Skocz do zawartości

Zatoka Wiślana (strefa przybrzeżna morza) - co, gdzie i jak łowić?

radosla

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze

Szukam informacji na temat połowu z własnej jednostki pływającej w zatoce wiślanej lub w strefie przybrzeżnej morza.

Każda informacja będzie cenna w szczególności szukam takich informacji jak gdzie mogę wodować jednostkę sposoby i ryby jakie mogę złowić itd.

Za wszelkie informację z góry Dziękuję

Radek

Po wodach morskich, może kolega pływać nawet na dętce od traktora(ru?). Do 2 mil morskich od brzegu i w porze dziennej.

Zapewne chodzi też koledze o Zalew wiślany a nie zatokę wiślaną. To też woda morska więc obowiązuje ten sam regulamin co na morzu.

W Zalewie jest trochę okonia i sandacza. Niestety najlepsze miejsca są na terenie Obwodu Kaliningradzkiego. Tam istnieje tylko wymiar ochronny bodajrze 55 cm. Jak sandacz morski wchodzi na tarło to łowią tam po kilkanaście parokilowych sandaczy na głowę dziennie. Okonie spod lodu w ilości kilkanaście - kilkadziesiąt ryb długości 40-50 cm też nikogo nie dziwią. Niestety, do nas dociera tylko ułamek tej ilości ryby, i to przeważnie trafiają się mniejsze (lokalne) sztuki. Sandacz długości 55 cm to już spora rybka.

Metoda to oczywiście spinning (casting) Pozdrawiam. Marcin Piaskowski

Kilka słów o Zatoce gdańskiej.

Możliwości wodowania masz sporo, wymieniam tylko sprawdzone punkty- bezpieczne parkowanie itp.  z których korzystałem :Gdynia -na terenie jacht klubu, Sobieszewo ( wyjście na zatokę przez Wisłę śmiałą) przystań Tęcza, Rewa, Mechlinki ( to już zatoka Pucka)

Akwen ogromny i ogromne możliwości, trudno tak w kilku łowach opisać , prócz flagowej ryby zatoki dorsza,  połowisz Trotkę, łososia ,belonę, płastugi , sandacz i okoń to temat nie do końca rozpoznany, choć zdarzają się piękne sandaczowe  przyłowy na pilkiera czy gumę podczas dorszowania. Prócz tego sieja wędrowna ,certa , śledz  i białoryb.

Sporo przydatnych wiadomości znajdziesz w czeluściach netu, trzeba tylko wysilić się trochę.

• 2 miesiące temu...

Panowie odkopuję tamta.

Jest szansa, że w październiku wyląduje na parę dni na wyspie Sobieszewskiej.

Pytanie mam takie na co można liczyć w Zatoce Gdańskiej o tej porze roku. Grunt itp odpada. Dorsze, łososie, trotki na spina/trolla jest szansa? Co zabrać, jaki sprzęt, czy ciągnąć łódkę? 

Może jakiś namiar na przewodnika albo któryś z kolegów zechce się podzielić informacją albo potowarzyszyć? 

Za wszystkie kontakty będę wdzięczny. 

Październik to dobry miesiąc. Jeśli pogoda dopisze ma kolega szansę na większość wymienionych ryb. Oczywiście z łódki. Nawet flądry można kusić na dżiga. Niestety pogoda w październiku może nie rozpieszczać, jeśli dopisze to osobiście będę atakował zatokę w tym rejonie.

Pozdrawiam Marcin

• Like 1

Panowie odkopuję tamta.

Jest szansa, że w październiku wyląduje na parę dni na wyspie Sobieszewskiej.

Pytanie mam takie na co można liczyć w Zatoce Gdańskiej o tej porze roku. Grunt itp odpada. Dorsze, łososie, trotki na spina/trolla jest szansa? Co zabrać, jaki sprzęt, czy ciągnąć łódkę? 

Może jakiś namiar na przewodnika albo któryś z kolegów zechce się podzielić informacją albo potowarzyszyć? 

Za wszystkie kontakty będę wdzięczny. 

Zabierz łodkę, środki ratunkowe, wędkę na dorsza plus przynęty, wędkę do trola plus przynęty, wędkę na sandacza i okoniówkę (jak pogoda będzie do bani to zwodujesz się na MArtwą Wisłę lub Zalew Wiślany.

Nie zapomnij o zezwoleniu na wody morskie (49 zł/rok lub 16 zł/ miesiąc)

• Like 1

• 2 lata później...
  • 1 rok później...

Witam wszystkich 

Od nie dawna pływam po zatoce , nie  mogę trafić na jakieś fajne miejscówki ,gdzie chodzi ryba , 

liczę na pomoc kolegów : gdzie i na jaka rybkę popłynąć od września ,oczywiscie na zatoce  żeby nie wypalic tony paliwa .

za dobre rady serdecznie dziekuje i moze do  zobaczenia  na wspolnym wetkowaniu smile.png:)

Edytowane przez gumekkk

Generalnie na zatoce som są okresy kiedy coś jest trotka, belona, okoń a większości roku to pustynia niestety na dorszyk z Karwi to tylko październik i listopad i tyle trotka to tylko wiosna tak jak zatoka teraz okolice

Edytowane przez Jano

W zeszłym sezonie desantowym było cieniutko najlepsza wyprawa 15 dorszykow w 3 osoby inne łudki łódki też słabiutko wiem bo byłem z 20 razy naj marniej i najlepsza metoda w zeszłym roku na dorsza w Karwi to troling na wobki salmo divery i wzdłuż plaży po 11-14 metrów

Edytowane przez Jano