Skocz do zawartości
  • 0

Suzuki DF 15 - nierówna praca, gaśnie?

Robert1111

Pytanie

Witam kolegów

Mam problem z silnikiem suzuki DF15 czterosów (używany, rok produkcji 2011), silnik zakupiłem w tym sezonie dotychczas nie działo się nic z nim. Wczoraj natomiast zaczął czasami przerywać tzn tak jak by dostawał mniejszą ilość paliwa, kilka sekund i obroty były ok i tak co jakiś czas. Natomiast kolejnym niemiłym akcentem było całkowite gaśnięcie silnika po wrzuceniu biegu. Po odpaleniu chodził, bieg do przodu i klapa zgasł?

Co może być tego przyczyną pomoże ktoś z kolegów rozwikłać tą zagadkę? Może ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam Robert

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, 

pisze tutaj ze wzgledu na problem z w/w silnikiem. zacznę od tego, że silnik od zeszłego roku stal pod chmurka ale w dosyć ciepłym klimacie, mam na myśli to, że nie było temperatur ujemnych. W zeszłym sezonie chodził jak marzenie. Przedwczoraj postanowiłem wymienić olej, filtr oleju, filtr paliwa i olej w spodzinie. Po 3 pociągnięciu uruchomiłem silnik w celu nagrzania oleju. Po ok 2 min. na ssaniu chciałem dodać mu obrotów ale się dusił. Nie udało mi się kompletnie wyłączyć ssania bo zaraz gasł, gdy dodawałem gaz z manetki tez dusił się. Co może być nie tak? Ja podejrzewam świece ale wczoraj na rybach kolega podpowiedzial mi, ze moze to byc wina gaznika. Opowiadal ze benzyna potrafi sie tam skrystalizować i tak to później wygląda, a ja dopiero dziś zacząłem zastanawiać się czy tam w ogóle jest gaźnik no i nie wiem czy jest. Co Wy drodzy Państwo o tym myślicie? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam!

• 0

Nie słyszałem o benzynie, która się krystalizuje :D Gaźnik warto rozebrać i przeczyścić, ale trzeba mieć do tej zabawy komplet uszczelek, ponieważ jak rozbierzesz to zwykle bywa, że któraś jest do wymiany. Ja na Twoim miejscu zacząłbym właśnie od kompletnego przeglądu linii paliwowej czyli od zbiornika do gaźnika. Po kolei demontaż wszystkich elementów pod kątem czystości i szczelności. Jak nie przyniesie efektu to wtedy dopiero zabrałbym się za gaźnik. Jak kupiłem swój silnik to też miał być w świetnym stanie i serwisowany u specjalistów, ale nad wodą okazało się, że nie za bardzo dobrze zapala ... Po kilku perypetiach wziąłem się za skromny przegląd na miarę swoich możliwości i co wyciągnąłem ze zbiornika, przewodów i filtrów to wystarczyło by do 3 innych silników ... Po tym przeczyszczeniu silnik zaczął odpalać bez problemu, a po zimowym ponad 5 miesięcznym przestoju zapracował po drugim szarpnięciu ... Zdejmij czapę i wrzuć foto to Ci powiem czy masz gaźnik czy wtrysk bo pojęcia nie mam co w tych silnikach było, ale jest tu na forum kilku specjalistów i jak wrócą z ryb to coś zapewne podpowiedzą :)

Edytowane przez Sławek Nikt

• 0

Ja miałem podobne objawy w yamaszce 8km 2takt. Rozkręcałem gaźnik itp. Okazało się , że gruszka od linii paliwowej się zapchała i gdy dawałem gazu to dawała zbyt mało wachy i silnik gasł, na wolnych obrotach chodził. Sprawdź to u siebie, to nic nie kosztuje :P

• 0

Nie słyszałem o benzynie, która się krystalizuje :D Gaźnik warto rozebrać i przeczyścić, ale trzeba mieć do tej zabawy komplet uszczelek, ponieważ jak rozbierzesz to zwykle bywa, że któraś jest do wymiany. Ja na Twoim miejscu zacząłbym właśnie od kompletnego przeglądu linii paliwowej czyli od zbiornika do gaźnika. Po kolei demontaż wszystkich elementów pod kątem czystości i szczelności. Jak nie przyniesie efektu to wtedy dopiero zabrałbym się za gaźnik. Jak kupiłem swój silnik to też miał być w świetnym stanie i serwisowany u specjalistów, ale nad wodą okazało się, że nie za bardzo dobrze zapala ... Po kilku perypetiach wziąłem się za skromny przegląd na miarę swoich możliwości i co wyciągnąłem ze zbiornika, przewodów i filtrów to wystarczyło by do 3 innych silników ... Po tym przeczyszczeniu silnik zaczął odpalać bez problemu, a po zimowym ponad 5 miesięcznym przestoju zapracował po drugim szarpnięciu ... Zdejmij czapę i wrzuć foto to Ci powiem czy masz gaźnik czy wtrysk bo pojęcia nie mam co w tych silnikach było, ale jest tu na forum kilku specjalistów i jak wrócą z ryb to coś zapewne podpowiedzą :)

Krystalizuje sie ethanol w bezynie po to dodaje sie marine/storage

• 0

Krystalizuje sie ethanol w bezynie po to dodaje sie marine/storage

Nie mam pojęcia czy jest, a jeśli jest to ile tego ethanolu w benzynie żółtej 95 :D z Orlenu, ale chyba nie ma go za dużo skoro po zimie nic mi się nie skrystalizowało ... I bez kłopotu uruchomiłem, aż sam byłem lekko tym faktem zdziwiony  :D 

• 0

Aby nie zakładać nowego wątku podepnę się tu z pytaniem do użytkowników Suzuki 15 Df, bo taki silnik mam na oku do zakupu.Na co zwrócić uwagę przy zakupie ,jakieś mankamenty bolączki mają te modele Silnik jest z 2006r.Każda rada podpowiedz mile widziana.Jakie sprężanie powinnien mieć silnik w bdb stanie ??? 

• 0

Nie mam pojęcia czy jest, a jeśli jest to ile tego ethanolu w benzynie żółtej 95 :D z Orlenu, ale chyba nie ma go za dużo skoro po zimie nic mi się nie skrystalizowało ... I bez kłopotu uruchomiłem, aż sam byłem lekko tym faktem zdziwiony :D

Nie wiem jak w Polsce ale u mnie dodaja od 10 do 20 procent etanolu do paliwa i jezeli zostawisz na dluzej w szczegolnosci w cieplym paliwo odparowuje a alcohol sie krystalizuje w gazniku

• 0

Panowie, mam problem z tym silniczkiem Suzuki DF15 2011, dla mnie wcale nie mały. Otóż silnik odpala ale pracuje tylko na wysokich obrotach, gdy zmiejszam rumplem natychmiast gaśnie. Czy jest tu ktoś z wiedzą techniczną na temat tych silników, chętnie pogadam najlepiej na priv, a później zrelacjonuję rozwiązanie tu w wątku.

Edytowane przez Jano

• 0

Silnik jak silnik. Każdy jest taki sam i dotyczą go te same zasady. Powody nie utrzymywania wolnych obrotów

1. Brudny gaźnik - należy rozebrać wszystko do ostatniej śrubki, wymyć i sprężarką z pistoletem dyszowym i pod dużym ciśnieniem wydmuchać każdy kanał i dyszę

2. Źle  wyregulowany gaźnik paliwo > powietrze > wolne obroty. 

3.Sprawdź kompresję. Jeśli jest mała może być jakieś przytarcie. Głównie dzieją się takie historie od braku oleju, zbyt małej ilości oleju, przegrzania silnika lub ostatecznie od normalnego zużycia pierścieni gładzi etc.

4.Sprawdź luzy zaworowe.

• 0

Niestety koledzy, liczyłem na odpowiedz od osoby, która zjadła zęby na tych silnikach. Raczej żadna z waszych porad nie jest do końca właściwa. Na pewno nie jest to przytarcie silnika, bo dobrze by palił zimny i później by się łamał. Na pewno nie śrubka. Moim zdaniem jest jedna z trzech przyczyn, w kolejności wg mnie najbardziej prawdopodobnej:

1. Awaria pompki paliwa, wykrzywiła się membrana, nie pękła bo paliwo by było w oleju.

2. Brudna, cholernie trudna do wyczyszczenia dysza wolnych obrotów.

3. Gdzieś łapie fałszywe powietrze.

I tu właśnie potrzebuję porady dobrego specjalisty który przy pewnych symptomach wykluczy dwie z 3 powyższych. Metoda prób i błędów to podwyższone koszty, można kupić gaźnik i pompę i sprawę rozwiązać, ja jednak liczę na podpowiedz doświadczonego kolegi.

• 0
@Matteoo

Nie piszę tego złośliwie, a za to będę starał się być profesjonalny :)

1.Sugerujesz pompę paliwa. No wiec na zdrowy rozum dużo paliwa daje radę podać (wysokie obroty) a mało nie (wolne obroty). Nie trzyma się kupy.....

2. Napisałem brudny gaźnik. Jakie trudne do wyczyszczenia ?. Wiesz co to jest sprężone powietrze 8 bar podane dyszą ?. Wiesz co to są myjki ultra dźwiękowe i środki chemiczne do czyszczenia takich elementów ?

3. Odkręcając gaźnik sprawdzasz stan uszczelek. Jeśli są nieszczelności to je wyłapiesz i wyeliminujesz.

Nigdy niczego nie naprawiłem pisaniem postów na forum. Codziennie naprawiam różne rzeczy trudne, dziwne, czy nawet takie na których "profesjonaliści" polegli. Ale robię to narzędziami, maszynami, rękami i głową a nie klawiaturą.

Żałuję ze się odezwałem. Głowę popiołem posypuję i znikam z tego tematu gdzie potrzeba "profesjonalisty" do najprostszego na świecie silniczka.

Na koniec dla rozluźnienia stringów trochę o profesjonaliźmie

• 0

Darek, to kompletnie nie była uwaga do Ciebie. Sugeruję pompę o tak, silnik przed awarią przepłynął kilka kilometrów z zamkniętym odpowietrznikiem. Wiesz za pewne co mogło zrobic podciśnienie z pompą po jego odkręceniu. Druga sprawa to dziwne, że zrobił aż około 12km, i to może świadczyć o nieszczelności. Gaźnik był myty i bez poprawy. Bez urazy, wiem co to kompresor i myjki ultra, ale wiem również że osłabiona pompa poda na tyle dużo paliwa aby silnik chodził na wyższych obrotach, a nie da rady podać na wolne obroty. Słuchaj, na przyszłość, mam 50tkę, potrafię naprawić prawie wszystko, od elektroniki po samochody. Naprawię każdy komputer, laptop i większość telefonów. Samochód również nie jest dla mnie tajemnicą wielką. Umiem czytać ze zrozumieniem i wyciągać logiczne wnioski. Nie robię z siebie ... , wiesz co chcę powiedzieć. Podchodź do ludzi grzeczniej, nigdy nie wiadomo na kogo trafisz. Szanuję Twoje doświadczenie, ale troszkę więcej pokory. Nie mam pod ręką drugiej pompy na zmianę i to był powód mojego pytania. Co do Twojej odpowiedzi na logike, to nie będę komentował.

Edytowane przez Matteoo

• 0

@Matteoo

Ja pracuję na maszynach sterowanych cyfrowo. Mam łeb jak koń z klapami na oczach. Nie może być u mnie trochę białe czy trochę czarne. Albo albo. Wszystko biorę na logikę, dlatego na nielogiczne dla mnie rzeczy reaguję po prostu. 

Skoro myłeś gaźnik i jesteś w 110% pewny że jest czysty, a do tego sprawdzałeś uszczelki skoro go wyjąłeś, to dlaczego sugerujesz nieszczelności na dolocie ?. Nie logiczne to dla mnie jest.

Idźmy dalej. Komora pływakowa zawiera daną ilość paliwa. Sadzę że znasz zasadę, że po pływaniu wyjmujemy złączkę i czekamy aż silnik wypali paliwo z gaźnika. W mojej Hondzie trwa to około 2 minut zanim wypali to paliwo i silnik zgaśnie. Dlatego kolejna rzecz nie logiczna dla mnie. Skoro pompa pompuje na wysokich obrotach to komora pływaka jest napełniona. Nie ma możliwości więc, żeby silnik zgasł po zdjęciu obrotów z braku paliwa. On tego paliwa ma co najmniej na, minutę - dwie pracy na wolnych obrotach.      

Natomiast jeśli uważasz, że membrama pompy jest uszkodzona, to Odkręć i po prostu sprawdź. Nikt Tobie nie napisze, że jest czy nie jest uszkodzona, (żaden profesjonalista) bo nie ma żadnej podstawy aby taką tezę postawić. To raptem chwila zabawy i będziesz miał jasność. 

Tu masz schematy jak byś nie znał strony