kamspin Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 witam, bardzo bym prosił o kontakt osobę która posiada od nowości silnik spalinowy czterosów Suzuki 15KM lub 9,9KM dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Ja właśnie stanąłem przed podobnym problemem , Ortis 400 z Suzuki 30ATHL wczoraj pierwszy raz na wodzie i nie wszedłem w ślizg . Ustawienie trymu oraz rozmiar śruby.. jak to ogarniesz to powinna pływać ponad 45km/h ... kolega ma taki sam zestaw i bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Ustawienie trymu oraz rozmiar śruby.. jak to ogarniesz to powinna pływać ponad 45km/h ... kolega ma taki sam zestaw i bez problemu...Zabawa trymem nie pomogła . Znasz lub możesz się dowiedzieć jaką kolega ma śrubę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Zabawa trymem nie pomogła . Znasz lub możesz się dowiedzieć jaką kolega ma śrubę ?Jakbyś wybierał się na mazowsze to mógłbym ci użyczyć 11 i 10 do testów. 11 powinna być optymalna. Bardzo dziwne z tą prędkością, dziób jest dociążony bateriami to nie powinna tak dęba stawać. U mnie, na sporo cięższej łodzi, samemu, na oryginalnej śrubie 12, DF30 wchodziła w ślizg. Też 2 baterie na dziobie i dziobówka. Zobacz też osadzenie silnika. Pionowa odległość płyty kawitacyjnej od najniższego punktu dna łodzi. Edytowane 18 Września 2023 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Jakbyś wybierał się na mazowsze to mógłbym ci użyczyć 11 i 10 do testów. 11 powinna być optymalna. Bardzo dziwne z tą prędkością, dziób jest dociążony bateriami to nie powinna tak dęba stawać. U mnie, na sporo cięższej łodzi, samemu, na oryginalnej śrubie 12, DF30 wchodziła w ślizg. Też 2 baterie na dziobie i dziobówka. Zobacz też osadzenie silnika. Pionowa odległość płyty kawitacyjnej od najniższego punktu dna łodzi. Przyznaje,że kompletnie się na tym nie znam . Osadzenie sprawdzę w piątek . Na stronce śrubynapędowe jest taka : https://srubynapedowe.pl/pl/suzuki-20-30-km-10-1-4-x-9-s30.html Co o tym myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Kolega ma założoną obecnie śrubę 12 - stkę oraz dołożony ochraniacz pawęży w formie klina...Coś takiego... https://auramarine.pl/nakladki-pawezy/4115-nakladka-pawezy-450x360-conical-czarna.html Edytowane 18 Września 2023 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Przyznaje,że kompletnie się na tym nie znam . Osadzenie sprawdzę w piątek . Na stronce śrubynapędowe jest taka : https://srubynapedowe.pl/pl/suzuki-20-30-km-10-1-4-x-9-s30.html Co o tym myślisz ?Dałeś link do sruby o skoku 9. Bankowo przekreci obroty. Zobacz sobie w wątku o łodziach Brema jak ja mierzyłem odległość dna od płyty kawitacyjnej. Bedziesz miał pogląd. Edytowane 18 Września 2023 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Kolega ma założoną obecnie śrubę 12 - stkę oraz dołożony ochraniacz pawęży w formie klina...Coś takiego... https://auramarine.pl/nakladki-pawezy/4115-nakladka-pawezy-450x360-conical-czarna.htmlKlin zmniejsza tendencję do unoszenia dziobu przy starcie, jeszcze bardziej pochyla kolumnę w kierunku pawęży . Jak aku w przednich bakistach (2 x 25 kg jak u kolegi Sero) to nie będzie robił znacznej różnicy. Też nad nim myslałem ale finalnie nie założyłem. 