patu Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Witam. Znalazłem na alle... ciekawe i niedrogie śruby do Tohatsu, min. 9 1/4 *12, na którą poluję od dłuższego czasu.Ceny okazyjne, al firma zupełnie mi nie znana.Miał ktoś z Was styczność z tymi produktami, tudzież zna ten asortyment?Będę wdzięczny za każde info. Pozdrawiam http://allegro.pl/show_item.php?item=4221362217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 14frezów, grubości walka nie mierzyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Myślałem, że może podejdzie. Mam śrubę 11 3/4 X 10 ale niestety na wałek 13 frezów. Mnie nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kapi81 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Może i ja podepnę się pod temat mam łódz 4,2 m waga 220 kg i silnik honda bf 20 km i srubę 4 x 9,25x10 i niby wszystko jest ok ale brakuje przysłowiowej wisienki na torcie i stad pytanie jaka srube kupić aby jak najszybciej to latało od razu mówię że mogę kupić 1 śrubę i nie stać mnie na parę, dlatego darujmy sobie opd typu spróbuj taka i taką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 ...ta wisienka na torcie...to 10koni więcej na pawęży... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Dokładnie jak @patu powiedział. Nielicz też, że ktoś da Ci gotową receptę. Podstawa to obrotomierz i ocena jak zachowuje się łódka przy komplecie na pokładzie z obecną śrubą. Ja póki co doszedłem do tego, że lepiej jest założyć śrubę odrobinę mniejszą średnicą ale z większym skokiem. I tak na 10 3/8 X 13 łódka lepiej wchodzi w slizg i jest trochę szybsza niż na 11 3/8 ( albo 5/8 nie pamietam dokładnie ) X 13 ale lekko przekracza WOT. Na 10 1/4 X14 jest bdb.Prawda jest też taka, że gdybyśmy nie znali prędkości jakimi pływają nasze łódki, to temat śrub byłby nieistotny. I tak nie osiąga się wiecej niż 5 km/h, które de facto bez licznika są nieodczuwalne . Wyjątkiem mogłyby się okazać śruby typowo sportowe, które kosztują chore pieniądze ale to wszystko nie dla silników o mocy 20-50 hp przyczepionych do wedkarskich krypek czy pontonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 costi Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 A ja się jeszcze zastanawiam jak bardzo na tą prędkość max wpływa jakość paliwa ( że wpływ ma to na pewno ).Zastanowiło mnie to po tym jak na tej samej stacji benzynowej zatankowałem paliwo do łódki i do samochodu, wyniki testów łódki opisywałem wyżej, ale jakie było moje zaskoczenie jak mi się wczoraj skończyło paliwo w aucie i spalanie wyszło 35 litrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robbox4 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Może i ja podepnę się pod temat mam łódz 4,2 m waga 220 kg i silnik honda bf 20 km i srubę 4 x 9,25x10 i niby wszystko jest ok ale brakuje przysłowiowej wisienki na torcie i stad pytanie jaka srube kupić aby jak najszybciej to latało od razu mówię że mogę kupić 1 śrubę i nie stać mnie na parę, dlatego darujmy sobie opd typu spróbuj taka i takąDaruj sobie wymianę. Testowałem 4x9,25x11 i przy pełnym obciążeniu ciężko było wejść w ślizg. Faktem jest że przy normalnym (dwie osoby, troche bagażu, akumulator i zbiornik) fajnie sie pływało bo spalanie było odczuwalnie mniejsze a prędkość maksymalna minimalnie większa. Ale czuć było że przy wiekszym skoku śruby troszke brakuje mocy. Do pływania w szewcji zawsze zakładam x11 bo tam się robi faktycznie kilometry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) A ja się jeszcze zastanawiam jak bardzo na tą prędkość max wpływa jakość paliwa ( że wpływ ma to na pewno ).Zastanowiło mnie to po tym jak na tej samej stacji benzynowej zatankowałem paliwo do łódki i do samochodu, wyniki testów łódki opisywałem wyżej, ale jakie było moje zaskoczenie jak mi się wczoraj skończyło paliwo w aucie i spalanie wyszło 35 litrów... Paliwo ma marginalne znaczenie, chyba że jakaś stacja szemrana i chrzczone. Ale takie rzeczy czuć w pracy silnika. 