pampi Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Witam,Chciałem po długim czasie pochwalić się efektem pracy dwóch pasjonatów wędkarstwa ( Michała i Adriana)- operatorów CNC Na pierwszy plan padły woblery boleniowe. I sumóweczka : Są to pierwsze wykończone woblery, które w całości zostały wycięte przez maszynę. Oczka od stelaża są trochę krzywe gdyż nie mieliśmy zrobionej giętarki.Jednak pracujemy nad nią bardzo mocno więc niedługo pochwalimy się efektami. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Jako człowiek którego praca jest związana z CNC będę śledził wątek i życzę powodzenia ... jak produkcja ruszy z miłą chęcią zapisze się na zakup wobleròw CNC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Fajna rzecz, sam od dawna robię sobie dużo przynęt na swoim CNC. A od niedawna stałem się też posiadaczem dużej maszyny wykonanej na zamówienie, która radzi sobie już wyśmienicie z aluminium. Tzn wycina w akceptowalnym czasie i z bardzo dużą dokładnością. Do tego automatyczna wymiana narzędzia i chłodzenie też przyczynia się do poprawy komfortu pracy.Z przyjemnością obserwuję że nie tylko ja jestem pasjonatem takich maszyn.Czekam na dalsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Pampi to są dwie połówki sklejone ???? Kilka osób robi tak i z tego co wiem to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Akurat my obrabiamy klocek z otworem pod ołów,rowkiem pod stelaz i ogólnym kształtem. Z dwóch polowek tez się da ale wtedy jest więcej szlifowania do osiągnięcia odpowiedniego kształtu, przynajmniej mi się tak wydaje;p Plusem takiego cięcia jest możliwość tworzenia komór powietrznych w woblerze. Może jeszcze wrócimy do tej koncepcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Wszystko ładnie i pięknie ale dlaczego te woblery są ślepe ? , dobra robota też od kilku lat pracuję na cnc ale bardziej myslę o wykonaniu form niż gotowych woblerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Ślepe są bo to testowa partia. W produkcji mamy juz kolejna partie i będzie z oczkami bo leżą i się kurza. W poniedziałek zamieszczę prototyp bezstera który wykonany jest cały z aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Projekt wzorowany na przynecie, której nazwy nie pamiętam. Aluminiowy bezster jeszcze bez oczek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 no takiego alusa to zadna ryba nie polamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Chetnie poddałbym go testom na Odrze o ile rozmiar tego alusa jest że tak powiem boleniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Rozmiar 8.5cm ciekawe czy to chodzi wogóle bo obciążenia nic nie daliśmy. Można by zrobić gdzieś w nich komorę powietrzna. Po wykonanczeniu pomyślimy o testowych wzorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 no jesli material jest jednorodny to... moze byc ciezko z uzyskaniem stabilnosci oraz porządanej akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Hej dawno nic nie było zamieszczane z powodu braku czasu oto nowa koncepcja wzorowana na popularnym ,,diverze. Wobler wykonany łącznie z 5 czesci, klejony. Bardzo wytrzymały, uderzanie młotkiem, zgniatany, nie robi na nim wrażenia. Wykonany jest cały z poliwęglanu który charakteryzuje się wysokim IP. Waga zbliżona do oryginału. Miłego oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marceli Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ciekawe jak to pracuje i zasadniczo czy w ogóle da się tym coś złowić ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Robiłem już podobne konstrukcje i o dziwo łowiły ryby, co prawda dużo mniej dopracowane były tamte wobki. W tych wszystko jest centrycznie umieszczone więc raczej nie powinny źle pracować. Te dopiero będę upiększał i testował na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czorny Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Próbuj kolego próbuj. Nieraz najdziwniejsza przynęta bywa skuteczna. Nie ważne jak wyglada ważne aby działało Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Osobiście uważam ze rybę można złowić na wszystko, kwestia tylko prezentacji przynety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Dzisiaj