Skocz do zawartości
  • 0

Śruby B.S PRO z alle... - ktokolwiek widział, ktokolwiek zna??

patu

Pytanie

Witam.

Znalazłem na alle... ciekawe i niedrogie śruby do Tohatsu, min. 9 1/4 *12, na którą poluję od dłuższego czasu.

Ceny okazyjne, al firma zupełnie mi nie znana.

Miał ktoś z Was styczność z tymi produktami, tudzież zna ten asortyment?

Będę wdzięczny za każde info.

Pozdrawiam

http://allegro.pl/show_item.php?item=4221362217

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przeskok o dwa cale mógłby być za duży. A obroty sprawdzałeś?
Co do śruby. Szkoda, że nie widać tylnej jej części. Wygląda tak jakby nie miała gumowego amortyzatora w środku pod wieloklin. Niektóre śruby ( głównie wyczynowe/sportowe ) nie mają. Trzeba wtedy uważać by gdzieś nie przypieprzyć bo takie uderzenie może skończyć się uszkodzeniem przekładni. Guma jest właśnie po to żeby amortyzować w takich sytuacjach i z reguły przy mocniejszym uderzeniu np. w kamień potrafi się nawet oberwać.
Poza tym, z papieru chyba nie jest ;) więc można zaryzykować  :ph34r:

• 0

Obrotów nie mierzyłem, ale zestaw jest lekki ( ponton 85kg) a mocy 20hp...Ślizg w ułamek sekundy, ale od 3/4manety do WOT nie czuc juz przyrostu prędkości. Myśl, że 12tka załatwiłaby sprawę i pozwoliła na zwiekszenie prędkości przelotowej przy zachowaniu podobnych obrotów lub zachowanie dotychczasowej przy mniejszym zużyciu paliwa jak kto woli :-)...

• 0

To staje się to już mało opłacalne, chyba że grosze kosztuje ( do tej konkretnie ). Jak orientowałem się ile kosztuje taki zestaw naprawczy do mojej śruby 11X13 to olałem temat. 
Warto zadzwonić i zapytać jak jest zrobiona, może zdjęcie wyślą...
Kup najpierw obrotomierz, będziesz dużo mądrzejszy wtedy. Lepiej upewnić się niż później żałować. Przeskok o dwa cale to już sporo...

• 0

..mam 10tkę, nie wiem czy jest sens skakać tylko o jeden cal...

Założyłem Solasa 9 1/4 *11 i zwiększyłem prędkość o całe...1 km/h :lol: w stosunku do standardowej śruby.

Teraz muszę dokupić obrotomierz żeby zobaczyć dlaczego 20 konny silnik płynie jak 15'ka.

Zastanawiam się czy to nie jest tak, że nowy Tohatsu wychodzi z fabryki lekko zdławiony żeby go nie zajechać na dotarciu, a później się taką blokadę zdejmuje...

• 0

Założyłem Solasa 9 1/4 *11 i zwiększyłem prędkość o całe...1 km/h :lol: w stosunku do standardowej śruby.

Teraz muszę dokupić obrotomierz żeby zobaczyć dlaczego 20 konny silnik płynie jak 15'ka.

Zastanawiam się czy to nie jest tak, że nowy Tohatsu wychodzi z fabryki lekko zdławiony żeby go nie zajechać na dotarciu, a później się taką blokadę zdejmuje...

..był już kiedyś na j.pl watek o podobnym zdarzeniu, lecz dotyczył Yamaszki 20hp...

• 0

..do czego masz podpiętą tośkę i jakie uzyskujesz prędkości??

Pływam Riverfoxem 390. Yamahą 15 km osiągałem na stojącej wodzie 40 km/h, teraz Tohatsu 20 km na standardowej śrubie też 40, na śrubie 11 - 41 km/h

..był już kiedyś na j.pl watek o podobnym zdarzeniu, lecz dotyczył Yamaszki 20hp...

Jakby Ci się przypomniało jaki tytuł nosił ten wątek to... :)

• 0

..nie pamietam, ale dotyczył yamahy i łodki solara 430...nie wchodził w slizg, silnik na dotarciu..po przepływaniu 10mth, wizycie w serwisie motor ozył i łodka zaczęła latać...nie wiem jak tohatsu, ale w yamaszce słyszałem o celowym dławieniu silnika przed "złym docieraniem". Kupując swoja toske dwa razy pytałem, czy nie jest zdławiona, rzekomo serwis stwierdził, że tego nie czynią...

..jeżeli dobrze kojarze, to chyba kol. arti24 zakładał ten watek..ale mogę sie mylić...

• 0

Costi,

Najlepiej by było zmierzyć obroty jakie osiągasz - wtedy można by powiedzieć dokładniej. W tamtym wątku blokada była chyba na 4000RPM, więc ciebie to nie dotyczy. Twoja prędkość jest w granicach normy dla takiego silnika, i raczej nie przeskoczysz na 20HP granicy 44-45km/h. Po prostu nie ma śrub, które na to pozwalają. Chyba że na bardzo lekkim sprzęcie typu ponton lub innym kadłubie. 

Patu, masz już tą śrubę 12?

• 0

Costi,

Najlepiej by było zmierzyć obroty jakie osiągasz - wtedy można by powiedzieć dokładniej. W tamtym wątku blokada była chyba na 4000RPM, więc ciebie to nie dotyczy. Twoja prędkość jest w granicach normy dla takiego silnika, i raczej nie przeskoczysz na 20HP granicy 44-45km/h. Po prostu nie ma śrub, które na to pozwalają. Chyba że na bardzo lekkim sprzęcie typu ponton lub innym kadłubie. 

Patu, masz już tą śrubę 12?

Łudziłem się, że wzrost mocy o 33% pozwoli na lepsze osiągi.

Obrotomierz zamontuję i zobaczę co pokaże.

• 0

Moc mocą. W Twoim przypadku zwiększenie mocy z 15 do 20 korzystnie będzie wpływać przy wychodzeniu w ślizg oraz jeśli zestaw będzie cięższy,  wtedy to odczujesz. Jeśli spodzina ( przełożenie ) jest ta sama i obroty są takie same na 15 jak i na 20 to masz już odpowiedź. Chcesz zapie...ać to załóż silnik 50 hp ;) . Reszta to już zabawa ze wzrostem prędkości praktycznie nieodczuwalnym. Najważniejsze jest aby tak dobrać śrubę żeby obciążony zestaw nie miał ciężko i żeby nie przekręcić obrotów. 

• 0

Ja wczoraj testowałem swoją. Śruba Solas 4x9,25x11. Samemu - około 40km/h, w dwie dorosłe osoby + dziecko - 34km, ale silnik już nie mógł złapać obrotów. Sam z łódką i szpejem ważę około 445kg, w drugim przypadku było około 580kg.

• 0

Patu, u mnie była fabrycznie 3x9,25x9 no i zapomniałem jej w sobotę zabrać, a to nowa łódka. Sprawdzę przy najbliższej okazji, Podejrzewam że na pełnym obciążeniu będzie podobnie, bo 4x9,25x11 nie chciała już się wkręcać na obroty.