35/100 czy na co? Często jakość dystrybutorów pozostawia sporo do życzenia. Edytowane 28 Maja 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 costi Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Właśnie chrzczone paliwo miałem na myśli, bo jeśli nagle auto spala 10-12 litrów na setke więcej ( w trasie ) to coś musi być na temacie, a akurat tak się złożyło, że zalałem tam pusty zbiornik do łódki.Idąc tym tokiem myślenia, może to się przełożyć na osiągi silnika do łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Spotkałem się ze złej jakości paliwem. Żeby było ciekawiej, nie tankowałem na stacji krzak tylko na BP. Paliwo mocno śmierdziało jakimś rozpuszczalnikiem i było do tego stopnia ochrzczone, że szybka ( jakiś plastik ) od wskaźnika poziomu paliwa, która znajduje się w korku wlewu paliwa zrobiła się mleczno-biała i niestety już nie widać ile paliwa jest w zbiorniku. Osiągi faktycznie spadły, kultura pracy silnika także. Gaźniki trzeba było od nowa czyścić i ustawiać. Ciekawi mnie teraz jak by sprawa miała się z wtryskami, czy nie uszkodziłyby się. Na szczęście są to coraz rzadsze przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Właśnie chrzczone paliwo miałem na myśli, bo jeśli nagle auto spala 10-12 litrów na setke więcej ( w trasie ) to coś musi być na temacie, a akurat tak się złożyło, że zalałem tam pusty zbiornik do łódki.Idąc tym tokiem myślenia, może to się przełożyć na osiągi silnika do łódki. No to nie wąsko. Ale jak nie muliło, to ja bym stawiał na coś innego. Chrzczone paliwo czuć - jak napisał kotwitz - w kulturze pracy i elastyczności silnika (trzeba cisnąć, a efekt mierny), a podobne efekty daje też np. padnięta sonda. Pojeździsz, zobaczysz. Edytowane 28 Maja 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 costi Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 W aucie oprócz zwiększonego spalania różnicy raczej nie odczuję, będzie gnał tak samo. Nawet w książce serisowej jest napisane, że pojedzie na 85 oktan. Wyjeżdżę kolejny zbiornik paliwa i będzie wszystko jasne.A Tohatsu chodził ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Tymi oktanami to się tak nie sugeruj. Auto albo instrukcję masz z US. Dodaj sobie 4-5 oktanów (89-90) jak tankujesz w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) W sobotę testów ciąg dalszy. Silnik był za nisko, poszedł górę, płyta antywentyalcyjna około 2-2,5cm pod kilem. Vmax wzrosło około 3km/h (wcześniej było około 8cm pod kilem) . Z tego co patrzyłem, to mimo wszystko płyta cały czas utopiona. Pójdzie jeszcze w górę o 3cm. Jak przetestuję, to dam znać. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Ja bym już nie podnosił wyżej, może centymetr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Kotwitz. z tego co patrzyłem, bo po sobocie zainteresowałem się tematem, to w US dla łodzi ślizgowych montują co najmniej cal nad kilem, a często wyżej. Sytuacja idealna - płyta na równo z powierchnią wody w czasie płynięcia na WOT. Niżej montuje się pływając po falach, ale tego na Wiśle nie uświadczę. Z tego co widziałem, to mam jeszcze wystarczający zapas. Oczywiście coś za coś - im wyżej, tym gorzej w ostrych zakrętach i gorsze pływanie na fali, ale zależy mi żeby jak najszybciej i najekonomiczniej się przemieszczać, a nie pląsać wygibasy na wodzie. Poeksperymentuję, najwyżej opuszczę. Jak sprawdzę, zdam relację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Ok. Sam jestem ciekaw. Zawsze byłem pewien, że jak jest te powiedzmy 2 cm pod dnem łodzi to tak jest +/- najlepiej, nawet znajomy, który ścigał się kiedyś tak uważa ale ustawia się to z reguły konkretnie pod łódkę. Pamietam jak kiedyś na Jeziorsku sprawdzali łodzie przed zawodami i regulowali właśnie wysokość, szło dosłownie o milimetry aby łódź była jak najszybsza ale na pewno nie podnosili wyżej niż kil. Tylko były to lodzie jak i silniki tylko do ścigania. Chyba mimo wszystko najlepszym rozwiązaniem będzie większy motor ale i tak jestem ciekaw testów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Może to była kwestia trzymania w zakrętach. Nie wiem jak oni się ścigali, ale jak slalom, robili nawroty, to tu ważniejsza jest manwerowość. Z tego co poczytałem - dla ekonomii i V-max silnik tak wysoko jak się tylko da żeby śruba i układ chłodzenia nie łapały powietrza. Rożnica około 1-1,5MPH na cal w górę, lub 100-150RPM. Co w moim przypadku sprawdziło się idalnie. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Koledzy odgrzeje temat. Ktoś używa tych śrub ? Chodzi o śruby bs.pro. Mają dobre ceny, a ciekawe jak z jakością..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alphard28 Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 odświeżę temat,jestem ciekaw opinii śrub BS.PRO ktoś używa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
patu
Witam.
Znalazłem na alle... ciekawe i niedrogie śruby do Tohatsu, min. 9 1/4 *12, na którą poluję od dłuższego czasu.
Ceny okazyjne, al firma zupełnie mi nie znana.
Miał ktoś z Was styczność z tymi produktami, tudzież zna ten asortyment?
Będę wdzięczny za każde info.
Pozdrawiam
http://allegro.pl/show_item.php?item=4221362217
45 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi