Skocz do zawartości

Team Dragon 3-14 F i Konger Iri Lucky 3-10.

wlk90

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna nowego kijka i stąd moje pytanie, co lepiej wybrać, TD 3-14 F czy KIL 3-10? Przeznaczenie: głownie jaź/okoń na niedużej rzece, sporadycznie kleń na Wiśle. Dodam, że dla mnie różnica w cenie miedzy tymi dwoma modelami, nowymi oczywiście, wynosi około 60 zł. Może ktoś posiadał, którąś z tych wędek i jest w stanie coś doradzić. Z góry dzięki icon_wink.gif

posiadam oba kije i z całą odpowiedzialnością polecam kongera iri lucky posiadam model 2,75 rybki z niego nie spadają a i daje sobie też radę z przyłowami w postaci szczupaków i innych team dragon jak dla mnie to 60 % firma a pozostałe 40% to produkt lamie się jak zapałka dwukrotnie już stało się to w moim kiju boje się go używać ! wybór należy do Ciebie ale poczytaj  więcej o tych kijach to wniosek nasunie Ci się sam pozdro

Tez posiadam oba i to kije podobnego przeznaczenia ale akcja zupełnie różna :-) w przypadku jazi na pewno wybrałbym kongera potrafi rzucić samą agrafką i dzięki ciepłej akcji pomaga wyjąć rybę zapiętą za przysłowiową skórkę. Z kolei dragon jest już na pewno szybszy i wg mnie pozwala użyć odrobinę większych przynęt niż konger (tam szczytówka przy większych przynętach czy woblerach z dużym sterem potrafi mocno klęknąć). Klenie hmmm jedni łowią tylko kluskami inni tylko szybkimi szpadami... Ilu wędkarzy tyle teorii i na pewno każda ma swoje racje :-) Reasumując różni je głównie akcjia blanku wg mnie i tym się trzeba kierować co komu do ręki pasuje. Natomiast co do ryb jeśli przeważa jaź ja bym brał kongera :-)

Edytowane przez tyczkasport1
  • Like 2

Miałem Lucky tylko 245cm, sprzedałem ale miło wspominam kij, pod jazie jak pisze kolega tyczkasport1 bardzo dobrze ułożony, u mnie 50cm z Odry nie zrobił na nim wrażenia linka 0,16mm udało mi się wyjąć na podobny zestaw szczupaka 70cm, małe obrotówki 0-1 i wobki 2-4cm to idealne przynęty dla tego Kongera, natomiast Dragonem kilka razy łowiłem, zdecydowanie szybszy spinn ale poza tym za dużo więcej nie powiem. 

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...

Taaa.... maiłem tego 2.75 3-14 X-fast, nieporozumienie na całej linii.  Sztywny, twardy, ciężki..... ojeju.....

O ile się nie mylę to drogan nie miał wędziska TD 2.75; 3-14g x-fast tylko med-fast a to duża różnica. Jak dla mnie to aż taki sztywny czy też twardy to on nie jest - wierz mi są twardsze i szybsze o niebo! Ale tak jak już ktoś powyżej wspominał, jednemu ten kij będzie w ręce leżał a drugiemu nie - normalka. Bynajmniej z pośród tych dwóch omawianych w temacie modeli to raczej skłaniał bym się do LUCKYego ponieważ pod okoniami zapewne będzie on dużo lepiej pracował - nie będą z niego schodzić tak jak zapewne w przypadku tego pierwszego wędziska, co do jazi to radzą sobie zupełnie nie źle obydwa modele.

O ile się nie mylę to drogan nie miał wędziska TD 2.75; 3-14g x-fast tylko med-fast a to duża różnica. Jak dla mnie to aż taki sztywny czy też twardy to on nie jest - wierz mi są twardsze i szybsze o niebo! Ale tak jak już ktoś powyżej wspominał, jednemu ten kij będzie w ręce leżał a drugiemu nie - normalka. Bynajmniej z pośród tych dwóch omawianych w temacie modeli to raczej skłaniał bym się do LUCKYego ponieważ pod okoniami zapewne będzie on dużo lepiej pracował - nie będą z niego schodzić tak jak zapewne w przypadku tego pierwszego wędziska, co do jazi to radzą sobie zupełnie nie źle obydwa modele.

Być może masz rację, może faktycznie to był fast, nie zmienia to tego, że kij nie tylko mnie ale wielu znajomym, którzy go mieli w ręku po prostu nie leżał.

Iri miałem w ręku tego krótszego i wybrałbym go zdecydowanie.

Były dwa podobne kije i są często mylone 2,7m 2-14g fast i 2,75m 3-14g moderate-fast pierwszy szybki i sztywny,drugi ładnie pracujący pod rybą, pozwalający wyholować ryby zaczepione za tzw skórkę,miotający lekkie przynęty na zadowalające odległości. Kij lekki, smukły, poręczny.

Rzeczywiście był taki model,ale kariery raczej nie zrobił,musiał być już niezłym kołkiem. W mojej subiektywnej ocenie jedne z lepszych,jak nie najlepsze modele z serii team dragon to dwa kije 2,75m 3-14g mod-fast i 2,75m 4-21g mod-fast. Oba kije jak najbardziej do połowu jazi i kleni.

Witam ja mam team dragona 275cm 2-14g fast i jest to mój ulubiony kij choć najtańszy.Miałem też iri lucki ale sprzedałem bo mi nie pasował(klucha).Team dragon jest dość szybki ale ma głębokie ugięcie,jest bardzo czuły i dał rade szczupakowi 70cm w rzecznym nurcie.Polecam