przetestowałem wobki na kawałku żyłki i miękkiej wędce Wobler z węższym sterem : Wobler z szerszym sterem : Wydaje mi się że praca ok a jak wy myślicie ? Nie wyskakują z wody to najważniejsze ani nie kręcą kółek. Edytowane 15 Lutego 2015 przez pampi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Filmik widziałem, praca nie … urywa, takie są początki.Pomyśl o komorze w grzbiecie, może być wypełniona lub szczelna, z zamkniętym powietrzem, aluminium źle się klei, może jakieś anodowanie, ale nie wypada za dużo gadać, bo to ukierunkowuje.Przelicz cenę materiału, koszt pracy maszyny, koszt obsługi, czas własny, itd., itd.i nie przeraź się, lecz powiedz to innym, ile to Ciebie teraz kosztuje.Prototypy są kosztowne, nieraz baaardzoi jakże warto brnąć w takie rzeczy, a gdy już Ci wyjdzie, aby się kiedyś dowiedzieć,ilu Ci pomagało,chociaż na początku nie było nikogo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Komora powietrzna jest i większej nie da się zrobić ( groziłoby to uszkodzeniem przy przeciążeniach ) wchodzi w grę wyjęcie jednej może dwóch kuleczek obciążenia ze środka. Co do kosztów to gdyby mnie to kosztowało nie wiadomo ile, to bym się za to nie brał. Projekt jest ekonomiczny, pochłania sporo czasu ale jak nie ma się nic lepszego do robienia to czemu się nie pobawić Co do pomocy innych oczywiście zawsze się konsultuję ze znajomymi gdy są jakieś ,,przeszkody" Zabawa fajna a może okaże się ze ta praca jest pożądana przez ryby ? wszakże łowimy często na same patyczki z kotwiczkami ;p Zobaczymy co wyjdzie z tego przedsięwzięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 So, have fun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jaziowy cukierek ciernik na razie bez steru z dwóch części. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Mimo że to inny lurebuilding niż ja "wyznaje", ten temacik trochę mnie odpycha...Ale te Twoje cierniczki zrobiły na mnie wrażenie BRAWO!Permanentny kolorek pomiędzy 2 połówki (kalka dla "produkcji" będzie prościej... "fuj"), żywica na płetwach usunie mętny kolor i staną się przezroczyste... A tutaj taki mój przykładzik, rok temu eksperymentowałem z przezroczystymi i coś podobnego da się zrobić 100% ręcznie Edytowane 27 Lutego 2015 przez *Hektor* 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Super te Twoje woby jeszcze chciałem się odnieść do tych sceptycznych opinii. Każdy kto robi woby wie ile to pracy kosztuje, stworzenie projektu cnc z którego powstanie działający wobler kosztuje równie dużo czasu a może nawet więcej niż wystruganie takiego woblera z lipy czy balsy. W ddzisiejszych czasach mało kto bawi się w wycinanie sterów czy gięcie drutu, wszystko się zamawia. Tak więc pierwiastek maszynowy jest obecny przy większości konstrukcji. Nie mowie ze coś jest lepsze albo gorsze, czy ma,,dusze" czy nie,ale wszystkie nasze twory mają w sobie cząstkę nas więc nie powinno się umniejszac ani jednych ani drugich. Osobiście mam możliwości i materiały wiec kombinuje i sprawia mi to olbrzymia frajdę i satysfakcję ot taka dygresja dla podtrzymania rozmowy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Ech, co do sposobów wykonywania mnie nie przekonasz Moje rybki to tylko takie eksperymenty, zabawa do której może za rok, może za 2 wrócę ( w tym "sezonie" już czasu braknie...). Pokazałem je bardziej, pod kontem maskowania ołowiu i drutu.Wtedy jak je robiłem sam się zastanawiałem, czy nie zamówić u Konrada takich uklei, ale z poliwęglanu 1mm łatwo się te kilka sztuk ręcznie wycina, trochę papierkiem, żywica, farbka i jest gotowe...Domyślam się że ten cierniczek z poliwęglanu?.Twój sposób na rybki CNC jest fajny i o wiele prościej (po napisaniu programu) i ładniej to można zrobić. Pomiędzy te 2 warstwy tylko kalka (też jej nie uznaję ) z wyraźnym kręgosłupem (zamaskuje większość drutu), cieniami umaszczenia, promieniami płetw itd.Gdyby mi się to nie spodobało, to bym przemilczał temat, a tak to oczami wyobraźni widzę jakie fajne przynęty można zrobić tą metodą i z ciekawością będę śledził te "wytwory techniki" Edytowane 27 Lutego 2015 przez *Hektor* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi