Żbiku Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Kupilem 2 szpule od Hypalite 1020, do tego oryginalne pokretlo od tego modelu i... dupa, szpule nie pasuja do Certate 2510PE-H ani do 2500R. Szpulka nie nachodzi wystarczajaco na swożeń, aby móc nakręcić pokręcajke. Wieczorem jeszcze pokombinuje, bo moze przeszkadzaja 3 podkładki pod łożyskiem na osi pod szpulką i trzeba je wyciagnąć. A miało być tak pięknie... Albo cos źle robie albo Łukasz, zabije Cie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Kupilem 2 szpule od Hypalite 1020, do tego oryginalne pokretlo od tego modelu i... dupa, szpule nie pasuja do Certate 2510PE-H ani do 2500R. Szpulka nie nachodzi wystarczajaco na swożeń, aby móc nakręcić pokręcajke. Wieczorem jeszcze pokombinuje, bo moze przeszkadzaja 3 podkładki pod łożyskiem na osi pod szpulką i trzeba je wyciagnąć.A miało być tak pięknie...Albo cos źle robie albo Łukasz, zabije Cie W każdą caldie wskakiwalo jak w starą proce bez plucia i pieszczot... pokombinuj jak nie dasz rady to znam kilka....naście osób co odkupia od Ciebie te szpule i pokrecaje. a jak te caldiowe od kolegi Kotwitza pasują to jak te mogą nie pasować jak tą od spro i w granatowej caldi nasadzalem ? I grało. Edytowane 23 Maja 2014 przez Qowax001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 No to nie kumam co jest... Do moich Certate nie pasuja. Łukasz, daj namiary na kogos, to sprzedam obie szpule i pokrecajke - cena tak jak dałem - 220zl z wysyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Napisz co dokładnie nie pasuje przy certate. Poszło pw z namiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Wczoraj nie mialem czasu zbytnio kombinowac. Po wyjeciu plastikowych podkladek pod lożyskiem pod szpula na trzpieniu, szpula Spro nachodzi chyba prawidlowo. Nie mozna jednak nakrecic pokrecajki od Spro. Chyba, ze dystrybutor Spro przyslal mi jakas inna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Dziwne, u mnie do młynków turnament airity i certate szpule pasuję zamiennie, dodatkowo posiadam szpulkę od caldii i starej certatki i gra wszystko i wszędzie. Jakoś nie mogę uwierzyć że są różne szpule R4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Tak jak napisalem powyzej, szpulki pasuja po wyjeciu podkladek pod łożyskiem/tulejka alu. Problem jest w pokręcajce Spro. Edytowane 24 Maja 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Bez wyjmowania podkładek pod łożyskiem szpulki wyglądają tak (przepraszam za beznadziejną jakość zdjęć, robione starą Nokią): Szpula Certate Szpula Spro Na zdjęciach widać wyraźnie, że szpula od Spro za płytko nachodzi na trzpień i ten aluminiowy swożeń za mało wystaje ze szpuli do góry i nie można nakręcić pokręcajki Spro. Po wyjęciu plastikowych podkładek pod łożyskiem, szpula nachodzi głębiej ale pokręcajka nadal nie chwyta gwintu ośki. EDIT:Dlaczego nie chwyta? Powód jest prosty Pokręcajka Spro ma inny, większy gwint do nakręcania na oś. Sprawdziłem to poprzez próbę nakręcenia pokręcajki na gwint bez założonej szpuli. Edytowane 24 Maja 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Tak myslalem ze pokrecialko nie będzie pasować pokabinuje to napisze może z emblema 1500-2000 - po malej modernizacji podejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 @marius13, czy u Ciebie szpula od Spro nachodzi wystarczająco na swożeń na osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 w infiniti Q 3000 idealnie choć moje szpulki sa o oczko chyba wieksze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Więc teraz Ja mam pytanie do tych co już przerobili temat z zastosowaniem szpulek SPRO do DAIWISZONÓW.Może podacie Mi jaka szpulka (jej rozmiar) pasuje do jakiej Daiwy ??? coby wszystko było jasne i klarowne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Spro 1120 = Daiwa 2500Spro 1130 = Daiwa 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Dzięki za info , jak gdzieś dopadne Spro w pobliskim sklepie to na pewno dokonam przymiarki. Jak będą pasowały do moich CERATEK to zakupie i na pewno dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Mam nowe 2szt 1120 na sprzedaz jakbys chcial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Wiem że je masz tylko że ja muszę gdzieś przymierzyć do swoich ceratek ,aby mieć pewność czy naprawdę pasują. Jeżeli tak ,to nie ma sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Na tej fotce caldi ze szpulka spro pokrecajka jest od spro, i hamulec działał w pełnym zakresie, gwint pasował może Ci inne pokrętło przysłali albo certate ma inny gwint niz caldia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Gwinty są takie same w Certate i Caldii, sprawdzone na 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Tak wiec opcje sa 3:1. Dostalem z serwisu Spro zle pokretlo (inne niz Hypalite - napisalem juz do nich w piatek mail w tej sprawie)2. Nowe (obecne) Hypalite maja inne pokretla niz np rok, dwa lata temu (mogles miec 2-3 letnie Hypalite do serwisu i byly wtedy inne pokretla niz obecnie)3. Caldia ma inna, grubsza oś główna niz Certate, szpule moga pasowac ale pokretla juz nie (to Wojtek juz sprawdzil i sa takie same). Reasumujac, moje szpule Spro nie nachodza wystarczajaco na aluminiowy trzpien Certate, a pokretlo Spro ma wiekszy otwor do nakrecania niz nagwintowana oś Certate. Edytowane 25 Maja 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Tak wiec opcje sa 3:1. Dostalem z serwisu Spro zle pokretlo (inne niz Hypalite - napisalem juz do nich w piatek mail w tej sprawie)2. Nowe (obecne) Hypalite maja inne pokretla niz np rok, dwa lata temu (mogles miec 2-3 letnie Hypalite do serwisu i byly wtedy inne pokretla niz obecnie)3. Caldia ma inna, grubsza oś główna niz Certate, szpule moga pasowac ale pokretla juz nie (to Wojtek juz sprawdzil i sa takie same). Reasumujac, moje szpule Spro nie nachodza wystarczajaco na aluminiowy trzpien Certate, a pokretlo Spro ma wiekszy otwor do nakrecania niz nagwintowana oś Certate. Opcja nr 3 ma miejsce. Certate '2010 i '2013 mają cieńszą oś, i co za tym idzie gwint, niż Caldia i Certate z pierwszej edycji (2004-2009). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Do mojej infiniti Q wszystko pasuje ....kupiłem całego spro urzywke bo taniej wyszlo niż oddzielnie nowe pokrecialko i szpulka dodatkowo zostanie a korpus się sprzeda {dobrze zrobiłem bo wychodzi na to ze nowe pokretalko by nie spasowalo" .......producenci specjalnie zmieniają srednice i gwinty żeby sie nam nie tak latwo tuningowalo ;)Koledze Lukaszowi podzieki za inspiracje, bo kto wpadbyl na to ? kołowrotek fajnie wygląda z ta dziurawka....pozdrawian Edytowane 2 Czerwca 2014 przez marius13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Opcja nr 3 ma miejsce. Certate '2010 i '2013 mają cieńszą oś, i co za tym idzie gwint, niż Caldia i Certate z pierwszej edycji (2004-2009).No więc wszystko jasne. Obie moje Certate to '2013 (2510PE-H) i '2010 (2500R), dlatego pokręcajka od Spro nie pasowała do żadnej Jakby ktoś chciał, to mam na sprzedaż nową pokręcajkę do Spro 1120. Oddam za 60zl z wysyłką. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) i szpule i korbki pasują do r4 generalnie trzeba poświęcić 3 minuty na szlifierce stołowej aby było cacy co trzeba zebrać 1mm z dolnego rantu szpuli2mm ze skrajnych rogów pokręcajki1-2 mm z tunelu gwintu korbki ( nie trzeba ale odstaję od obudowy o tyle w porównaniu do oryginału) Edytowane 10 Lipca 2016 przez Profil_Nieaktywny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 A ta szpulka od hypalite wielkości 1000 przypasowałaby do daiwy 2000 (certata granatowa) ? Sprawdzał może ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 pamiętaj ,że to się wiąże z zakupem pokręcajki również i lekką modyfikacją, pasującą szpule do tej certate bez problemu kupisz za 150 zł więc nie warto kombinować szpula spro jest też minimalnie cięższa około 5 gram w wielkości 2500. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi