bobesku Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 HejoSzukałem tematu o takim statywie i nie znalazłem (był temat ale statyw do telefonu) ja potrzebuję do zwykłego aparatu cyfrowego,więc spytam znających temat Potrzebowałbym mały statyw który idzie wbijać w ziemię (coś np jak podpórka) -najlepiej by się wmieśćił do plecaka a gdyby miał regulacje ustawienia ( w sensie bym mógł sobie aparat obrócić lekko w dół góra to by bajka była)Są takie do kupienia czy to tylko Hand Made wchodzi w grę? Widziałem ludzie mają,ale robili je sami z podpórek i innych materiałów..Fotki to moja pięta achillesowa...chciałbym na początek mieć chociaż taki statyw...co mi po aparacie nawet gdybym w niego zainwestował skoro nie mam jak i gdzie go nad wodą położyć... Kupiłem kiedyś jakiś mały statyw za 15zł to na nierównym terenie się nie nadaje do niczego (wywraca się)..takiego bubla nie chce,jedynie do robienia "słit foci" w pokoju się nadaje i to jak przeciągu nie ma Stąd też szukam takiego do wbijania w kamienie ,glebę itd na nierówności w klimacie brzegów rzekiMusi się mieścić w średniej wielkości plecak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 A może coś tego typu ?http://shrap-drakers.pl/artykul/statyw-mala-ale-jakze-pomocna-rzecz/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Mam podobny, bardzo dobrze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Dzięki za podpowiedźNo nawet można to przemyśleć,bo są widzę różne rozmiary S,M,L ...Mi w miarę wysoki by pasował .Myślicie,że lepiej wydać z 50-60zł a nie brać takiego za 12?? Droższy będzie bardziej stabilny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Ciężko mi powiedzieć czy droższy będzie stabilniejszy, no chyba, że go obciążysz bilonem. Stabilniejszy powinien być ten największy z racji największego pola manewru ramionami/nóżkami.Zajrzyj do sklepu foto, ja tak kupiłem, cena była podobna do tych z allegro, a mogłem powybrzydzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Dokładnie, jak @Dagon prawi. Poza tym, większy i lustro utrzymywał mi całkiem przyzwoicie (wersja L)http://allegro.pl/gorillapod-stolowy-statyw-fotograficzny-duzy-w-wa-i4205349535.htmlJeden mankament. Do kieszonki, to może..... na plecach. 23 cm x 3 nogi to już trochę jest Edytowane 13 Maja 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) bobesku a jakbyś sam sobie zmajstrował np ze starego, niewielkiego teleskopa a jako uchwyt np:http://www.dx.com/p/fatcat-a-cg-universal-1-4-camera-to-gopro-mount-adapter-black-253194#.U3JbXigdSf4 (gwint zdaje sie pod każdy aparat pasuje) plus ten element zamocowany do teleskopa (bez przyssawki oczywiście):http://www.dx.com/p/360-degree-rotational-1-4-car-mount-holder-w-suction-cup-gopro-adapter-for-camera-gopro-280072#.U3Jb0ygdSf5 wszystkie art. z tej stronki są z darmową przesyłką, dość często od nich biorę różne pierdoły a i wybór wszelaki. Edytowane 13 Maja 2014 przez vBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Ja mam coś takiego przygotowanego, klasyczny monopod z usuniętą gałką na dole i zagnieciony do wbijania w ziemię. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 w drugim poście fajny patent pewnego klenio-łowcy http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=258307&highlight=#258307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Hej Kuba.Ja osobiście od około 10lat używam prostego statywu własnego pomysłu i wykonania.Stworzyłem go do niewielkiej kompaktowej "małpki",ale kilka razy zagościło na nim duże "lustro" ze sporym szkłem i dał radę.Koszt zakupu elementów do budowy nie powinien przekroczyć 15 max 20pln.,a w Twoim przypadku pewnie około 10pln. Najdroższymi elementami będzie podpórka oraz najtańszy mini statyw z którego pozyskamy głowicę do mocowania aparatu.Dzięki temu będziesz miał możliwość regulacji pochylenia aparatu od 0 do 90* i zrobienia fotek w orientacji poziomej i pionowej.Jako że łowisz też na spławik to podpórkę zbędną pewnie posiadasz,a mini statyw nabędziesz w Biedronce,Lidlu bądź innym dyskoncie.Potrzebował będziesz też jedną śrubkę 6x40 ,nakrętkę M6 ,niewielką ilość kleju(Distal,Poxipol) i zatyczkę/pokrywkę? od markera/zakreślacza w dowolnym kolorze do osłonięcia ostrza podpórki.Jako że sprzęt używany