krzychun Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 No, z dociekaniem na forum, to nader często jest i tak jak z badaniem dlaczego koń padł... Dwa tygodnie dochodzenia i gryzienia się między sobą, przez kilkudziesięciu "ekspertów", w którą stronę należy koniowi przybijać podkowy i jakie...A okazuje się, że wystarczyło zbadać czego się nażarł...Nie chodzi o dociekanie zbiorowe zakończone takim też orgazmem. Chodzi o samodzielne przegryzienie tematu, pokombinowanie. Nawet im się szukać nie chce, a pitt już wcześniej pomierzył i po jego zdjęciach może by zrozumieli, że suwmiarka jest równie skuteczna w pomiarze czegokolwiek plecionki co średnicówka... z telewizorkiem. BTW, te bez są lepsze.Z mojej strony koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Cześć, pomiar na zdjęciu jest obarczony dużym błędem przejścia z 3D na 2D a pomiary profesjonalne i chałupnicze nie różnią się istotnie. Pomiar objętości jaką proponuje kol Mirekoko niestety jest trudny, mnie na sporą ilość nawinięć tylko raz udało się utrafić że bezpośrednio ze szpuli pletka wypełniła szpulę , ale jest niezły, o ile nie oszukują nas na napisach na szpulach :-) , no ale może nie ( chyba że znów okażę się naiwniakiem ). Z całą rozciągłością zgodził bym się z kol pitt gdyby nie oszukiwano nas aż tak bardzo, większość pletek ma o100 % wiekszą grubość czy jak to tam to nazwać, i 50 % deklarowanej wytrzymałości, więc nasz błąd pomiarowy rzędu nawet 30% to pikuś , a jak wykazały profesjonalne pomiary na zrywanie różnica jest mniejsza, z innej beczki kij który w katalogu waży 160 gr na mojej laboratoryjnej wadze waży zaledwie 210 . Ode mnie tyle bo już palce bolą .Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 To ja tu na rybkach a tu dyskusja pięknie się rozwinęła...nawet talibowie złagodnieli i nie obrażają po niemiecku zwłaszcza.. Bardzo mnie to cieszy! sa sposoby, oczywiscie ze mozna, mi zasadniczo od wielu lat chodzi o dwie rzeczy: 1) robic to z glowa, metodologia takiego porownania powinna byc odpowiednia (przede wszystkim przygotowanie do niego i sam pomiar) i 2) plecionki maja grubosc, przekroj, ilosc i gestosc splotow, moc, kolor, powloki i co tam jeszcze ale nie maja srednicy ... mam swoista alergie kiedy czytam, ze ktos mierzy plecionki suwmiarka i podaje te wyniki jako wiarygodne, podobnie kiedy ktos mierzy moc plecionek na zrywanie urzywajac wagi kuchennej, wedkarskiej czy jakiejkolwiek innej ... jest to adekwatne do pomiarow kartograficzynch poznego sredniowiecza, jak wygladaly owczesne mapy swiata wiemy wszyscy to tyle z mojej strony w kwestii plecionek, postaram sie juz nigdy wiecej nie odezwac w tym wieczystym temacie Co do wytrzymałości plecionek tylko... uważam że jeśli ktoś nie ma zamiaru robić DOKTORATU z plecionek to pomiar wytrzymałości przy użyciu wagi np. wędkarskiej jak najbardziej ma sens. Stosując bezwęzłowe łączniki dajemy i tak fory lince..Wnioski takie potwierdza watek o plecionkach Xzoga gdzie jeden z użytkowników "zrywał" wagą, drugi Profmaszyną...Wyniki były bardzo podobne!A wnioski takie same: cienkie plecionki Xzoga trzymają parametr wytrzymałości.Wraz ze wzrostem grubości opis producenta i realna wytrzymałość trochę się rozjeżdżają. I potwierdziły to obie metody pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motylW1 Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Wszystkim dziękuje za rady,juz kupiłem plecionke 0,08 ,jest to DUEL x8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Uuuuuuuuuuuuuuu!Górna póła !!! Miękka i wiotka. Tej nie mierz suwmiarką! Wodom Cześć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theYard Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Witam, Przyszedł czas na zmianę plecionki. Dotychczas używałem przez dwa sezony Stren Sonic Braid 0,10 i byłem z niej bardzo zadowolony. Teraz chodzi mo po głowie coś o mniejszej średnicy. Zastanawiam się nad Daiwa Tournament 8x Braid na allegro jest za 135 zł, W tej cenie jest coś lepszego czy nie kombinować i kupić Turnamenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi