Skocz do zawartości

Rozkręcenie Stelli FE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem ze Stellką FE a mianowicie posiada duży luz na korbie (aż puka na przekładni przy ruchach korbą przód-tył) dodam że tak było od początku, zaopatrzyłem się już w podkładki regulacyjne i chciałem je dołożyć ale mam problem z rozpołowieniem korpusu (brak widocznych śrub na boku korpusu). Czy muszę odkręcać rotor ? i jak zdemontować dupkę? też nie widzę śruby. Proszę o pomoc nie chcę wysyłać kołowrotka do serwisu i czekać kilka tygodni z tak błahego powodu.

Ojej :) Przede wszystkim należy zdjąć szpulkę, następnie podkładki regulacyjne (czarne). Na aluminiowej tulei (część 14242) na osi zobaczysz mini śrubę na mini imbusik (część 6008) , należy ją wykręcić (można do tego celu użyć spinacza do papieru z lekko zagniecionym końcem). Następnie zdejmujesz 14242 wraz z łożyskiem. Odkręcasz śruby na osłonie łożyska w rotorze (2 wkręty) i następnie odkręcasz rotor.

Zdejmujesz gumową uszczelkę (zębatą) a pod gumową zaślepką patrząc prostopadle od strony szpuli na stopkę znajdziesz śrubę do odkręcenia "dupki". zobaczysz śrubę (jedną z 3) odkręcasz ją, następnie z rotora zdejmujesz część 14275 i odkręcasz (2 śruby), zdejmujesz pokrywę korpusu. Zaznacz sobie na kole zębatym obecne położenie, rysikiem tak żebyś uzyskał to położenie zębów piniona i koła które jest obecnie. Zdejmujesz łożysko i pchasz podkładki aż wióry lecą. Zakręcasz wszystko i gitara.

http://fish.shimano.com/media/fishing/SAC/techdocs/en/Spinning/11STL2500FEUS_v1_m56577569830726352.pdf

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1

Dziękuję wszystkim za pomoc jutro zabieram się do pracy. Kręciołek kupiłem w zeszły roku w sporej promocji w ravenie bodajże za 1580 zł, na stanie mieli tylko dwie sztuki ten z luzem (prawdopodobnie składający źle go spasował) i drugi spasowany idealnie ale ząbkujący jak 15 letnia Daiwa, wybrałem więc ten pierwszy ale drażni mnie ten luz i postanowiłem go skasować.

Jesli lowiles z duzym luzym (przekladnia pracowala pod obciazeniem) to spodziewaj sie niemilej niespodzianki.

W postaci czucia zebow przekladni.

Łowiłem nią dosłownie 8-10 razy klenie na smużaki więc może tragedii nie będzie.

• 3 tygodnie później...

Stellka już doposażona w podkładki ( a właściwie to wyposażona bo nie było ani jednej), Idąc za radą kolegi godski najpierw włożyłem 0,05 i wstępnie skręciłem ale luz był nadal konkretny więc podmieniłem ją na 0,10 i teraz jest bajka, nareszcie chodzi tak jak Stella chodzić powinna żadnych luzów żadnego stukania jest masło. Raz jeszcze dzięki za pomoc

Ale czy czujesz mimo to minimalny luzik ruszając korbką w poprzek osi kołowrotka? Minimalnie powinieneś to czuć, jeśli spasowałeś za sztywno będzie gorzej niż z luzem..

Jeżeli nie było żadnej podkładki to 0,10 powinna zrobić standartowy luz, bo takie w stellach są wkładane.

• Like 1

..istnieje pojęcie luzu technologicznego, ale niektórzy chyba o tym zapominają , kasując go do zera...twardo, ciasno...a potem płacz :P :D :lol:

A widziałem i takie maszyny gdzie luz był nawet "poniżej zera" czyli kółko odchylało pinion "od pionu"... Efekt pchania tzw. "podkładek regulacyjnych" bez mierzenia "ile tej regulacji się zmieści"...

• Like 2