Skocz do zawartości
  • 0

Silnik Suzuki

kamspin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja właśnie stanąłem przed podobnym problemem ,

Ortis 400 z Suzuki 30ATHL wczoraj pierwszy raz na wodzie i nie wszedłem w ślizg . :(

Ustawienie trymu oraz rozmiar śruby.. jak to ogarniesz to powinna pływać ponad 45km/h ... kolega ma taki sam zestaw i bez problemu...

• 0

Zabawa trymem nie pomogła . Znasz lub możesz się dowiedzieć jaką kolega ma śrubę ?

Jakbyś wybierał się na mazowsze to mógłbym ci użyczyć 11 i 10 do testów. 11 powinna być optymalna. Bardzo dziwne z tą prędkością, dziób jest dociążony bateriami to nie powinna tak dęba stawać. U mnie, na sporo cięższej łodzi, samemu, na oryginalnej śrubie 12, DF30 wchodziła w ślizg. Też 2 baterie na dziobie i dziobówka. 

Zobacz też osadzenie silnika. Pionowa odległość płyty kawitacyjnej od najniższego punktu dna łodzi.  

Edytowane przez rower26

• 0

Jakbyś wybierał się na mazowsze to mógłbym ci użyczyć 11 i 10 do testów. 11 powinna być optymalna. Bardzo dziwne z tą prędkością, dziób jest dociążony bateriami to nie powinna tak dęba stawać. U mnie, na sporo cięższej łodzi, samemu, na oryginalnej śrubie 12, DF30 wchodziła w ślizg. Też 2 baterie na dziobie i dziobówka. 

Zobacz też osadzenie silnika. Pionowa odległość płyty kawitacyjnej od najniższego punktu dna łodzi.  

Przyznaje,że kompletnie się na tym nie znam . Osadzenie sprawdzę w piątek .

Na stronce śrubynapędowe jest taka :

https://srubynapedowe.pl/pl/suzuki-20-30-km-10-1-4-x-9-s30.html

Co o tym myślisz ?

• 0

Kolega ma założoną obecnie śrubę 12 - stkę oraz dołożony ochraniacz pawęży w formie klina...

Coś takiego...

https://auramarine.pl/nakladki-pawezy/4115-nakladka-pawezy-450x360-conical-czarna.html

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Przyznaje,że kompletnie się na tym nie znam . Osadzenie sprawdzę w piątek .

Na stronce śrubynapędowe jest taka :

https://srubynapedowe.pl/pl/suzuki-20-30-km-10-1-4-x-9-s30.html

Co o tym myślisz ?

Dałeś link do sruby o skoku 9. Bankowo przekreci obroty. Zobacz sobie w wątku o łodziach Brema jak ja mierzyłem odległość dna od płyty kawitacyjnej. Bedziesz miał pogląd. 

Edytowane przez rower26

• 0

Kolega ma założoną obecnie śrubę 12 - stkę oraz dołożony ochraniacz pawęży w formie klina...

Coś takiego...

https://auramarine.pl/nakladki-pawezy/4115-nakladka-pawezy-450x360-conical-czarna.html

Klin zmniejsza tendencję do unoszenia dziobu przy starcie, jeszcze bardziej pochyla kolumnę w kierunku pawęży . Jak aku w przednich bakistach (2 x 25 kg jak u kolegi Sero) to nie będzie robił znacznej różnicy. Też nad nim myslałem ale finalnie nie założyłem. 12-stkę czyli po prostu na fabrycznej śrubie pływa. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Kolega ma taki sam zestaw jak kolega @sero1975... zmienił śrubę i dołożył klin na pawęży i od razu łódka zaczęła pływać i startować do ślizgu normalnie...obecnie pływa z dwoma osobami na pokładzie 45km/h lub 53 z jedną osobą na pokładzie 

Silnik Suzuki 30KM z trymem elektrycznym, ładowanie-rozruch... z przodu kotwica 14kg, dziobówka Xi3 oraz dwa razy kwas 85AH...

• 0

Kolega ma taki sam zestaw jak kolega @sero1975... zmienił śrubę i dołożył klin na pawęży i od razu łódka zaczęła pływać i startować do ślizgu normalnie...obecnie pływa z dwoma osobami na pokładzie 45km/h lub 53 z jedną osobą na pokładzie 

Silnik Suzuki 30KM z trymem elektrycznym, ładowanie-rozruch... z przodu kotwica 14kg, dziobówka Xi3 oraz dwa razy kwas 85AH...

Nie znam się za bardzo na konstrukcjach łodzi, ale może być tak, że pawęż u różnych producentów może mieć różny kąt pochylenia. Być może w Tangiri klin będzie robił dużą robotę. Znajomy tez dokładał w Ortisie 420. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Dziwne rzeczy macie z tym ślizgiem...

Ortis 420, 3 akumulatory, dziobówka, zapas kotwica 10kg, 2 osoby na pokładzie, graty, silnik 40km. Wchodzi w ślizg zarówno na śrubie 14 jak i podmianie 13 cali. Na 13 calach szybciej, ciut większą prędkość, trym na 13 zupełnie inaczej się ustawia, wyżej podnoszę i jedzie szybciej.

• 0

Dziwne rzeczy macie z tym ślizgiem...

Ortis 420, 3 akumulatory, dziobówka, zapas kotwica 10kg, 2 osoby na pokładzie, graty, silnik 40km. Wchodzi w ślizg zarówno na śrubie 14 jak i podmianie 13 cali. Na 13 calach szybciej, ciut większą prędkość, trym na 13 zupełnie inaczej się ustawia, wyżej podnoszę i jedzie szybciej.

Z ciekawości. Jakie osiągi na 40 HP?

• 0

We dwóch 50 km/h na flaucie, a tak normalnie na falce 2 dorosłych i dzieciak 12 lat to 48km/h. Ale to nie jest jednoznaczne z tym, że sam popłynę szybciej, musi być rozkład masy, im dalej na tył siada druga osoba tym większe prędkości. 

Aaaa i jeszcze jedno, silnik to nie Suzuki.

Edytowane przez CORNEL
  • Like 1

• 0

Dzięki Panowie za porady .

Najprawdopodobniej na weekend uda mi się wypożyczyć od znajomka śrubę 11 ( jak ją znajdzie :)) popróbuję i dam znać .

Ps . Od innego znajomego który ma podobny silnik dowiedziałem się że popyla na takiej :

https://allegro.pl/oferta/solas-amita-3-suzuki-johnson-20-30km-9809703222

Co o niej sądzicie ?

Edytowane przez sero1975

• 0

Dzięki Panowie za porady .

Najprawdopodobniej na weekend uda mi się wypożyczyć od znajomka śrubę 11 ( jak ją znajdzie :)) popróbuję i dam znać .

Ps . Od innego znajomego który ma podobny silnik dowiedziałem się że popyla na takiej :

https://allegro.pl/oferta/solas-amita-3-suzuki-johnson-20-30km-9809703222

Co o niej sądzicie ?

Koreańskie BS.Pro ponad 100 tańsze. A na Aliexpress poniżej 300 zł tylko trzeba poczekać. Solas podaje trochę inną średnicę śruby 10,8 cala vs 10 1/4 cala. Nie wiem jaki to ma wpływ na osiągi.  

• 0

Koreańskie BS.Pro ponad 100 tańsze. A na Aliexpress poniżej 300 zł tylko trzeba poczekać. Solas podaje trochę inną średnicę śruby 10,8 cala vs 10 1/4 cala. Nie wiem jaki to ma wpływ na osiągi.

Średnica śruby, większa poprawia poślizg śruby ( zmniejsza) co przekłada się na szybsze wejście w ślizg i większą prędkość ale zmniejsza obroty silnika. Ważne tu jest przełożenie silnika i masa łódki np. 1,… i lekka łódka lepsza mniejsza średnica, 2,… i cięższa Łódź lepiej wiekszą średnicę.

[emoji2526]

• Like 1

• 0

Sprawa rozwiązana .

Wziąłem na testy 11 od znajomego .

Ściągnąłem starą śrubę patrzę na napisy a tam też 11.

Jednakże po wzrokowym porównaniu widać wyraźnie , że moja śruba jest znacznie większa ( ta po lewej )

post-64797-0-63462400-1695542331_thumb.jpeg

Na śrubie kumpla łódeczką śmiga jak złoto :)

Dzięki panowie za pomoc ????

• 0

Sprawa rozwiązana .

Wziąłem na testy 11 od znajomego .

Ściągnąłem starą śrubę patrzę na napisy a tam też 11.

Jednakże po wzrokowym porównaniu widać wyraźnie , że moja śruba jest znacznie większa ( ta po lewej )

attachicon.gif IMG_3167.jpeg

Na śrubie kumpla łódeczką śmiga jak złoto :)

Dzięki panowie za pomoc

A ta pożyczona 11 to z tego pudełka obok? Bs.pro?

• 0

Pytanie do znawców. Moja 15tka z 2010 dziś podczas płynięcia do domu naraz tak jakby w coś uderzył i zaczął hałasować i nie płynął. Podniesiony do góry i śladów uszkodzenia nie widać. Po odpaleniu słychać jakieś stukanie i niestety nie włącza ani do przodu ani do tyłu. Nadmienić muszę, że około miesiąc temu napłynąłem w ślizgu na miękką płyciznę i mnie wybiło. Miał ktoś coś podobnego? Tylko nie piszcie, że to piątek 13go, bo złapałem dziś kilka ładnych szczupaków, a największy 103 to już całkiem ładna ryba.

• 0

Suzuki mają delikatne spodziny. Robiłem ich kilka ostatnio. Pierwsze zerknij czy się ciegło nie rozpieło i spróbuj wbić biegi ręcznie na dole. Jak nie będą chodzić trzeba rozbierać. Nic trudnego.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1