Skocz do zawartości

Żyłki, VEP vs FC ?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

No to "pocieszyłeś" ;)  Ale dzięki za opinię bo szukam czegoś na rzekę i kamienne dno. Jakaś propozycja? ;)

Edytka: kamienie niezbyt duże ale wszędzie.

Nie jest to modne rozwiazanie...

Ale ostatni weekend pstragowania spedzilem wlasnie  z taka bezbarwna i dosc sztywna zylka 0.37 mm.

Bardzo bylem zadowolony.

• 8 miesięcy temu...

• 4 lata później...

Hmmmmm.
A tu tak reklamują: https://spinningshop.pl/1081-varivas-saltwater-vep-nylon

Swoją drogą, używam przyponów VEP Varivasa, na takie ryby jak pstrągi, sandacze, belony i trocie (morskie i te z rzeki).

Przekrój od 10lb, 12lb, 22lb po 25lb, zależnie od spodziewanych trudności w holu.

Nie zauważyłem jakichś specjalnych problemów.  Czasem węzeł lubi się poluzować i to sprawdzam w trakcie połowu lub kleję szybkowiążącym.

Na pewno jest bardziej miękki i łatwiejszy w wiązaniu.  Poza tym, właściwie jak dla mnie, niczym więcej nie różni się, od dobrej jakości FC.

Co więcej, wiążę do plecionki ten materiał, który akurat mam pod ręką, bo FC używał równolegle ale wyłącznie, w grubościach 0,33 (Sufix) i więcej.

PS

Za złotą łopatę dziękuję ;)

Edytowane przez popper

• 2 tygodnie później...

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Jaka grubość FC do plecionki Sunline Siglon PE 4x #0.8 12lb 0,153mm? Łowisko to rzeka średniej wielkości, piasek, rośliny, przewrócone drzewa - bez kamieni na dnie. Spodziewane ryby pstrąg, kleń, okoń. Pytam, bo nigdy nie używałem plecionki ani FC i nie jestem pewien jak dobrze dobrać. Oprócz średnicy mile widziane jakieś sprawdzone produkty ze średniej półki cenowej :)

Do plecionki PE0.8 polecam fluorocarbon 8lb (0.23mm) lub 10lb (0.26mm). Możesz używać także grubszych lub cieńszych, ale te są najbardziej optymalne od strony wytrzymałościowej plecionki. Przy grubszych fluorocabonach, w przypadku zaczepu plecionka będzie pękać przy węźle z fluorocarbonem i trzeba ponownie wiązać fluoro.

Edytowane przez ms80
  • Like 1