Skocz do zawartości

Budowa pomostu plywajacego na beczkach

Rekomendowane odpowiedzi

Nieeee... Twórca tematu błysnął w wątku o wchodzeniu pontonem w ślizg i tej przylepy, już się nie pozbędzie.

Pamiętaj o jednym Józek - jakbyś kiedyś pływał pontonem, to w ślizgu nie pójdziesz. Nigdy!!!!  :P

Tak nauczał nasz nadworny fizyk, choć żadnego naukowego dowodu przedstawić nie chciał lub nie umiał. Odpowiedź nr 2 - najbardziej prawdopodobna.

Edytowane przez Dano-g
  • Like 1

To taki "wóz Drzymały" na wodzie.... Nie lepiej katamaran zrobić?

Zajebaszczy katamaran ma gość na Solinie-pomost na pływakach a na pomoście jeszcze przyczepa campingowa. Michał Gieru Giercuszkiewicz wrócił nad Solinę i "postawił" w zatoce Werlasu dom na wodzie. Kapitalna sprawa -ostatnio byłem w zatoce k jego domku, nawet piecyk w budzie ma bo rura wystaje.

• Like 1

No to zaczynamy.....

Aby dostać zgodę na pomost trzeba być właścicielem nieruchomości przy jeziorze.To warunek konieczny.

Następnie musimy uzyskać zgodę od właściciela wody na postawienie pomostu.W moim przypadku(rożnów) właścicielem jest Tauron.

W związku z tym najpierw udałem się do szefa wszystkich szefów zarządzającym zaporą na rozmowę.

Trochę krecił nosem ale powiedział żeby złożyć pismo na dziennik podawczy z prośbą o wydanie zgody na postawienie pomostu.

Pismo zlożyłem (niestety nie  mogę go odnaleźć) oprócz prośby były załączniki o prawie do gruntu oraz mapka z gminy.

Po 2 tygodniach przyszło pismo,że tauron wyda zgodę pod warunkiem przedstawienia mu operatu wodno-prawnego.

Zacząłem więc guglować i znalazłem kilku majstrów którzy by się podjęli napisania operatu niestety krzyczeli od 2 koła w górę.

Dlatego stwierdziłem ,że operat napiszę sam.

Po długim siedzeniu w sieci znalazłem mniej więcej gotowca którego stuningowałem na własne potrzeby.

Mój  wyglądał tak :

Jak już operat żeśmy wysmażyli to teraz idziemy do Wydział Kształtowania
Środowiska Urzędu Miasta x gdzie składamy wniosek :

We wniosku mamy napisane co jeszcze jest potrzebne.

W 2016 nastąpiła zmiana przepisów na bardziej liberalne ja składałem jeszcze na starych zasadach i wnosiłem opłatę bodajże 245 zlociszy teraz nie wiem jak jest .....

I teraz czekamy 1 miesiąc ....

Jeżeli urząd ma zastrzeżenia to wzywa na poprawki (warto we wniosku wpisać nr tel)

Jeżeli przez miesiąc nie ma wezwania to operat jest zatwierdzony i z automatu numer złożonego przez nas wniosku (najlepiej samemu sobie wpisać ) staje się nr operatu/pomostu.

Pozostało podbity przez nas wniosek skserować i wysłać do własciciela wody.

Dla potomnych :))

pytania ?

operat.pdf

152262_0.pdf

Edytowane przez sero1975
  • Like 2

• 6 lat później...