kamspin Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 witam, bardzo bym prosił o kontakt osobę która posiada od nowości silnik spalinowy czterosów Suzuki 15KM lub 9,9KM dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sinus Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 haukii Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2024 Szanowni, Poszukuję tabeli kodów błędów w silniku Df20a, w sensie jaki ile mrugnięć lampki kontrolnej, w jakiej sekwencji wskazuje na jaką usterkę. Kiedyś to gdzieś widziałem, ale teraz za skarby nie potrafię odkopać. I dodatkowe pytanie - czy stosujecie bezpiecznik, a jeśli tak to jaki na połączeniu akumulatora rozruchowego z silnikiem, 30A pali się przy dotknięciu rozrusznika...To normalne że się pali skoro prąd rozruchowy pewnie jest około 100A minimum , a max przy zimnym silniku większy. Na przewód do rozruchu nie zakłada się żadnych bezpieczników co najwyżej hebel żeby odciąć się od baterii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sinus Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 To normalne że się pali skoro prąd rozruchowy pewnie jest około 100A minimum , a max przy zimnym silniku większy. Na przewód do rozruchu nie zakłada się żadnych bezpieczników co najwyżej hebel żeby odciąć się od bateriiDzięki za odpowiedź, ale w tzw międzyczasie znalazłem info, że prąd rozruchowy dla tego silnika to około 45A. Wymienię oprawkę na maxi i dam znać czy 50-60A wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Te 50-60A to jest jak już rozrusznik się rozkręci. Na samym początku może być sporo więcej. Na rozrusznik nie daje się bezpiecznika, tylko hebel - jak ktoś wyżej napisał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Długosz Opublikowano 6 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 Zestaw już opływany nieco , frajda niezaprzeczalna jest , powoli czas na szukanie dziury w całym czyli optymalizację .\Rzeczony zestaw to RiverFox 420 i Suzuki DF30 na rumplu . Prędkość maksymalna dla dwóch średnich wagowo łowców ze sprzętem nie ważącym tony to 35-36 km/h w idealnych warunkach na wodzie stojącej . Uniwersalny i taniutki obrotomierz z alle pokazuje 5100 obrotów/minutę . Śruba 10-1/4x12 oryginalna . Silnik wkręca się na obroty dziarsko , w ślizg wchodzi całkiem sprawnie ( choć nieco ślamazarnie w moim odczuciu ) , łódka kurs trzyma , nie myszkuje , jest zwrotna i posłuszna . Nie wiem jakie osiągi w pojedynkę , choć jedna runda zeszłoroczna pokazała dosyć długi czas do przełamania się w ślizg . Za to później ogień ...Kombinować coś ze zmianą skoku ? Ktoś użytkuje taką konfigurację i się wypowie może ?Cześć, zoptymalizowałeś swój zestaw? Posiadam taki sam, choć może bardziej obciążony. Daj znać, pogadamy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ObywatelX Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 Witam,ponieważ wiedzy nigdy dość zapytam i tu. Mam suzuki 6hp. Silnik wkręca się do 5260 obrotów przy śrubie o skoku 6,5 cala (prędkość max pi razy drzwi 15km/h). W specyfikacji podają maksymalne obroty w przedziale 4750-5750. Czy to znaczy, że mogę dać śrubę o skoku 0,5 cala większą i łódź popłynie ciut szybciej? Gdzieś wyczytałem, że 1 cal to różnica około 200 obrotów. W takim razie dając śrubę 7 calową obroty będę miał około 5160 czyli w zalecanym przez suzuki zakresie. Czy jednak powinienem szukać czegoś z mniejszym skokiem czyli w moim przypadku dostępne będzie jedynie 6 cali. Chodzi mi o optymalne użycie silnika. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 @ObywatelX Jak go bardziej obciążysz (większy skok) obroty spadną, a prędkość pozostanie lub nieco spadnie. Jak go odciążysz (mniejszy skok) obroty wzrosną, a prędkość pozostanie lub nieco wzrośnie. Przy tak małych motorkach to ślepa ulica. Nie pływa się na maxa bo silnikowi to na dobre nie wyjdzie. Czy on na maxa wkręci się 100 czy 200 obrotów więcej czy mniej i popłynie 0.5km/h więcej czy mniej też nie ma żadnego znaczenia. Max obroty są słabe dla silnika i upierdliwe dla uszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ObywatelX Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 Czyli co najlepiej zostać przy tej śrubie co mam? Gdzieś mi się obiło o uszy, że dla silnika najlepiej ją dobrać tak aby przy minimalnym obciążeniu łodzi obroty były pod max jakie zaleca producent. Więc wtedy z 6 calowy było by bliżej tych wartości. @ObywatelX Jak go bardziej obciążysz (większy skok) obroty spadną, a prędkość pozostanie lub nieco spadnie.Jak go odciążysz (mniejszy skok) obroty wzrosną, a prędkość pozostanie lub nieco wzrośnie. Przy tak małych motorkach to ślepa ulica. Nie pływa się na maxa bo silnikowi to na dobre nie wyjdzie. Czy on na maxa wkręci się 100 czy 200 obrotów więcej czy mniej i popłynie 0.5km/h więcej czy mniej też nie ma żadnego znaczenia. Max obroty są słabe dla silnika i upierdliwe dla uszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 (edytowane) @ObywatelX Dokładnie tak. Zostaw co masz, pływaj i tyle. Tam niczego nie polepszysz kosmetyczną zmianą skoku śruby, a jedynie wydasz kasę na eksperymenty. Jak chcesz czegoś więcej niż masz teraz, to tylko zmiana silnika na większy i więcej koni. Przy tym zestawie, tak obciążonym jakim teraz pływasz jak napisałeś max 15km/h potrzebujesz do ślizgu ze 4HP więcej. Dlatego silnik daje się zawsze większy aby radził sobie w niższych zakresach obrotów niż max. Pełna moc to szybkie wyjście w ślizg, ale później zmniejszasz obroty i zestaw leci w ślizgu na 1/2 czy 2/3 manetki czy rumpla. Mając pchacza wody jak u Ciebie jest, nie ma znaczenia czy osiąga WOT czy nie. Edytowane 9 Grudnia 2024 przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ObywatelX Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2024 Pewnie zrobił bym jak mówisz. Tylko pawęż łodzi mam max pod 5 HP. Łódkę mam małą i lekką więc myślałem, że uda się z tego silnika wycisnąć więcej po obejrzeniu filmów z v max jakie ludzie na tym osiągali. Tak czy siak dzięki za pomoc. @ObywatelX Dokładnie tak. Zostaw co masz, pływaj i tyle. Tam niczego nie polepszysz kosmetyczną zmianą skoku śruby, a jedynie wydasz kasę na eksperymenty. Jak chcesz czegoś więcej niż masz teraz, to tylko zmiana silnika na większy i więcej koni. Przy tym zestawie, tak obciążonym jakim teraz pływasz jak napisałeś max 15km/h potrzebujesz do ślizgu ze 4HP więcej. Dlatego silnik daje się zawsze większy aby radził sobie w niższych zakresach obrotów niż max. Pełna moc to szybkie wyjście w ślizg, ale później zmniejszasz obroty i zestaw leci w ślizgu na 1/2 czy 2/3 manetki czy rumpla. Mając pchacza wody jak u Ciebie jest, nie ma znaczenia czy osiąga WOT czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Czy ktoś się orientuję jaki akumulator potrzebny do silnika suzuki 20kmChodzi mi to to by był najmniejszy z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sinus Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Czy ktoś się orientuję jaki akumulator potrzebny do silnika suzuki 20kmChodzi mi to to by był najmniejszy z możliwychKupiłem motocyklowy 12 ah, daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego A jak często odpalasz? Ma szansę się ponownie naładować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sinus Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Bardziej jakie przeloty robisz [emoji6]Generalnie po kilkaset metrów do 2km i jest ok.Suza ma tą fajna cechę, że bez aku na szarpak też odpalisz w razien "w", skoro ma być lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca Proszę o kolejną poradę. Kupiłem silnik suzuki 20kmWszystko fajnie działa ale proszę o radę odnośnie doboru śruby. Jak pływam to mam odczucie ze śruba nie przekazuje całej mocy i pojawia się coś w rodzaju uczucia jakby w śrubę wpadało powietrze i przez co łódką trochę szarpie. Prędkość max też nie powala. Oryginalna śruba to 9 1/4x12Czy polecacie zmianę na inną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca To szarpanie to może być odcinka przy max obrotach. Sprawdzałeś obrotomierzem? Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca (edytowane) Niestety nie mam obrotomierzaSilnika nie odcina, tylko śruba jakby zasysała powietrze a nie wodę Edytowane 30 Marca przez Kokot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca A nie masz czasem zs wysoko silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca Według mnie mógłby być ze 3cm niżej ale niestety nie da się obniżyć.Kiedyś miałem honda 20km i pływała elegancko. Czy inna śruba mogłaby pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca Według mnie mógłby być ze 3cm niżej ale niestety nie da się obniżyć.Kiedyś miałem honda 20km i pływała elegancko. Czy inna śruba mogłaby pomóc? Zacznij od tego. Jak jest inaczej to musisz to zrobić poprawnie, nawet kosztem cięcia pawęży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca U mnie tak to wygląda. Na oko jest za wysokoNiestety nie mam możliwości obniżenia pawęży;(Będę wdzięczny za jakieś pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca Zmienić silnik na taki z dłuższą stopą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca (edytowane) Tylko czy kolumna nie będzie za długaMiędzy S a L jest około 12cm różnicy Edytowane 31 Marca przez Kokot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sinus Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca Tylko czy kolumna nie będzie za długaMiędzy S a L jest około 12cm różnicyJa mam w ten sposób i do 38km/h jednoosobowo się rozpędza. Widziałem u posiadacza łódki jak moja, podniesioną pawęż z kwasiaka, ale nie mam tego na zdjęciu i nie pytałem czy i o ile wzrosły mu osiągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca Ehhh, nowy silnik, w dodatku na fakturę, to trochę ciężko teraz zmienić;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kamspin
witam,
bardzo bym prosił o kontakt osobę która posiada od nowości silnik spalinowy czterosów Suzuki 15KM lub 9,9KM
dziękuje i pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
22
19
19
18
Popularne dni
31 Mar
15
18 Wrz
14
9 Maj
13
15 Paź
9
Top użytkownicy dla tego pytania
darek63 22 odpowiedzi
psulek 19 odpowiedzi
Tresor 19 odpowiedzi
danek 18 odpowiedzi
Popularne dni
31 Mar 2025
15 odpowiedzi
18 Wrz 2023
14 odpowiedzi
9 Maj 2024
13 odpowiedzi
15 Paź 2023
9 odpowiedzi
Popularne posty
rower26
psulek
Z mojego doświadczenia to na wiosnę wszyscy dostają pierdolca z silnikami przed sezonem i tanio nie jest, a i sprzedawcy liczą, że kupisz pod presją czasu. Czasami są problemy z dostępnością. Okres na
Krzysztof Kacprzak
Z jakiegoś powodu nie dochodzi wystarczająca ilość paliwa.
Opublikowane grafiki
216 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi