motylW1 Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Chcę kupić dobrą plecionkę, (naprawde dobrą) w rozmiarze 0,08, cenowo do 130 zł .Proszę o radę tych którzy łowią ,(łowili) na taka plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Mogę CI polecić vivaris sea bass pe 190 zl u Mefisto może cos taniej znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Lowie okonie dragonowska Jiggin Braid. Nie wiem czy "naprawde dobra" natomiast jest to przyzwoita linka i z czystym sumieniem za te cene moge polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Mogę CI polecić vivaris sea bass pe 190 zl u Mefisto może cos taniej znajdziesz Avani jest super, sam używam 0,8 sea bass max power ale jak kolega podkreślił, nie mieści się trochę w przyjętym budżecie. Spróbuj dragon'a jiggin braid, jest nawet 0,6 o ile pamiętam. Wiele osób chwali. Edytowane 20 Maja 2014 przez MRTNZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Mogę polecić Duela Hardcore x8, osmio splotowa bardzo mocna i jednocześnie bardzo cienka linka, gładka, dobrze się układa. Po dłuższym nawet łowieniu nie traci na jakości. dorównuje Varivasowi max power a jest tańsza. Najcieńsza #0.6 będzie w okolicy opisu naszych linek 0,06 lub 0,08, 150m milky blue masz za 130zł http://jerkbait.pl/topic/37501-s-japo%C5%84skie-plecionki-duel/?hl=duel szpulki yellow, 200m i white 150m powinny być również w okolicy tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Używałem,z tej grubości,dwóch plecionek.Power Pro(moss green)z polskiej dystrybucji(Normark)Stren microfuse(biała,producent deklaruje że niewidoczna pod wodą)Od razu napiszę że nie robiłem żadnych testów wytrzymałościowych ani jednej ani drugiej.Do Power Pro w zasadzie nie mam się o co przyczepić.Nie strzela na węzłach i w żadnych innych niespodziewanych miejscach,nie strzępi się,po pełnym sezonie na rzece nie zauważyłem nic dyskwalifikującego.Standardowo,traci jedynie kolor,ale to moim zdaniem nie wada a cecha plecionki.Wspomnianego powyżej Strena nie polecam.Potrafił strzelić mi na wężle na lekkim nawet zaczepie,mechaci się,strzępi,jest poza tym strasznie sztywny.Ogólnie-Strena Microfuse już nie kupię,Power Pro jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Cześć, jak tu już nie raz napisano średnica plecionki szczególnie ta napisana na opakowaniu to fikcja, ale z tych naprawdę cienkich i dobrych to Kamatsu techron black. Mnie się lepiej sprawdza niż varivas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motylW1 Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Dziękuję koledzy,rozważę wszystkie wasze rady. Szkoda że wcześniej nie pytałem o to, bo moja kolejna cienka i nietrafiona plecionka, która muszę wyrzucić po trzech tygodniach to własnie STREN MICROFUSE 0,06 , z resztą widze że kolega drag też się już zdążył o tym przekonać.Jej wartosc przekroczyła już 300 zł z racji straconych przez nia woblerków nadaje sie do akwarium i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtas Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 witam ja mogę polecić plecionke ale nie z takiej wyższej półki,firma jaxon wypuściła serie plecionek o nazwie SUMATO,nie jestem przekonany do tej firmy ale plecionka mnie zaskoczyła pozytywnie,jest cieniutka bardzo wytrzymała na węzłach,3gramową główką oddaje dalekie rzuty,niestrzępi się,jest w kolorze ciemnooliwkowym,w odcinkach 125m i średnice zaczynają się od 0,06,jawłaśnie taką używam,kosztuje 45zł,naprawde jestem z niej zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Te 0,08 to ma być z opisu na pudełku czy z pomiaru?Bo np. wspomniana Kamatsu Techron 0,04 ma 0,11 i to jest bardzo dobra plecioneczka, cisano spleciona i naprawdę cinka. I trzyma swoje 3kg. Czarna brodzi tylko łapy. Nie wiem jak oliwkowa? Pewnie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 a jak to zmierzyłeś że niby 0,04 ma 0,11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Mi sie bardzo dobrze sprawdza Dragon HM8X Forte 0.09mm. Od 2 sezonów łowię nią delikatnie i jak na razie wszystko cacy. Mam tez Dragonowską Pro Guide Ultralite 0.08mm. Tez nie powiem złego słowa o niej. HM8X jest wg bardziej okrągła i cichsza na przelotkach niż Pro Guide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Podpowiem ze taki pan z "mordka hipcia"chcial sprzedać taka plecke zapytaj może jeszcze ja ma, jemu nieodpowiadala bo "wzrok nie ten"a ona to cienizna straszna i ma moc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Jaxon