moderate a wklejka naprawdę bardzo delikatna,ale nie na całej swojej długości tylko na samym końcu jakieś 10cm.W tych wędkach są te koncówki wklejane jakoś specjalnie szlifowane.Brania sygnalizuje świetnie.Mimo cholernej wichury i multika 5601 c4{modelu ok.ale nie do tej wędki} oraz zaniku brań okoni uparłem się i miotałem 20g trokiem na głębokiej wodzie aż w końcu złowiłem trzy okonie.Tyle że rzuty max. 30 metrów.Trzeba było nonstop kciukiem kontrolować od samego początku,przez ten cholerny wiatr.A rozemeijer gentle jerk już ma na koncie szczupaka 68cm,ale to już chyba sie chwaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 APTEKARZ Jeśli to wklejanka to prawdopodobnie ma akcje X fast. delikatna szczytówka i mocny dolnik. Flip cast i spiral cast to rzuty wykonalne raczej kijem o akcji moderate lub inaczej regular. Fastami i X fastami wykonywanie takich rzutów jest bardzo trudne i w duzej mierze nie efektywne. Szybkie kije o szpadowatych szczytówkach i dosc sztywnych i nie usteplliwych dolnikach są bardzo dobre do techniki rzutowej zwanej Pitching http://www.jerkbait.pl/?p=169 najprostrzą i majacą najmniejsze wymagania sprzętowe techniką rzutową jest roll cast. technika ta jest wykonalna praktycznie każdym typem wędki i również pozwala na rzuty w miejscach gdzie nie ma miejsca na pełny wymach. Twój Black Star napewno nadaje sie do tej techniki. Polecam ćwiczenia technik rzutowych. Po ich opanowaniu casting jest jeszcze przyjemniejszy i co istotne pozwala na skuteczne łowienie ryb w wielu bardzo trudnych łowiskach pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 JERZYWłaśnie jest to wklejka,która ma akcję środkową.Bliżej jej do paraboli niż do X/fast.To jest Cormoranek z lat 90ntych.W tamtych czasach trochę inne było podejście do akcji tego typu wędek.Teraz produkowane są faktycznie bardzo szybkie.No nic muszę narazie pożyczyć od kolegi może skorpiona shimano?? i spróbować czy zostawić sobie jedną tą wędkę czy sprzedać.A mam trzy sztuki!!!-Nową-Używana w stanie idealnym-Używaną do zrobienia z przelotką{jedna nie w linii}.To chyba na jerkbaicie je wystawie.Pozdrawiam a jedną dla siebie chyba zostawię,to zależy od testu ze skorpionem jak wypadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 wklejanka o akcji moderate? Hmmm brzmi interesujaco. Może wrzuć jakieś fotki do tego wątku. Ja przyznam się, że wklejanki o akcji mod. nigdy nie widziałem, a chętnie bym zobaczył. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 No próbuje zmniejszyć do rozmiaru 100kb narazie to mi wychodzi wielkości znaczka pocztowego.Próbuje.Jak Mi się nie uda to jutro wrzucę.Ale może jeszcze Mi się uda.Moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 otwóz zdjecie w photoshopie ustaw rozdzielczosć 100 dpi i wielkosć obrazka 10 x 15 cm zapisz jako jpg w jakości 4 wyjdzie ponizej 100 kb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Tak,tak.Narazie tak wyszło.Tutaj co prawda nie widać czy to mederate czy fast,ale widać który to model.Jutro zrobię fotki pod obciążeniem,jak się wygina i je wstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 JERZYNo i?Miałeś już coś takiego?Ja łowiłem na spinning odpowiednikiem takiej wędki pod zwykły młynek.Cormoran robił ten model pod multik i pod korke.Łowiło się bolki super.Dlatego tak się uparłem i muszę do niego dopasować multiczek.No i tu masz racje chyba to metanium Mg7 było by najlepsze do tej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 hej nie. Nie łowiłem ta wędką, ale chętnie zobacze ugiecie blanku, skoro twierdzisz, ze to wklejanka o akcji moderate.Metanium MG jest jaknajbardziej odpowiednim multiplikatorem do kija 10-40g i łowienia boleni, ale ja bym wybrał wersje 1:6,2. Generalnie na rynku masz sporo dobrych multiplikatorów które będa odpowiednie na taki kij. polecam zapoznanie się z artykułami na stronie głownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 JERZYZa moment wrzucę fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 No już wrzucam fotki.Na fotce widać moim zdaniem dość dobrze ugięcie blanku.To taka semiparaboliczna wędka.Jak byś nią pokiwał to chodzi na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Sorry !! Moja wina! Dopiero teraz zauwarzyłem, że ta wedka ma 3 m długosci !! W takim razie zaawansowane techniki rzutowe raczej odpadają! Jeśli jest to taki długas o akcji moderate to jego głownym przeznaczeniem będą dalekodystansowe rzuty. Jeśli podepniesz pod ten kij Metanium MG to rzut wabikiem sporo lżejszym niż 10g będzie jakbajbardziej wykonalny. Zaawansowane techniki rzutowe są raczej wykonalne castingowymi króciakami, mającymi najczęsciej długosc w okolicach dwóch metrów. Ja ma 9 stopowego Cabelasa, który też ma akcję moderate. rzucam nim 15-30g wabiki na ogromne odkległosci łowiac w morzu. Faktycznie na bolenia z dużych polskich rzek nizinnych trudno o lepszy kij niź 2,70 i wiecej. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 No to jednego sobie zostawiam.Pozdrawiam i dzięki za pomoc.A teraz zapycham na rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Dopiero teraz wszedłem na ten wątek. Jejku ale zabytkowy kij i jakie dziwne zastosowanie. A mnie się wydawało, że takie pomysły już dawno skrywają głębokie piwnice muzeum wędkarstwa.Z drugiej strony nie ma się co dziwić. jeszcze dzisiaj nad wodą spotykam ludzi u teleskopami made CCCP. Więc myślenie podobne. Długie to jak boleniówka, kołowrotek jak na trocie i jazda za okonkiem.Świat postawiony na głowie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Thymalus pomyliłeś bajki ruski kij cccp a stary cormoran toś porównał Swoją drogą w dobrym tonie jest doradzić początkującemu a nie robić sobie jaj i wyśmiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Thymalus pomyliłeś bajki ruski kij cccp a stary cormoran toś porównał Swoją drogą w dobrym tonie jest doradzić początkującemu a nie robić sobie jaj i wyśmiewać. @Aptekarz, Niestety, musisz się przyzwyczaić, On tak ma. Nie jest to z Jego strony nic personalnego, tylko taki styl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 APTEKARZ@ Źle zrozumiałeś, Ja nie wyśmiewam się z ciebie tylko z tego castingowego zestawu. a to jest co innego. Przeciętny kij castingowy na okonie jest około 4 stopy krótszy i ma dużo mniejszy kołowrotek. Tu na forum jest setki takich opisów więc nie sądzę, żeby ten zestaw sprzedał ci jakiś sprzedawca w sklepie. To był celowy wybór.Ja tylko nie rozumię dlaczego? To coś takiego jakby sobie dzisiaj kupić czarno-biały telewizor marki Belweder. prawda, że dziwnie brzmi? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 ThymallusNo nie czytałeś chyba krok po kroku tego wątku.Ja ten kijek mam bo sprzedaje dużo tego typu sprzętu kolekcjonerom i fanatykom Cormorana.Byłem poprostu ciekaw jak to się kiedyś łowiło.Na co dzień łowię Rozemeijerami 1,90m 30-60g i 2,10m 60-120g,przy nich mam zapięte ABU C4 5601.Wypiąłem z jednej wędki i zapiąłem do tego długasa.Przecież nie kupie sobie specjalnie żeby przetestować kijek np.metanium Mg.Rozemeijery tez mam przez przypadek-klient mi je dał obydwa za starego BS PRO.Tak sie właśnie zaczęła Moja przygoda z castingiem przez przypadek,ale jestem bardzo zadowolony i podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi