Skocz do zawartości

Woblery z CNC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem po długim czasie pochwalić się efektem pracy dwóch pasjonatów wędkarstwa ( Michała i Adriana)- operatorów CNC :) 

Na pierwszy plan padły woblery boleniowe.

post-48990-0-10628100-1400334788_thumb.jpg

post-48990-0-57779300-1400334811_thumb.jpg

post-48990-0-38204900-1400334828_thumb.jpg

I sumóweczka :

post-48990-0-25931200-1400334860_thumb.jpg

Są to pierwsze wykończone woblery, które w całości zostały wycięte przez maszynę. Oczka od stelaża są trochę krzywe gdyż nie mieliśmy zrobionej giętarki.

Jednak pracujemy nad nią bardzo mocno więc niedługo pochwalimy się efektami.

• Like 4

Fajna rzecz, sam od dawna robię sobie dużo przynęt na swoim CNC. A od niedawna stałem się też posiadaczem dużej maszyny wykonanej na zamówienie, która radzi sobie już wyśmienicie z aluminium. Tzn wycina w akceptowalnym czasie i z bardzo dużą dokładnością. Do tego automatyczna wymiana narzędzia i chłodzenie też przyczynia się do poprawy komfortu pracy.

Z przyjemnością obserwuję że nie tylko ja jestem pasjonatem takich maszyn.

Czekam na dalsze prace :)

Akurat my obrabiamy klocek z otworem pod ołów,rowkiem pod stelaz i ogólnym kształtem. Z dwóch polowek tez się da ale wtedy jest więcej szlifowania do osiągnięcia odpowiedniego kształtu, przynajmniej mi się tak wydaje;p Plusem takiego cięcia jest możliwość tworzenia komór powietrznych w woblerze. Może jeszcze wrócimy do tej koncepcji :)

• Like 1

• 8 miesięcy temu...

Hej dawno nic nie było zamieszczane z powodu braku czasu :) oto nowa koncepcja wzorowana na popularnym ,,diverze. Wobler wykonany łącznie z 5 czesci, klejony. Bardzo wytrzymały, uderzanie młotkiem, zgniatany, nie robi na nim wrażenia. Wykonany jest cały z poliwęglanu który charakteryzuje się wysokim IP. Waga zbliżona do oryginału. Miłego oglądania :)

post-48990-0-91935200-1423760493_thumb.jpg

post-48990-0-43184000-1423760598_thumb.jpg

post-48990-0-00389400-1423760427_thumb.jpg

Dzisiaj przetestowałem wobki na kawałku żyłki i miękkiej wędce

Wobler z węższym sterem :

Wobler z szerszym sterem :

Wydaje mi się że praca ok a jak wy myślicie ? Nie wyskakują z wody to najważniejsze ani nie kręcą kółek.

Edytowane przez pampi

Filmik widziałem, praca nie … urywa, takie są początki.
Pomyśl o komorze w grzbiecie, może być wypełniona lub szczelna, z zamkniętym powietrzem, aluminium źle się klei, może jakieś anodowanie, ale nie wypada za dużo gadać, bo to ukierunkowuje.
Przelicz cenę materiału, koszt pracy maszyny, koszt obsługi, czas własny, itd., itd.
i nie przeraź się, lecz powiedz to innym, ile to Ciebie teraz kosztuje.
Prototypy są kosztowne, nieraz baaardzo
i jakże warto brnąć w takie rzeczy, a gdy już Ci wyjdzie, aby się kiedyś dowiedzieć,
ilu Ci pomagało,
chociaż na początku nie było nikogo.

• Like 1

Komora powietrzna jest i większej nie da się zrobić ( groziłoby to uszkodzeniem przy przeciążeniach ) wchodzi w grę wyjęcie jednej może dwóch kuleczek obciążenia ze środka. Co do kosztów to gdyby mnie to kosztowało nie wiadomo ile, to bym się za to nie brał. Projekt jest ekonomiczny, pochłania sporo czasu ale jak nie ma się nic lepszego do robienia to czemu się nie pobawić :) Co do pomocy innych oczywiście zawsze się konsultuję ze znajomymi gdy są jakieś ,,przeszkody"  :) Zabawa fajna a może okaże się ze ta praca jest pożądana przez ryby ? wszakże łowimy często na same patyczki z kotwiczkami ;p  Zobaczymy co wyjdzie z tego przedsięwzięcia :D

• 2 tygodnie później...

Mimo że to inny lurebuilding niż ja "wyznaje", ten temacik trochę mnie odpycha...

Ale te Twoje cierniczki zrobiły na mnie wrażenie :) BRAWO!

Permanentny kolorek pomiędzy 2 połówki (kalka dla "produkcji" będzie prościej... "fuj"), żywica na płetwach usunie mętny kolor i staną się przezroczyste...

A tutaj taki mój przykładzik, rok temu eksperymentowałem z przezroczystymi i coś podobnego da się zrobić 100% ręcznie ;)
xnurl2.jpg

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 4

Super te Twoje woby :) jeszcze chciałem się odnieść do tych sceptycznych opinii. Każdy kto robi woby wie ile to pracy kosztuje, stworzenie projektu cnc z którego powstanie działający wobler kosztuje równie dużo czasu a może nawet więcej niż wystruganie takiego woblera z lipy czy balsy.

W ddzisiejszych czasach mało kto bawi się w wycinanie sterów czy gięcie drutu, wszystko się zamawia. Tak więc pierwiastek maszynowy jest obecny przy większości konstrukcji. Nie mowie ze coś jest lepsze albo gorsze, czy ma,,dusze" czy nie,ale wszystkie nasze twory mają w sobie cząstkę nas więc nie powinno się umniejszac ani jednych ani drugich. Osobiście mam możliwości i materiały wiec kombinuje i sprawia mi to olbrzymia frajdę i satysfakcję:) ot taka dygresja dla podtrzymania rozmowy ;)

• Like 3

Ech, co do sposobów wykonywania mnie nie przekonasz ;)

Moje rybki to tylko takie eksperymenty, zabawa do której może za rok, może za 2 wrócę ( w tym "sezonie" już czasu braknie...). Pokazałem je bardziej, pod kontem maskowania ołowiu i drutu.

Wtedy jak je robiłem sam się zastanawiałem, czy nie zamówić u Konrada takich uklei, ale z poliwęglanu 1mm łatwo się te kilka sztuk ręcznie wycina, trochę papierkiem, żywica, farbka i jest gotowe...

Domyślam się że ten cierniczek z poliwęglanu?.

Twój sposób na rybki CNC jest fajny i o wiele prościej (po napisaniu programu) i ładniej to można zrobić.  Pomiędzy te 2 warstwy tylko kalka (też jej nie uznaję ;) ) z wyraźnym kręgosłupem (zamaskuje większość drutu), cieniami umaszczenia, promieniami płetw itd.

Gdyby mi się to nie spodobało, to bym przemilczał temat, a tak to oczami wyobraźni widzę jakie fajne przynęty można zrobić tą metodą i z ciekawością będę śledził te "wytwory techniki" :D

Edytowane przez *Hektor*