12-stkę czyli po prostu na fabrycznej śrubie pływa. Edytowane 18 Września 2023 przez rower26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Kolega ma taki sam zestaw jak kolega @sero1975... zmienił śrubę i dołożył klin na pawęży i od razu łódka zaczęła pływać i startować do ślizgu normalnie...obecnie pływa z dwoma osobami na pokładzie 45km/h lub 53 z jedną osobą na pokładzie Silnik Suzuki 30KM z trymem elektrycznym, ładowanie-rozruch... z przodu kotwica 14kg, dziobówka Xi3 oraz dwa razy kwas 85AH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Kolega ma taki sam zestaw jak kolega @sero1975... zmienił śrubę i dołożył klin na pawęży i od razu łódka zaczęła pływać i startować do ślizgu normalnie...obecnie pływa z dwoma osobami na pokładzie 45km/h lub 53 z jedną osobą na pokładzie Silnik Suzuki 30KM z trymem elektrycznym, ładowanie-rozruch... z przodu kotwica 14kg, dziobówka Xi3 oraz dwa razy kwas 85AH...Nie znam się za bardzo na konstrukcjach łodzi, ale może być tak, że pawęż u różnych producentów może mieć różny kąt pochylenia. Być może w Tangiri klin będzie robił dużą robotę. Znajomy tez dokładał w Ortisie 420. Edytowane 18 Września 2023 przez rower26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Dziwne rzeczy macie z tym ślizgiem...Ortis 420, 3 akumulatory, dziobówka, zapas kotwica 10kg, 2 osoby na pokładzie, graty, silnik 40km. Wchodzi w ślizg zarówno na śrubie 14 jak i podmianie 13 cali. Na 13 calach szybciej, ciut większą prędkość, trym na 13 zupełnie inaczej się ustawia, wyżej podnoszę i jedzie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Dziwne rzeczy macie z tym ślizgiem...Ortis 420, 3 akumulatory, dziobówka, zapas kotwica 10kg, 2 osoby na pokładzie, graty, silnik 40km. Wchodzi w ślizg zarówno na śrubie 14 jak i podmianie 13 cali. Na 13 calach szybciej, ciut większą prędkość, trym na 13 zupełnie inaczej się ustawia, wyżej podnoszę i jedzie szybciej.Z ciekawości. Jakie osiągi na 40 HP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) We dwóch 50 km/h na flaucie, a tak normalnie na falce 2 dorosłych i dzieciak 12 lat to 48km/h. Ale to nie jest jednoznaczne z tym, że sam popłynę szybciej, musi być rozkład masy, im dalej na tył siada druga osoba tym większe prędkości. Aaaa i jeszcze jedno, silnik to nie Suzuki. Edytowane 18 Września 2023 przez CORNEL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) Dzięki Panowie za porady . Najprawdopodobniej na weekend uda mi się wypożyczyć od znajomka śrubę 11 ( jak ją znajdzie ) popróbuję i dam znać . Ps . Od innego znajomego który ma podobny silnik dowiedziałem się że popyla na takiej : https://allegro.pl/oferta/solas-amita-3-suzuki-johnson-20-30km-9809703222 Co o niej sądzicie ? Edytowane 20 Września 2023 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Sam montowałeś silnik? Może płyta kawitacyjna jest zbyt nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Sam montowałeś silnik? Może płyta kawitacyjna jest zbyt nisko?Silnik był już zamontowany . W weekend porobię zdjęcia i wrzucę foty . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Dzięki Panowie za porady . Najprawdopodobniej na weekend uda mi się wypożyczyć od znajomka śrubę 11 ( jak ją znajdzie ) popróbuję i dam znać . Ps . Od innego znajomego który ma podobny silnik dowiedziałem się że popyla na takiej : https://allegro.pl/oferta/solas-amita-3-suzuki-johnson-20-30km-9809703222 Co o niej sądzicie ?Koreańskie BS.Pro ponad 100 tańsze. A na Aliexpress poniżej 300 zł tylko trzeba poczekać. Solas podaje trochę inną średnicę śruby 10,8 cala vs 10 1/4 cala. Nie wiem jaki to ma wpływ na osiągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Koreańskie BS.Pro ponad 100 tańsze. A na Aliexpress poniżej 300 zł tylko trzeba poczekać. Solas podaje trochę inną średnicę śruby 10,8 cala vs 10 1/4 cala. Nie wiem jaki to ma wpływ na osiągi.Średnica śruby, większa poprawia poślizg śruby ( zmniejsza) co przekłada się na szybsze wejście w ślizg i większą prędkość ale zmniejsza obroty silnika. Ważne tu jest przełożenie silnika i masa łódki np. 1,… i lekka łódka lepsza mniejsza średnica, 2,… i cięższa Łódź lepiej wiekszą średnicę. [emoji2526] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 U mnie śmiga taka sruba Solasa 10,8 z Suzuki 30 i Tangiri ortiis 400. Sprawdzałem kilka śrub i na tej pływa najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 U mnie śmiga taka sruba Solasa 10,8 z Suzuki 30 i Tangiri ortiis 400. Sprawdzałem kilka śrub i na tej pływa najlepiej.Cześć . Pływasz sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Sam też, ale zazwyczaj z Kolegą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Sprawa rozwiązana . Wziąłem na testy 11 od znajomego .Ściągnąłem starą śrubę patrzę na napisy a tam też 11.Jednakże po wzrokowym porównaniu widać wyraźnie , że moja śruba jest znacznie większa ( ta po lewej ) Na śrubie kumpla łódeczką śmiga jak złoto Dzięki panowie za pomoc ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Sprawa rozwiązana . Wziąłem na testy 11 od znajomego .Ściągnąłem starą śrubę patrzę na napisy a tam też 11.Jednakże po wzrokowym porównaniu widać wyraźnie , że moja śruba jest znacznie większa ( ta po lewej ) IMG_3167.jpeg Na śrubie kumpla łódeczką śmiga jak złoto Dzięki panowie za pomoc A ta pożyczona 11 to z tego pudełka obok? Bs.pro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 A ta pożyczona 11 to z tego pudełka obok? Bs.pro?Takie ma oznaczenia : Czyli wychodzi, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Pytanie do znawców. Moja 15tka z 2010 dziś podczas płynięcia do domu naraz tak jakby w coś uderzył i zaczął hałasować i nie płynął. Podniesiony do góry i śladów uszkodzenia nie widać. Po odpaleniu słychać jakieś stukanie i niestety nie włącza ani do przodu ani do tyłu. Nadmienić muszę, że około miesiąc temu napłynąłem w ślizgu na miękką płyciznę i mnie wybiło. Miał ktoś coś podobnego? Tylko nie piszcie, że to piątek 13go, bo złapałem dziś kilka ładnych szczupaków, a największy 103 to już całkiem ładna ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Suzuki mają delikatne spodziny. Robiłem ich kilka ostatnio. Pierwsze zerknij czy się ciegło nie rozpieło i spróbuj wbić biegi ręcznie na dole. Jak nie będą chodzić trzeba rozbierać. Nic trudnego. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kamspin
witam,
bardzo bym prosił o kontakt osobę która posiada od nowości silnik spalinowy czterosów Suzuki 15KM lub 9,9KM
dziękuje i pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
22
19
19
18
Popularne dni
31 Mar
15
18 Wrz
14
9 Maj
13
15 Paź
9
Top użytkownicy dla tego pytania
darek63 22 odpowiedzi
psulek 19 odpowiedzi
Tresor 19 odpowiedzi
danek 18 odpowiedzi
Popularne dni
31 Mar 2025
15 odpowiedzi
18 Wrz 2023
14 odpowiedzi
9 Maj 2024
13 odpowiedzi
15 Paź 2023
9 odpowiedzi
Popularne posty
rower26
psulek
Z mojego doświadczenia to na wiosnę wszyscy dostają pierdolca z silnikami przed sezonem i tanio nie jest, a i sprzedawcy liczą, że kupisz pod presją czasu. Czasami są problemy z dostępnością. Okres na
Krzysztof Kacprzak
Z jakiegoś powodu nie dochodzi wystarczająca ilość paliwa.
Opublikowane grafiki
216 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi