Skocz do zawartości

Plecionka 0,08

motylW1

Rekomendowane odpowiedzi

:)  Mam kolegów, świetnych wędkarzy, często z kilkudziesięcioletnim stażem(wiem wiem, rozum nie w wieku lecz w głowie). Na pytanie dlaczego prawie tu nie piszą pada : "człowieku pokażesz że trochę inaczej myślisz to zjedzą cię żywcem"...

To tyle do mierzenia sznurowadeł...

Wiesz homax,

co to jest te kilkadzisiąt lat stażu? O średnicy to już zaraz po wynalezieniu koła się pokapowani. A my tej o tej właśnie średnicy biadolimy.

panowie, mozna sobie tupac nozkami przez caly dzien, nic to nie zmieni, a jezeli mi nie wierzycie, to sprobujcie zmierzyc srednice plaskiego sznurowadla przy pomocy suwmiarki, powodzenia i samych sukcesow :) btw. polecam uzyc teflonu po porannej toalecie, pomaga B)

Mi ni chodziło w cale o temat wiary lub niewiary. Chodzi mi o z jakimi podtekstami czyta się większość twoich postów. Takich jak poniżej.

btw. polecam uzyc teflonu po porannej toalecie, pomaga B)

Nie wiem czy to tylko ja tak trafiam, ale większość twoich postów na które ja wpadam to zwyczajne lekceważenie / wywyższanie się. 

Nie jest mi to w smak i pewnie nie jestem sam. I przez to wypowiedziałem się o tobie jako tym cyt: najmądrzejszym.

Być może tak jest skoro masz ponad 8,5 tyś. postów na tym forum, ale twoja pewność siebie i arogancja zwyczajnie mnie razi.

Przepraszam za OT

• Like 5

A Pan Arek-Motyl chciał tylko kupić "cienką i dobrą" plecionkę... :rolleyes:

Ja mam baaaaardzo dobre doświadczenia z cieniutkimi Dynacable'ami... Tyle, że ostatnio, to tylko u Angoli widziałem te linki...

Szaro-szare, wytrzymują spokojnie 3-4 lata wiślanego syfu i kamieni, mientkie, nie szumią na przelotkach za bardzo... Co ważne, ani trochę nie płoszą kleniojazi, a okazuje się, że i pstrążków też... :)

Wiesz homax,

co to jest te kilkadzisiąt lat stażu? O średnicy to już zaraz po wynalezieniu koła się pokapowani. A my tej o tej właśnie średnicy biadolimy.

Wiesz Krzychun.

Zacytuj proszę choć jedno zdanie gdzie napisałem że mierzę średnicę plecionki! Specjalnie pilnowałem się żeby tego słowa nie użyć, bo puryści- technokraci od razu to wyłapią i pod but wezmą :) Tak dla fanu zapewne, bo o posty już chyba nie walczą...Zastrzegałem, że plecionka nowa, zwięzła o przekroju zbliżonym do koła...

Ale nie udało mi się i tak.. Nawet ty widząc pewien spór, popierasz kogo? Tego co ma milion postów i jest tu zdaje się "jakąś fiszą"..

Wiesz Krzychun.

Zacytuj proszę choć jedno zdanie gdzie napisałem że mierzę średnicę plecionki! Specjalnie pilnowałem się żeby tego słowa nie użyć, bo puryści- technokraci od razu to wyłapią i pod but wezmą :) Tak dla fanu zapewne, bo o posty już chyba nie walczą...Zastrzegałem, że plecionka nowa, zwięzła o przekroju zbliżonym do koła...

Ale nie udało mi się i tak.. Nawet ty widząc pewien spór, popierasz kogo? Tego co ma milion postów i jest tu zdaje się "jakąś fiszą"..

Te 0,08 to ma być z opisu na pudełku czy z pomiaru?

Bo np. wspomniana Kamatsu Techron  0,04 ma 0,11 i to jest bardzo dobra plecioneczka, cisano spleciona i naprawdę cinka. I trzyma swoje 3kg. Czarna brodzi tylko łapy. Nie wiem jak oliwkowa? Pewnie mniej :)

To mi teraz wymyśl przekrój, który można opisać  (w odniesieni do plecionki) jednym wymiarem. Ok, można przyjąć np kwadrat, ale piszemy o plecionkach i opisach na szpulach, gdzie jest "fi". I teraz dziwisz się mi, że zakładam, że w domyśle brałem średnicę?

Nie mniej mnie za barana, który leci na ilość. To ty wcześniej "ilość" podałeś jako wyznacznik "superowości". Poza tym, ma pitt rację, a wy non stop pierdzielicie głupoty, tak jakby czeluści wasze  nie były w stanie tego ogarnąć. Wasz wybór, wstrzymujcie Ziemie. Ja spadam.

• Like 2

Owszem, producent pisze "fi"! To czep się producenta..

Cały mój wywód zmierza min. do tego że to producenci linek wędkarskich, szczególnie zaś w przypadku plecionek maja nas wędkarzy za baranów.

Ja użyłem słowa grubość, bo przyznasz że można tak nazwać to coś co jest zbliżone do średnicy ale nią nie jest... Nie możesz też zaprzeczyć że plecionka grubość posiada, bo nawet się mówi ze jedna jest grubsza a druga cieńsza..znaczy mniej gruba, czyli grubość ma mniejszą!

A z tym leceniem na ilość postów znów mnie nie zrozumiałeś, a właściwie zrozumiałeś opacznie. Napisałem: "bo o posty już chyba nie walczą"! Czyli że o to cię nie posądzam..ani ciebie ani tym bardziej Pitta..

Mnie to owszem..można by posądzić :)

• Like 1

Najlepszy sposób na zmierzenie legendarnej średnicy plecionki to zdjęcie super makro na tle podziałki. Ewentualnie mikroskop.

Ale i tak zawsze ją można mniej lub bardziej naciągnąć lub też badać z tej gorszej (cieńszej lub grubszej ) strony.

Ja też mierzę suwmiarką z linką ustawioną przez całą długość szczęk. Staram się dociskać ze zbliżona siłą. Ale to tylko na mój własny użytek. 

godski:

Najlepszy sposób na zmierzenie legendarnej średnicy plecionki to zdjęcie super makro na tle podziałki. Ewentualnie mikroskop.

Ale i tak zawsze ją można mniej lub bardziej naciągnąć lub też badać z tej gorszej (cieńszej lub grubszej ) strony.

Ja też mierzę suwmiarką z linką ustawioną przez całą długość szczęk. Staram się dociskać ze zbliżona siłą. Ale to tylko na mój własny użytek.

:) No toż o tym piszę. Dla własnej informacji, ew podzielenia się wiedzą z kolegami.. Żeby porównać dwie linki o takiej samej wytrzymałości parametr grubości jest ważny.. Oprócz wielu innych oczywiście.

W warunkach domowych i przy minimum zachodu można to zrobić na dwa sposoby:

1. Suwmiarką

2. "Na oko"

Pierwszy sposób wydaje się bardziej dokładny. Zwłaszcza przy odrobinie zdolności manualnych, którą my mamy :) Kto wiązał mormyszkę lub haczyk przy -10 musi mieć!

Edytowane przez homax
  • Like 1

Mi ni chodziło w cale o temat wiary lub niewiary. Chodzi mi o z jakimi podtekstami czyta się większość twoich postów. Takich jak poniżej.

(...)

Nie wiem czy to tylko ja tak trafiam, ale większość twoich postów na które ja wpadam to zwyczajne lekceważenie / wywyższanie się.

Nie jest mi to w smak i pewnie nie jestem sam. I przez to wypowiedziałem się o tobie jako tym cyt: najmądrzejszym.

Być może tak jest skoro masz ponad 8,5 tyś. postów na tym forum, ale twoja pewność siebie i arogancja zwyczajnie mnie razi.

Przepraszam za OT

ale to przeciez ty interpretujesz moje posty, to ty czytajac je nadajesz im ton taki, jaki im nadajesz, nie ja ... poza tym najwyrazniej nadal nie zorientowales sie, ze ja caly czas pisze tutaj o tresci i zawartosci wypowiedzi a nie o osobie X czy Y, przy okazji, moimi wypowiedziami nie szukam sympatii wirtualnych ludkow wyrazanej w bitach, nie, po porostu staram sie dzielic wiedza, bez roznicy czy moje zdanie sie komus podoba czy tez nie ... nie ja o tym decduje tylko odbiorca :)

jest prosty sposob zeby moich postow nie czytac, skoro cie tak raza, daj mi ignora :)

Wiesz Krzychun.

takze ja nie mialem w zamysle pomiaru srednicy czegos, co srednicy nie ma ... mi chodzilo o sam fakt pomiaru metoda kontaktowa materialu, ktory pod wplywem kontaktu z narzedziem pomiarowym (bez roznicy czy to bedzie suwmiarka czy mikronometr) odksztalca sie, co falszuje (oczywiscie, ze tak) wynik pomiaru ... pewnie nie powiedzialbym nic, gdybysmy tutaj rozmawiali i mierzeniu twardej liny do cumowania statkow, ale rozmawiamy o mieciutkiej lince a wyniki podawane tutaj, zawieraja dwie liczby po przecinku ... wcale nie chodzi tez o to kto ma racje, mowiac szczerze malo mnie to obchodzi, czy ktos w ogole ja ma, po prostu trzymajmy sie faktow i logiki, zamiast wypisywac wydumki i wszechobecne forumowe pierdoliny :)

Umowmy sie raz na zawsze, w czym podajemy wartosci plecionek, srednica, szerokosc czy grubosc bo to bardzo wazne, sama moc ma sie roznie, bo raz producenci oszukuja a dwa przy takiej samej mocy moga miec rozna srednice, szerokosc, grubosc.Kupie pletke 20lb sufixa i zapytam o cos cienszego, ktos powie wez 10lb PP i okaze sie grubsza.Z drugiej strony pomijajac to ze plecionka nie ma srednicy ma taki parametr jak "srednica" ktory opisuje producent i mozna to traktowac jako punkt odniesienia tak dla informacji.Gdybysmy pisali tylko o wytrzymalosci, musielibysmy odniesc sie tylko do jednej firmy bo wtedy wytrzymalosc bedzie rosla lub malala wraz z gruboscia, do tego musi to byc produkt orginalny. To jak to w koncu jest ?@Pitt prosilbym Cie abys zalinkowal zdjecia jakie robiles pod mikro da to zajebisty obraz tego co masz na mysli , nie wszyscy moze to widzieli.Pzdr

No wlasnie chodzi o ta grubosc, lowiac w rzece czasami warto zejsc troche cieniej poniewaz nurt robi swoje, im grubiej tym wolniej opada i trzeba ciezej.Czasami lowiac w mocnej wodzie po rwaniu i zwijaniu samej pletki czuc jaki zajebisty daje opor, wiadomo im grubsza tym opor wiekszy, blizej leci itp. 

• Like 1

Cześć czytając co pisze kol pitt można odnieść wrażenie,że nie ma sposobu na porównanie plecionek, więc co mamy wierzyć temu co piszą na opakowaniu? Moja pierwsza pletka była plaska jak tasiemka i opisana jako 0,18 i18 kg więc w naiwności swej uwierzyłem że jakoś to mierzą , dopiero kol homax otworzył mi oczy. Teraz sam próbuje otworzyć innym, lepszy swój pomiar niż wiara w tych oszustów. Rzecz niestety dotyczy także wagi wędek czy ilości łożysk, nieprzemakalności itd itp. Co możemy sprawdzajmy bez względu na to czy innym kolegą to mniej czy bardziej się podoba.

Tomek

Sorry za te wstawki tutaj, kolega chce tylko pletka kupić.

Edytowane przez kostom63
  • Like 2

Wymiary plecionki powinno się poddawać w wytrzymałości - tak podają producenci na kołowrotkach itp. A problem ze plecionka x a y eis różnią wizualnie " grubością " to tak jak problem z silnikami usa vs europa - w usa z 5 l wyciska się 300 km a w europie ponad 500km a oba niby maja taka sama pojemność. Wszystko zależy od użytej technologi itp. A jakbyście przeczytali artykuły z strony głównej ap ropo plecionek to się dowiecie ze i tak naprawdę plecionki są produkowane w paru fabrykach na świecie wiec często ropnia się tylko etykieta i kolorem.

Cześć czytając co pisze kol pitt można odnieść wrażenie,że nie ma sposobu na porównanie plecionek (...)

sa sposoby, oczywiscie ze mozna, mi zasadniczo od wielu lat chodzi o dwie rzeczy: 1) robic to z glowa, metodologia takiego porownania powinna byc odpowiednia (przede wszystkim przygotowanie do niego i sam pomiar) i 2) plecionki maja grubosc, przekroj, ilosc i gestosc splotow, moc, kolor, powloki i co tam jeszcze ale nie maja srednicy ... mam swoista alergie kiedy czytam, ze ktos mierzy plecionki suwmiarka i podaje te wyniki jako wiarygodne, podobnie kiedy ktos mierzy moc plecionek na zrywanie urzywajac wagi kuchennej, wedkarskiej czy jakiejkolwiek innej ... jest to adekwatne do pomiarow kartograficzynch poznego sredniowiecza, jak wygladaly owczesne mapy swiata wiemy wszyscy

to tyle z mojej strony w kwestii plecionek, postaram sie juz nigdy wiecej nie odezwac w tym wieczystym temacie :)

• Like 3

mi wypowiedż kolegi ,homax,wystarczy i uważam że do zadania się dobrze przyłożył do tego posiada dobry miernik.wychodzi na to że wymiar da się złapać mniej lub bardziej dokłady.

(Luźna dygresja.)

I to jest właśnie niepokojące. Brak chęci dociekania. Odpuszczanie po zasłyszanej informacji i przyjmowanie jej za pewnik. Wiadomo, raz powód do wątpliwości jest oczywisty (jak w przypadku wspominanych pomiarów), raz wymaga już posiadania specjalistycznej wiedzy, ale zawsze trzeba dociekać, drążyć. Inaczej koniec, gnuśnięcie w głupocie i czekaniu na gotową odpowiedź. 

A efektem tego jest późniejszy płacz, bo w szkole/pracy nie wyszło bo ktoś kazał pomyśleć. Krytyka i kwestionowanie to postęp i rozwój.

Się zadumałem, ale powodów na j.p ostatnio kilka było.

Temat pomiarów, objętości zbiorników, plucia olejem i wyważania jest mi od dzisiaj obcy... witaj giełdo.

No, z dociekaniem na forum, to nader często jest i tak jak z badaniem dlaczego koń padł... Dwa tygodnie dochodzenia i gryzienia się między sobą, przez kilkudziesięciu "ekspertów", w którą stronę należy koniowi przybijać podkowy i jakie...

A okazuje się, że wystarczyło zbadać czego się nażarł...

• Like 2

Może wzorem "Jerkbaitwej Bazy Ugięć" stworzyć żyłkową bazę średnic zastępczych plecionek. Zmierzenie grubości (średnicy) plecionki jest prawie niemożliwe, natomiast wyznaczenie żyłkowej średnicy zastępczej, dość proste (na podobnej zasadzie jak plecionki JDM). Wydaje się to tak oczywiste iż szukałem "gotowca" w necie, ale albo źle szukałem, albo on nie istnieje.

Wystarczyłoby gdyby każdy stosujący plecionki wpisywał jaka ilość poszczególnych plecionek zmieściła się na szpulę kołowrotka o znanej pojemności.

Przykładowo plecionki firmy x o deklarowanej średnicy 0,08mm na szpulę weszło tyle ile żyłki o średnicy 0,23mm, więc jest to jej średnica zastępcza. Jeżeli na szpuli akurat taka średnica nie będzie opisana, to można ją wyznaczyć w oparciu o funkcjonujące kalkulatory nawijania żyłek.

Kiedyś potrzebowałem na kołowrotki o pojemności 450m żyłki 0,35mm nawinąć plecionkę o długości minimum 550m (taka odległość wywózki zestawów), udało się to tylko dzięki uprzejmości sprzedawcy i posiadaniu przez Niego plecionek na dużych szpulach i maszyny do ich nawijania. Próbowaliśmy plecionek od deklarowanej średnicy 0,30mm (taka powinna się zmieścić) a ostatecznie zmieściło się 580m plecionki o średnicy deklarowanej 0,17mm, której przy prawidłowym oznaczeniu średnicy, powinno wejść ponad 1900m.

Mam świadomość możliwych niedokładności, ale nie wiem czy istnieje sposób dokładniejszy. Pozdrawiam

• Like 1