ncl i dragon jigin braid - obie dobre i dosyć płaskie - czyt. mała "średnica" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 a jak to zmierzyłeś że niby 0,04 ma 0,11. To pytanie serio czy szyderstwo? Bo nie ma znaku zapytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Power Pro 0.08 ,płaska ,traci kolor ,ale się nie strzępi i jest bardzo mocna. No i jest tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 poważnie.bo jak chciałem zmierzyć to za każdym razem miałem inny wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Mierzyłem suwmiarką Wiem wiem.. zaraz szum się zrobi..Ale. Mam super precyzyjną, z ciekłokrystalicznym wyświetlaczem, do dwóch miejsc po przecinku wynik, oprócz tradycyjnej dźwigienki zacisku posiada ultra precyzyjne pokrętło do powolnego i precyzyjnego zaciskania szczęk na mierzonym przedmiocie. Dzięki temu pokrętłu siła ścisku jest minimalna ale wyczuwalna.Zmierzyłem na przykład grubość włosa mojej córki. Wynik: 0,05mm. To się zgadza, bo ma przeciętnej grubości włosy. Włos ludzki rasy białej ma grubość od 0,04 do 0,06mm..Mierząc plecionkę można wykonać próbę przemieszczenia- przeciągnięcia linki między szczękami. Ma się ona przesuwać z minimalnym oporem.Plecionka plecionce nie równa.. Te miękkie z luźnym splotem ciężko precyzyjnie zmierzyć. Plecionki o ciasnym splocie, zwłaszcza gdy są nowe w mojej opinii można. W każdym razie do celów porównawczych w dziedzinie sztuki wędkarskiej -jak najbardziej! Taka jest właśnie Kamatsu Techron Black (oliwkowej nie mam, nie mierzyłem).W porównaniu do innych sprawia naprawdę wrażenie cienkiej! Ale bez jaj...Gdzie jej tam do grubości włosa, a wg opisu ma być nawet od nie jednego cieńsza!!! Reasumując. Nawet jeśli pomiar nie był dokładny to jedynie w stronę zaniżenia wyniku a to za sprawą minimalnego chociażby spłaszczenia mierzonej próbki.. Można więc z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć że ma 0,115 do 0,12mm. Pozdrawiam Sławek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 'Zwei Dinge sind unendlich: Das Universum und die Dummheit der Menschen. Aber beim Universum bin ich mir noch nicht so sicher.' Albert Einstein 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 TAAAAAAAAAAAA. Pit lubi przywalić. On jedyny tu mądry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 nie powinienes brac tego tak ofensywnie, bo nie kierowalem tego do ciebie wiec mozesz spokojnie przestac tupac nozkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 TAAAAAAAAAAAA. Pit lubi przywalić. On jedyny tu mądry! Ba, najmądrzejszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 panowie, mozna sobie tupac nozkami przez caly dzien, nic to nie zmieni, a jezeli mi nie wierzycie, to sprobujcie zmierzyc srednice plaskiego sznurowadla przy pomocy suwmiarki, powodzenia i samych sukcesow btw. polecam uzyc teflonu po porannej toalecie, pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) panowie, mozna sobie tupac nozkami przez caly dzien, nic to nie zmieni, a jezeli mi nie wierzycie, to sprobujcie zmierzyc srednice plaskiego sznurowadla przy pomocy suwmiarki, powodzenia i samych sukcesow btw. polecam uzyc teflonu po porannej toalecie, pomaga Ja zmierzyłem.P.S. Zapomniałem dodać, ze wyszły mi z tego 3 bary (albo 3 "njutonometry", nie pamiętam a i na suwmiarce jednostek chyba nie było). No ale mniejsza z tym. P. S. 2 Postanowiłem też zmierzyć plecionkę jakaś od Dragona. Też wziąłem suwmiarkę z telewizorkiem i wiecie co? Wyszło mi, że Dragon kłamie, ale w przeciwieństwie do ogólnie głoszonej tezy, że na opakowaniu jest cieniej niż w rzeczywistości mi wyszło odwrotnie. Wziąłem, ścisnąłem w szczękach miarki i wyszedł mi wynik bliski zera bo na telewizorku się 0,01 pokazało. Myślałem ścinać dalej, ale bałem się na ujemne wyniki wejdę i co będzie wtedy? No i wynik byl raczej powtarzalny dla całej dł. bo przeciągnąłem przez te szczęki ze 2 metry linki i cały czas 0,01 było No i by wychodziło, że pitt nie ma racji i plecionka nie jest płaska!!!Pozdrawiam z domowego laboratorium metrologicznego. Edytowane 23 Maja 2014 przez krzychun 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Mam kolegów, świetnych wędkarzy, często z kilkudziesięcioletnim stażem(wiem wiem, rozum nie w wieku lecz w głowie). Na pytanie dlaczego prawie tu nie piszą pada : "człowieku pokażesz że trochę inaczej myślisz to zjedzą cię żywcem"...To tyle do mierzenia sznurowadeł... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi