Skocz do zawartości

szpulka SPRO do Daiwy r4

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem 2 szpule od Hypalite 1020, do tego oryginalne pokretlo od tego modelu i... dupa, szpule nie pasuja do Certate 2510PE-H ani do 2500R.

Szpulka nie nachodzi wystarczajaco na swożeń, aby móc nakręcić pokręcajke. Wieczorem jeszcze pokombinuje, bo moze przeszkadzaja 3 podkładki pod łożyskiem na osi pod szpulką i trzeba je wyciagnąć.

A miało być tak pięknie...

Albo cos źle robie albo Łukasz, zabije Cie ;)

Kupilem 2 szpule od Hypalite 1020, do tego oryginalne pokretlo od tego modelu i... dupa, szpule nie pasuja do Certate 2510PE-H ani do 2500R.

Szpulka nie nachodzi wystarczajaco na swożeń, aby móc nakręcić pokręcajke. Wieczorem jeszcze pokombinuje, bo moze przeszkadzaja 3 podkładki pod łożyskiem na osi pod szpulką i trzeba je wyciagnąć.

A miało być tak pięknie...

Albo cos źle robie albo Łukasz, zabije Cie ;)

W każdą caldie wskakiwalo jak w starą proce :D bez plucia i pieszczot... pokombinuj jak nie dasz rady to znam kilka....naście osób co odkupia od Ciebie te szpule i pokrecaje.

a jak te caldiowe od kolegi Kotwitza pasują to jak te mogą nie pasować jak tą od spro i w granatowej caldi nasadzalem ? I grało.

Edytowane przez Qowax001

Bez wyjmowania podkładek pod łożyskiem szpulki wyglądają tak (przepraszam za beznadziejną jakość zdjęć, robione starą Nokią):

Szpula Certate

Szpula Spro

Na zdjęciach widać wyraźnie, że szpula od Spro za płytko nachodzi na trzpień i ten aluminiowy swożeń za mało wystaje ze szpuli do góry i nie można nakręcić pokręcajki Spro.

Po wyjęciu plastikowych podkładek pod łożyskiem, szpula nachodzi głębiej ale pokręcajka nadal nie chwyta gwintu ośki.

EDIT:

Dlaczego nie chwyta? Powód jest prosty ;) Pokręcajka Spro ma inny, większy gwint do nakręcania na oś. Sprawdziłem to poprzez próbę nakręcenia pokręcajki na gwint bez założonej szpuli.

Edytowane przez Żbiku

Tak wiec opcje sa 3:

1. Dostalem z serwisu Spro zle pokretlo (inne niz Hypalite - napisalem juz do nich w piatek mail w tej sprawie)

2. Nowe (obecne) Hypalite maja inne pokretla niz np rok, dwa lata temu (mogles miec 2-3 letnie Hypalite do serwisu i byly wtedy inne pokretla niz obecnie)

3. Caldia ma inna, grubsza oś główna niz Certate, szpule moga pasowac ale pokretla juz nie (to Wojtek juz sprawdzil i sa takie same).

Reasumujac, moje szpule Spro nie nachodza wystarczajaco na aluminiowy trzpien Certate, a pokretlo Spro ma wiekszy otwor do nakrecania niz nagwintowana oś Certate.

Edytowane przez Żbiku

Tak wiec opcje sa 3:

1. Dostalem z serwisu Spro zle pokretlo (inne niz Hypalite - napisalem juz do nich w piatek mail w tej sprawie)

2. Nowe (obecne) Hypalite maja inne pokretla niz np rok, dwa lata temu (mogles miec 2-3 letnie Hypalite do serwisu i byly wtedy inne pokretla niz obecnie)

3. Caldia ma inna, grubsza oś główna niz Certate, szpule moga pasowac ale pokretla juz nie (to Wojtek juz sprawdzil i sa takie same).

Reasumujac, moje szpule Spro nie nachodza wystarczajaco na aluminiowy trzpien Certate, a pokretlo Spro ma wiekszy otwor do nakrecania niz nagwintowana oś Certate.

Opcja nr 3 ma miejsce. Certate '2010 i '2013 mają cieńszą oś, i co za tym idzie gwint, niż Caldia i Certate z pierwszej edycji (2004-2009).

Do mojej infiniti Q  wszystko pasuje ....kupiłem całego spro urzywke bo taniej wyszlo niż oddzielnie nowe pokrecialko i szpulka dodatkowo zostanie a korpus się sprzeda {dobrze zrobiłem bo wychodzi na to ze nowe pokretalko by nie spasowalo" .......producenci specjalnie zmieniają srednice i gwinty żeby sie nam nie tak latwo tuningowalo ;)Koledze Lukaszowi podzieki za inspiracje, bo kto wpadbyl na to ? kołowrotek fajnie wygląda z ta dziurawka....pozdrawian

Edytowane przez marius13

Opcja nr 3 ma miejsce. Certate '2010 i '2013 mają cieńszą oś, i co za tym idzie gwint, niż Caldia i Certate z pierwszej edycji (2004-2009).

No więc wszystko jasne. Obie moje Certate to '2013 (2510PE-H) i '2010 (2500R), dlatego pokręcajka od Spro nie pasowała do żadnej ;)

Jakby ktoś chciał, to mam na sprzedaż nową pokręcajkę do Spro 1120. Oddam za 60zl z wysyłką.

Edytowane przez Żbiku

• 2 lata później...

i szpule i korbki pasują do r4 :) generalnie trzeba poświęcić 3 minuty na szlifierce stołowej aby było cacy :)

co trzeba zebrać :)

1mm z dolnego rantu szpuli

2mm ze skrajnych rogów pokręcajki

1-2 mm z tunelu gwintu korbki ( nie trzeba ale odstaję od obudowy o tyle w porównaniu do oryginału)

post-55587-0-49757100-1468141052_thumb.jpg

post-55587-0-11558200-1468142233_thumb.jpg

Edytowane przez Profil_Nieaktywny
  • Like 4

pamiętaj ,że to się wiąże z zakupem pokręcajki również i lekką modyfikacją, pasującą szpule do tej certate bez problemu kupisz za 150 zł więc nie warto kombinować :) szpula spro jest też minimalnie cięższa około 5 gram w wielkości 2500.

• Like 1