będzie w mokrym środowisku śrubkę i nakrętkę polecam wykonane z nierdzewnej stali.Podpórka też powinna mieć wewnętrzny element z rurki a nie aluminiowego pręta bo nie wkręcisz w niego śrubki.W zdemontowaną ze statywu głowicę wkładasz łeb śrubki (w miarę osiowo) i zalewasz klejem.Po zastygnięciu kleju nakręcasz nakrętkę i całość wkręcasz w wewnętrzną rurkę teleskopowej podpórki.Jeżeli planujesz przenosić gotowy statyw w kieszeni (na plecach kamizelki jak robię to ja) ,zmierz jaka długość się tam zmieści.Po dokonaniu pomiaru utnij na odpowiednią długość zewnętrzną i wewnętrzną rurkę ,złóż wszystko do kupy i zabezpiecz grot.Można ruszać nad wodę . Pozdrawiam Tomi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Dzięki Tomi za "patencik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ja mam podobny do "Tomikowego" wynalazku,tylko w 3 składzie.Po złożeniu ma 32 cm. a w pełnym wydaniu 67 cm.: P.T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 http://allegro.pl/maly-statyw-tylko-24cm-po-zlozeniu-od-fripers-i4237924825.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Tak , na bardzo szybko fotki były robione z rybami . Statyw w kamizelce i nie było czasu na więcej gimnastyki , teren nieprzyjazny dla człowieka . W przypadku życiówki mały kamyczek robił za statyw . Muszę do pokrowca od statywu wszyć szlufkę i przytwierdzony do paska będzie dostępny od ręki . Jedynie co , to samowyzwalacz ustawiłem . Krajobraz pod słońce robiony , chaszcze chyba w auto . Z aparatu jestem zadowolony . Wymazany w błocie i śluzie , opłukany dokładnie - działa W RAW jedynie w domu coś tam pstrykałem . Z terenu będę miał to podeślę Mateusz wiem , że to nie miejsce na dywagacje sprzętowe , ale w terenie używam czegoś podobnego http://www.treq.com.pl/products/use/photo/stands,54/gri-03-statyw-elastyczny,166.html . Wystarczy kawałek bardziej lub mniej równego podłoża ( pudełka z przynętami ) lub gałęzi , na której można zapleść odnóża pająka . Mieści się wszędzie - kamizelka lub kieszeń spodni . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Mateusz wiem , że to nie miejsce na dywagacje sprzętowe , ale w terenie używam czegoś podobnego http://www.treq.com.pl/products/use/photo/stands,54/gri-03-statyw-elastyczny,166.html . Wystarczy kawałek bardziej lub mniej równego podłoża ( pudełka z przynętami ) lub gałęzi , na której można zapleść odnóża pająka . Mieści się wszędzie - kamizelka lub kieszeń spodni . Odpiszę tutaj a moderator jak może to przeniesie we właściwy wątek . Statyw , którego używam i najlepiej mi się sprawdził to hama w pełnym rozłożeniu nóg 43cm . Jest lekki bo waży ok 300g i mobilny po złożeniu . Mam także polaroida 100cm ale ten troszke już przyciężkawy 450g . I dokładnie taki sam model , przynajmniej z wyglądu , jaki zalinkowałeś . Ten to mi się nie sprawdził w terenie niestety . Na biurko , szafkę jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Nie wiem nawet skąd mam takie średniowieczne urządzenie. Małe, lekkie, można schować do kieszeni, wkręt wkręcić w jakieś drzewo.Ale jeszcze go nie używałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 (edytowane) Nie wiem nawet skąd mam takie średniowieczne urządzenie. Małe, lekkie, można schować do kieszeni, wkręt wkręcić w jakieś drzewo.Ale jeszcze go nie używałem Miałem identyczny. Świetnie sprawdzał się w terenie........... parkowym. Teraz mam bardzo podobny, sygnowany przez HAMA.Te "trójnożne kulki" też mam ale, wbrew pozorom, mało z nich korzystam.Zresztą, w wędkarskiej rzeczywistości wysokie trawy, to problem podstawowy chyba. Przewyższają każdy statyw, w wersji "kieszonkowej". Edytowane 18 Lipca 2017 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Ja się już wyleczyłem z fotografowania na rybach.Kiedyś dźwigałem cały plecak, a przynajmniej samą lustrzankę.Teraz mi się zdarza zrobić telefonem zdjęcie rybie czy łowisku, ale sobie - NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Szukam czegoś w tym stylu jak na załączonym zdjęciu. Widział ktoś coś podobnego? Szukam mocnego monopoda wbijanego w ziemię i wszelkiego rodzaju grunt. Miałem chwilę jakiś chiński teleskopowy ale złamał się na pierwszej próbie wbicia w twardy brzeg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi