Skocz do zawartości

Czym wyczyścić stary smar?

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpuszczalnik ekstrakcyjny - mieszane uczucia, zostawia odbarwienia na aluminium. Następnym razem, albo poszukam czystej benzyny, albo takiej do zapalniczek, a najpewniej starej dobrej nafty świetlnej i będę potem suszył i polerował jedwabną szmatką. Ale to opcja dla tych, co mają mało kołowrotków i dużo czasu. Z starymi shimano warto się pobawić bardzo dokładnie i mieć maszynę zrobioną na błysk. Nawet jeśli chodzi jak złoto na starym smarze, albo towocie.

Do czyszczenia zębatek używam patyczków z miekkiego drewna, lipa, balsa, nie ma prawa zarysować alu a wybiera resztki smaru. Potem jeszcze jedno mycie, i jak nowe.

Oczywiście jesli w kołowrotek warto wkładać dużo pracy. Przy jednym mam wrażenie że sam nie ogarnę i pojedzie chyba do p.Lesniaka, choć koszt bedzie zblizony do całej wartości zakupu.

Ja używam alkoholu izopropylowego, np. takiego:

http://allegro.pl/alkohol-izopropylowy-ipa-izopropanol-100-1000-ml-i6642602215.html?fromVariant=6642602290

odparowuje całkowicie, nie zostawia żadnych śladów.

Czyścioch :D

Tylko uwaga przy zakupie żeby był to 100%owy bo wiele aukcji jest jako alkohol izopropylowy bez podanego stężenia ( np. do paznokci) i będzie zdziwienie że nie czyści :-)
  • Like 1

Rozpuszczalnik ekstrakcyjny - mieszane uczucia, zostawia odbarwienia na aluminium. Następnym razem, albo poszukam czystej benzyny, albo takiej do zapalniczek, a najpewniej starej dobrej nafty świetlnej i będę potem suszył i polerował jedwabną szmatką. Ale to opcja dla tych, co mają mało kołowrotków i dużo czasu. Z starymi shimano warto się pobawić bardzo dokładnie i mieć maszynę zrobioną na błysk. Nawet jeśli chodzi jak złoto na starym smarze, albo towocie.

Do czyszczenia zębatek używam patyczków z miekkiego drewna, lipa, balsa, nie ma prawa zarysować alu a wybiera resztki smaru. Potem jeszcze jedno mycie, i jak nowe.

Oczywiście jesli w kołowrotek warto wkładać dużo pracy. Przy jednym mam wrażenie że sam nie ogarnę i pojedzie chyba do p.Lesniaka, choć koszt bedzie zblizony do całej wartości zakupu.

Dobra benzyna ekstrakcyjna nie zostawia żadnego nalotu. Ja kupuję Dragona w metalowych puszkach. Robią również rozpuszczalnik na bazie benzyny i tego właśnie trzeba unikać.

• Like 1

Witam panowie...a co myslicie o czyms takim?

AMBERKLENE FE 10 (aerozol 400 ml

Amberklene FE 10 to doskonały odpowiednik dla 1,1,1 trójchloroetanu. Środek pozwala na efektywne czyszczenie i odtłuszczanie na zimno wszelkich zabrudzeń o charakterze węglowodorów. Preparat znajduje zastosowanie w czyszczeniu części i podzespołów maszyn i urządzeń, sprzętu biurowego, urządzeń elektronicznych, części samochodowych, drukarskich, lekkich i ciężkich urządzeń przemysłowych, lotniczych, okrętowych itp. Skutecznie czyści tworzywa sztuczne oraz metale żelazne i nieżelazne. Szybko odparowuje pozostawiając powierzchnię suchą i czystą.

uniwersalny środek rozpuszczalnikowy

szybko odparowuje

skutecznie usuwa zabrudzenia pochodzące od olejów i smarów, usuwa plamy na tekstyliach

stosowany do czyszczenia i odtłuszczania powierzchni metalowych i plastikowych

doskonały do odtłuszczania tarcz hamulcowych

pozostawia czystą i suchą powierzchnię bez osadów

Tylko uwaga przy zakupie żeby był to 100%owy bo wiele aukcji jest jako alkohol izopropylowy bez podanego stężenia ( np. do paznokci) i będzie zdziwienie że nie czyści :-)

Racja. Dlatego podałem link do konkretnego. Sprzedawca ma również tańsze ale już nie 100℅

Edytowane przez Bander

Benzyna ekstrakcyjna i rozpuszczalnik ekstrakcyjny to jedno i to samo. Różnica polega na tym ze benzyna zawiera akcyzę i jest dla przemysłu a rozcieńczalnik jej nie ma i jest dla "kowalskiego''.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/rozpuszczalniki-rozcienczalniki/rozcienczalniki-rozpuszczalniki/rozcienczalnik-ekstrakcyjny-0-5-l-dragon,p163438,l1163.html

https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/rozpuszczalniki-rozcienczalniki/rozcienczalniki-rozpuszczalniki/rozcienczalnik-benzyna-ekstrakcyjna-0-5-l-dragon,p163493,l1163.html

Czyli to to samo według Ciebie?

Rozcieńczalnik zostawiał plamy a benzyna nie.

Benzyna benzynie nie równa. Nalej sobie zwykłej do Zippo to zauważysz różnicę.

Tylko benzyna ekstrakcyjna  lub nafta 

żadne półśrodki ,  zamienniki ,  teraz na pólkach tego jest do oporu

do tego pędzelki sztywne i chusteczki papierowe  

łożyska zz nie myję się  tylko wyciera   ,

łożyska otwarte się myje i smaruje 

Robię tak od lat i jest OK

• Like 1

@didi pofatygowałem się sprawdzić słuszność używania tej wanienki.

Kolega zajmuje się czyszczeniem wtryskiwaczy i posiada wanienke 2 litrową.

Bardzo nie ekonomicznie wychodzi czyszczenie w takiej dużej.

O.5 litra była by ok. Ale.....wliczając zakup tego ustrojstwa, płynu to dalej się nie kalkuluje.

W alkoholu izo wychodzi czasowo szybciej i prościej.

Efekt jak dla mnie taki sam.

Ps. Nie czyściłem łożysk bo wole kupić nowe niż czyścić.

Masz rację jeśli chodzi o łożyska bo bez rozbierania je lux umyjesz.

Tylko znów pytanie czy jest to ekonomicznie uzasadnione?

Edytowane przez przemo_w