Skocz do zawartości

ABECADŁO czyli podstawowe definicje casting, baitcasting, jerking ...

Sebastian Stasiuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowym forumowiczem i pod wrażeniem :D.

Gratuluje wszystkim autorom i wszystkim forumowiczom.

Powrocilem do wedkarstwa po ponad 15 letniej przerwie i zarazilem sie 100 razy bardziej. Niedlugo wypisza mnie z rodziny :D.

Wedkuje na rozne sposoby choc przyznam, ze najbardziej podnieca mnie spinning.

Po lekturze kilku artykulow oraz relacji kolegow postanowilem sprobowac castingu. Chcialbym sprobowac tym bardziej, ze wielu tradycjonalistow puka sie w glowe i stwierdza, ze powinienem najpierw nauczyc sie spinningowac zanim chwyce za wedzisko castingowe - o wiele trudniejsze.

Dziwi mnie takie podejscie, bo uwazam, ze kazdy powinien i moze sprobowac. Nie chce byc od razu mistrzem swiata, ale na co mam czekac.

To tyle tytulem wstepu.

Probuje przygotowac sie nieco od strony teorii. Musze nadrobic jak sie okazuje spore zaleglosci w wiedzy na temat sprzetu i sposobow lowienia. To forum pomaga.

Bardzo spodobal mi sie pomysl stworzenia arkusza z multiplikatorami oraz zestawami sprzetu. Super pomysl, ale niestety bez wiedzy podstawowej trudno mi sie po tych sciagach poruszac.

Proponuje aby dla takich jak ja, ktorys z bardziej doswiadczonych kolegow wyjasnil podstawowe pojecia. Zeby nie bladzic. Zebranie tego w jednym miejscu pozwoli tez w poruszaniu sie po formu, wyszukiwaniu odpowiednich watkow i zglebianiu wiedzy. Bez tego trudno moim zdaniem wyszukiwac odpowiedniej wiedzy w tak poteznym forum jak to.

Proponuje zaczac od:

- casting

- baitcasting

- spinning

- jerking

- multiplikator

- wobler

- jerk

A moze stworzyc dokument (podobny jak arkusz z zestawieniem multiplikatorow?) z takim wlasnie abecadlem?

Ulatwiloby to poruszanie sie po forum. Uniknelibysmy zadawania i odpowiadania co jakis czas na pytania zoltodziobow takich jak ja. Zdaje sobie sprawe, ze to irytuje pytajacych i odpowiadajacych, ktorzy czesto w forach odsylaja do innych watkow, mowia, ze juz cos takiego bylo itp.

Co jeszcze moznaby wyjasnic w takim elementarzu.

Jakie zestawy (kij spinningowy czy castingowy? kolowrotek o szpuli stalej lub multiplikator a jesli to czy niskoprofilowy czy nie) stosowac najlepiej do jakiego typu wedkowania? Czy do jerkingu tylko multiplikator czy nie koniecznie? Jesli tylko to czy niskoprofilowy czy nie. Jesli niskoprofilowy to w jakich okolicznosciach itd.

Byc moze ktoremus z bardziej doswiadczonych kolegow przyjda do glowy jeszcze inne pytania i odpowiedzi, ktore warto umiescic w tym temacie.

Z pewnoscia dla wielu z Was moze to sie wydawac smieszne, ale mysle, ze to forum moze funkcjonowac rowniez dla zoltodziobow.

Moze to byc przydatne szczegolnie, kiedy wielu sprzedawcow = fachowcow w sklepach wedkarskich przekazuje sprzeczne informacje, wysmiewaja konkurentow i czesto wprowadzaja w blad.

Z podstawowa wiedza z elementarza latwiej bezie takim zoltodziobom jak ja:

1. wybrac odpowiedni dla siebie i swoich upodoban sprzet

2. zadawac bardziej profesjonalne pytania

3. poruszac sie po forum

4. nie irytowac doswiadczonych prostymi pytaniami

Ze swojej strony mam jednak kilka pytan laika, zanim powstanie abecadlo czy elementarz jerkowca :-):

Jaka jest roznica w rzucaniu kijem uzbrojonym w kolowrotek praworeczny? Lapiac na spinning, jako ze jestem praworeczny, korzystam z kolowrotka leworecznego. Latwiej mi po prostu rzucac prawa reka, trzymajac kij po prawej stronie ciala, trzymajac prawa reke blizej kolowrotka a lewa blizej dolnego konca kija. Doczytalem sie, ze wiekszosc multiplikatorow jest praworeczna. Mysle, ze nie oznacza to, ze castingowcy to glownie leworeczni wedkarze. Prosze o wyjasnienie jak rzucac wedziskiem z multiplikatorem praworecznym. Jak ukladac dlonie na uchwycie kija? Ktora reka blizej kolowrotka. Czy zwracac uwage na to czy sie jest praworecznym czy leworecznym kupujac multiplikator?

Pytam poniewaz dostalem w prezencie abu BG7000LD do polowow morskich i nie wiem, czy mam go od razu sprzedac i kupic praworeczny czy probowac z tym. Analogicznie, myslac o kupnie kija castingowego z multiplikatorem niskoprofilowym, kupowac prawo czy leworeczny. Czy wieksza roznice robi to w przypadku duzych kolowrotkow na morze czy mniejszych do jerkingu czy castingu?

A tak wogole jakie jest przeznaczenie kolowrotka Abu Ambasadeur BG7000LD? Czy to stary model czy nowy? Za ile mozna go ewentualnie sprzedac jesli doradzicie taka operacje?

Dziekuje i pozdrawiam wszystkich cierpliwych, ktorzy dotarli do konca mojego wywodu :D.

Witam na forum,

co do Twoich pytan jest ich naprawde cala masa. Cieszy zainteresowanie castingiem/baitcastingiem (to to samo :D)

Niektore z nich wole jednak pozostawic dla bardziej doswiadczonych kolegow.

Jaka jest roznica w rzucaniu kijem uzbrojonym w kolowrotek praworeczny? Lapiac na spinning, jako ze jestem praworeczny, korzystam z kolowrotka leworecznego. Latwiej mi po prostu rzucac prawa reka, trzymajac kij po prawej stronie ciala, trzymajac prawa reke blizej kolowrotka a lewa blizej dolnego konca kija. Doczytalem sie, ze wiekszosc multiplikatorow jest praworeczna. Mysle, ze nie oznacza to, ze castingowcy to glownie leworeczni wedkarze. Prosze o wyjasnienie jak rzucac wedziskiem z multiplikatorem praworecznym. Jak ukladac dlonie na uchwycie kija? Ktora reka blizej kolowrotka. Czy zwracac uwage na to czy sie jest praworecznym czy leworecznym kupujac multiplikator?

Jezeli kreciles lewa reka kolowrotkiem, rzucales prawa, to bedziesz w castingu robil dalej tak samo. Jest naprawde wiele multiplikatorow leworecznych. Nie musisz sie przestawiac.

Prawie wszystkie serie Shimano, Daiwa czy Abu sa produkowane jako praworeczne (glownie pod rynek amerykanski i japonski) i jako leworeczne.

Tyle narazie odemnie :D

Mam nadzieje ze troche pomoglem.

Pozdrawiam

Tomek

Witam na forum :D.

Po pierwsze to nie bierz do głowy głosów przeciwnych Twojemu zainteresowaniu castingiem. Często więcej problemów z nauką obsługi multiplikatora mają właśnie ci, którzy długo posługiwali się kołowrotkiem o stałej szpuli. Głównie ze względu na nawyki które ciężko jest wyplenić. Na przykład jakże często spotykany spokojny zwis przynęty z tyłu i wypchnięcię jej wędziskiem do przodu.

Tak jak już odpowiedział Ci Tomek, dalej kręcisz korbką tą samą ręką, czyli lewą. Multiplikator znajduje się na górze wędziska. Trzymasz go tak, by wędzisko leżało pewnie w dłoni. Tak jakbyś się chciał z multikiem przywitać :D. Ja pazur trzymam pomiędzy palcem środkowym a serdecznym, ale niektórzy mają go pomiędzy wskazującym a środkowym. Te sposoby są najczęściej spotykane :D.

Co do słowniczka to może to rzeczywiście być dobrym pomysłem, aby być dostępnym dla wszystkich potencjalnie zainteresowanych. Jednak niech na ten temat wypowie się redakcja :D.

Co do multiplikatorów. Jeszcze jakiś czas temu panowała opinia, że multiplikatory niskoprofilowe stosuje się do lżejszych przynęt a okrągłe (z pewnymi wyjątkami) do cięższych zadań. Teraz nie jest już tak klarownie, bo dla niektórych cięższe zadania zaczynają się od 100 gram i idą wzwyż, a dla niektórych maksymalny ciężar przynęt kończy się na 40-50 gramach. Osobiście lubię niskie profile bo po prostu wygodniej leżą mi w dłoni, a że zwykle nie łowię powyżej 60 gram to odpowiedni niski profil wystarcza w zupełności. Jednak do niczego na siłę nie namawiam. Stosując przynęty w odpowiedniej wadze i z dobrze dobranym kijem można stosować i betoniarki (okrągłe profile) oby nie te morskie (choć akurat na sprzęcie który podałeś się nie znam zupełnie). Najlepiej gdy opiszesz swoje wędkowanie i przynęty które stosujesz a wtedy na pewno forumowicze coś zaproponują.

Życzę powodzenia w nauce castingu - tylko uważaj - to wciąga :D

witaj Poznaniaku !!

Na stronie głownej znajdziesz sporo artykułow o castingu warto przeczytać szczególnie te które omawiają casting w kontekście początkującego. Istotne jest też, aby wszystkie elementy zestawu castingowego dobierać według pewnych prawideł. Bo moze nie działać. W poznaniu jest kilku kolegów co łowia na casting już jakis czas i napewno pomogą i pokarzą zasady posługiwania się wędką castingową. W poznaniu jest też pracownia rodbuldingowa ART-ROD, w której buduje się bardzo dobre castingi. :D

Generalnie, nie taki diabeł straszny .... spora ilosć ludzi posługuje się castingiem i to w sposób bardzo zaawansowany. Nic w tym tak naprawdę trudnego.

ten Abu 7000 to raczej wynalazek do łowienia dorszy przy użyciu cięrzkich pilkerów. w normalnym śródladowym wędkarstwie raczej zbędny. Poczytaj testy multiplikatorów na stronie głownej i na forum tam zazwyczaj prezentujemy te najbardziej udane i najodpowiedniejsze modele jakie stosujemy nacodzień.

powodzenia

pozd JW :D

Sebastian Stasiuk

Ja na początek proponuje Rozemeijer Qualifer jointed gentle jerk 190 30-60g i Abu C4 5601.Cena takiego zestawu{oczywiście jak dobrze poszukasz to 500 max.600zł.}Ja tylko tyle powiem że pierwszy raz i to niedawno właśnie na tym się uczyłem i uczę dalej.Praktycznie większych kłopotów nie miałem z rzucaniem tym zestawem. :D

W załączniku fotka.Pozdrawiam.

post-1204-1348914191,5681_thumb.jpg

Witaj nowy forumowiczu.

Koledzy napisali większość co chciałbyś wiedzieć.

Myśłę że tłumaczyć co to jest wobler itd nie ma sensu - w Polsce jest od groma publikacji na tak podstawowym poziomie.

Lektura artykułów wiele podpowie.

Ja ze swej strony zwrócę na dla wielu oczywisty fakt ze casting to nie tylko jerki, jerki to nie tylko wielkie kolumbryny - woblery bez steru.

Jeśłi dawno nie łowiłeś będzie ci zdecydowanie łątwiej zacząć. Opowieści o dniach czy tygodniach potrzebnych na naukę to można między bajki włożyć... Większości tych którzy startowali od zera w mojej obecności wystarczyło 15-30 minut zeby iść nad wodę i tam dalej szlifować umiejętności. W wodę trafiali, ryby łowili... myślę ze to najważniejsze. Jesteś z Poznania, jest tam silna grupa pod wezwaniem ruchomej szpulki, na pewno ktoś się znajdzie żeby pomóc.

Pozdrawiam i jeszcze raz witam

@standerus myślę że najbardziej potrzebna wskazówka dla nowego forumowicza to : że casting to nie tylko jerki. w gazetach niestety najczęściej multiplikator=jerk. ja osobiście naukę zaczął bym od średniego czyli kijek 17-20lb i jakiś nisko profilowiec.

witam,

Serdeczne dzieki za wszystkie odpowiedzi i dobre slowa.

Szczerze mowiac mialem mala nadzieje, ze zainteresuje kogos elementarzem, bo czytanie wszystkich watkow i wybor esencji z nich naprawde uzytecznych jest bardzo czasochlonne. Jestem na tyle napalony, ze przebrne przez to pewnie ale nie wiem jak inni, ktorym taki elementarz moglby pomoc.

Co do moich pytan i Waszych odpowiedzi. Czy przy castingu mozna rzucac trzymajac kij jedna reka a jesli tak, to czy krecac lewa reka rzucac nalezy lewa reka (jak w spinningu, bo wygodniej) czy mozna rzucac prawa, przekladac do lewej po rzucie i krecic prawa? Czy to ma sens? Pytam, bo moze sie okazac, ze moj pierwszy multik bedzie lewareczny. Czekam bowiem na prezent ze stanow :D.

Nastepny zestaw dopasuje juz do siebie. Tez bedzie z USA. I tutaj a propos. Czy mozecie doradzic jaki sprzet tam lepiej kupic z zakresu wyrzutu do 45-60g max? i przy niskoprofilowcu. Chodzi o dobrej marki nie dostepny latwo w Polsce albo wogole niedostepny?

Do Aptekarza mam jeszcze jedno pytanie: ten szczupak na zdjeciu jaki to model i symbol? :D

Pozdrawiam,

Seba

Czesc,

ja rzucam prawa reka, a krece lewa. Czyli multiplikator mam leworeczny. Nie wiem jak mozna inaczej, ja zawsze robilem w sposob ktory opisalem wyzej. Nie rozumie sensu przekladania wedki z jednej reki d drugiej. Casting ma tez ten plus ze mozna naprawde wykonac wiele rzutow w krotkim czasie bo nie trzeba otwierac kablaka i znowu zamykac. Wiec przekladanie z jednej reki do drugiej moim zdaniem mija sie z celem.

Pozdrawiam!

ja rozumiem, ze nie ma sensu przekladanie kija itd.

Moje pytanie ma swoje podloze w tym, ze wiekszosc multiplikatorow jakie widzialem z tych duzych morskich ma korbke po prawej stronie. Czy to znaczy, ze wiekszosc wedkarzy jest leworeczna :D?

Czy moze ciezkie lowienie na morzu i casting to zupelnie inna para kaloszy i przy kreceniu duzych ryb lepiej krecic prawa reka? :D

seba