Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc w wyborze GPS

mlynek1976

Pytanie

Jak w temacie noszę się zamiarem kupna Gps tzw. ręcznego, na czym mi zależy
Max ilość zapisanych punktów
Możliwy długi opis punktów
Zasilany akumulatorkiem

Menu w Języku polskim

lub inne walory techniczne, proszę o sugestie porady konkretne modele z góry dzięki

Edytowane przez mlynek1976

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo przyjazny i użyteczny jest Garmin GPSmap62s. Dostępne są mapy topograficzne Polski chodzące w tym modelu. Czytelny kolorowy wyświetlacz, szybko loguje się do satelitów, nie gubi sygnału w lesie. Dla mnie genialny ale pewnie są lepsze - kwestia kasy.

• 0

Podłączę się pod temat bo raczej czeka mnie zakup ręcznego  GPS-a . Na oku mam Garmin 78 . Czy używa ktoś ? W zasadzie potrzebuję tylko na czas wędkowania , specjalnie trasy mnie nie interesują , bardziej dokładność punktów zaznaczonych . W sumie nigdy nie miałem styczności z takim urządzeniem to i nie wiem za bardzo czego szukać . Ten akurat namierzyłem na kilku filmach YT , uzywają wędkarze łowiący z kajaków , łodzi . 

Może są fajniejsze w zbliżonych cenach , proszę o podpowiedzi :)

• 0

Ja używam 78s. Jestem bardziej niż zadowolony. Jeśli będziesz kupował to od razu bierz mapami topo pl z nakładką ścieżki (nakladka darmowa)to w gratisie dostajesz całą europę. Polecam sklep azymut na corraziego w warszawie. Ja go kupiłem głównie ze względu na pływalność. Faktycznie pływa, ilość punktów nieograniczona podobnie tras, wszystko zależy od karty pamięci. Do tego świetny program darmowy Base Camp.

• Like 1

• 0

Garmin z serii GPSmap62 / 64 (następca) to chyba obecnie top - używany m.in przez wojsko i służby ratunkowe. 78s to typowy wodniak - tak jak napisał Sołtys - nie utonie. Dokładność GPS zbliżona o obu modelach - i tak wszystko zależne od pogody ale zaznaczyć trzeba, że przy najbardziej niesprzyjającej pogodzie urządzenia działaj szybko i dokładnie.

Osobiście nie jestem fanem ręczniaków z dotykiem - guzik to guzik, czuć skok klawisza-oczekujesz reakcji urządzenia. "Zabawa" z dotykiem przy mroźnej pogodzie nie była dla mnie - testowałem kilka modeli z nawigacja dotykowa. 

Obecnie używam Garmin 62stc.

Przy alejach, obok Blue City w Warszawie Garmin ma show room - można zobaczyć wszystkie urządzenia w tym ręczniaki i echo.

• 0

Osobiście nie jestem fanem ręczniaków z dotykiem - guzik to guzik, czuć skok klawisza-oczekujesz reakcji urządzenia. "Zabawa" z dotykiem przy mroźnej pogodzie nie była dla mnie - testowałem kilka modeli z nawigacja dotykowa

Jestem tego samego zdania , miałem kiedyś aparat kompaktowy na dotyk . Jesienią , wczesną wiosną , jak mokro było nie sprawdziło mi się . Ciężko było wybrać właściwą funkcję , irytowało to bardzo na wodzie .

• 0

Ja w zasadzie sie zdecydowałem na Garmina 78 . Kompas i barometr nie są mi potrzebne do celów jaki ma być używany . Jedyny dylemat , który pozostał to czy na podstawowej mapie w modelu , to co fabryka oferuje , dopłynę do celu ?  Nigdy nie używałem tego typu urządzeń , nie mam wogóle doświadczenia .

Jak wyżej pisałem interesuje mnie najbardziej dokładność zaznaczonego punktu . Różnica w cenie z topo uk,ire,nl to ok £100 ( w promocji jeżeli kupię urządzenie i mapę ) . W zasadzie wędkuję wyłącznie w UK i  w okolicach gdzie mieszkam na kilku zbiornikach , nie przewiduję zmian w najbliższym czasie . 

Edytowane przez emigrand

• 0

Używam Germin 78 od trzech sezonów zima i lato nigdy nie miałem z nim problemów.

Na większości jezior używam mapy tej która była wgrana,nie jest ona zbyt dokładna jeśli

chodzi o zarys jeziora ale dla mnie to mało istotne,zaznaczam punkt i bez problemu trafiam do niego.

Pare razy wpadł mi do wody mogę potwierdzić że pływa.Do tego naprawdę duża pamięći dodatkowo

wejście na kartę.Baterie trzymają długo jeżeli się nie jedzie na podświetleniu.Polecam.

• Like 1

• 0

Koza11, Paprykarz. Jest to możliwe, tylko różnej długości ścieżka do tego prowadzi zależnie od modelu. Szegułowo jest to opisane na garniaku. Zasadniczo to w nowych urządzeniach typu 62/78, etrexy 1-30 to trzeba stworzyć plik img i wgrać na karte i powino czytać, w starszych jest to trudniejsze. Jak pisałem w szczegółach to czytać garniaka czyli forum garmina, rozpisane na piechotę co i jak.

Emigrand dopłyniesz, wtedy działa jak goły gps bez map. Musisz zaznaczyć tylko punkt startu i zapis ścieżek. Powiem Tobie tak. Kompas naprawdę się przydaje.

Edytowane przez Sołtys

• 0

Pewnie chodzi o wrzucanie własnych kalibrowanych map do garminów na podstawie pliku, Jakiś czas temu czytałem forum posty PouchX-a, próbowałem wgrywać na kartę pamięci d visty plik jego autorstwa, niestety nie dałem rady. Niemniej, jak wrzucisz link, to oblukam i siądę jeszcze raz - może inna metodyka, inny soft do konwersji plików.

• 0

Emigrand .... Powiem Tobie tak. Kompas naprawdę się przydaje.

Ok , tylko do czego ? Czy GPS działa dokładniej , jeżeli jest wyposażony w kompas ?  Jeżeli jest gęsta mgła nie ma szans , że pozwolą pływać , taki regulamin . W ciemnościach też nie można . Godziny są ściśle określone .

Powiem tak , gdybym wędkował w normalnym kraju to zapewne kupiłbym z kompasem i mapami . W UK lepiej nie przechodzic przez płot  ;)

Edytowane przez emigrand

• 0

Po wczorajszych poszukiwaniach wiem tyle, że trzeba zrobić custom map z poziomu jpg, w google earth zaopatrzyć w georeferencje, zapisać jako plik kmz no i wysłać do urządzenia. niestety mojej visty nie ma na liście urządzeń obsługujących custom maps

Poniższa lista:

• Alpha 100
  • Astro 320
  • BMW Motorrad Navigator V
  • Colorado series
  • Dakota series
  • Edge 800/810/1000
  • Epix
  • Etrex 20/30
  • GPSMAP 62 series
  • GPSMAP 64 series
  • GPSMAP 78 series
  • Montana series
  • Montera
  • Oregon series
  • zumo 590

instrukcje postępowania: http://support.garmin.com/support/searchSupport/case.faces?caseId={2183bd60-bf34-11de-c454-000000000000}

http://www8.garmin.com/outdoor/custommaps_instruct.pdf

A tu po naszemu...http://gpsmaniak.com/2010/porady-custommaps.htm

Edytowane przez Koza11