Skocz do zawartości

nowy kołowrotek - jaki??????

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zadam szybkie pytanie jeśli można właśnie w kwesti tych podkładek: jeśli do uregulowania zyłki w kołowrotku zmuszony jestem całkiem zabrac tą podkładkę, to czy jest możliwe jakieś uszkodzenie szpuli bądź mechanizmu klikajacego??

Qrcze, trudne pytanie.

Prędzej dałbym szpulkę do jakiegoś zaprzyjaźnionego warsztatu. Może ostrożne sfrezowanie/zeszlifowanie na jakieś 0,5 mm kołnierza wewnętrznego szpuli nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie całości?

To by jednak trzeba było bardzo precyzyjnie wymierzyć by kaszana nie wyszła.

Przeanalizowalbym wejscie w posiadanie(kolejnosc przypadkowa):

Daiwa Tierra

Daiwa Emblem (SS II)

Quantum Catalyst

Daiwa Caldia (caldia custom)

Spro red arc

Daiwa Freams

Gumo

przyjąłem typy @Gumo jako jakąś bazę wyjściową,ale mam pytanie: jak do wyżej wymienionych konstrukcji ma się DAIWA CALDIA X ? zdaję sobie sprawę że na pewno jest gorsza od CALDII CUSTOM, ale najbardziej interesuje mnie jak wypada na tle SPRO RED ARC i QUANTUM CATALYST. Z dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

nie bardzo chce mi się wierzyć żeby w takim kołowrotku jak CALDIA KIX zamiast łożyska miała plastikowa tuleję :huh: jeśli jednak tak jest to co ma w sobie model X???????????? Myślałem że jestem całkiem blisko wyboru kołowrotka............. a tu bęc........ pojawił się plastik. proszę niech ktoś tak naprawde napisze jakie sa te daiwy :angry:

@tofik, dobry plastik nie jest zły. Panewki ślizgowe, z różnych tworzyw produkowane są od wielu lat i od wielu lat potwierdzają swoją jakość. Oczywiście metal lepszy ale czy konieczny. My zawsze wiemy to lepiej ;)

C4 Cardinal ABU nie dość, że rolkę ma z niemetalu to i pod rolką tulejki ślizgowe z tworzyw a przecież to bardzo dobra prowadnica linki.

Stradic (F o ile pamiętam) na osi głównej przekładni ma wbudowane tuleje ślizgowe z jednej, prawej strony a z drugiej łożysko i w niczym to nie przeszkadza

Żeby nie być gołosłownym,wklejam link gdzie wyczytałem że w rolce kabłąka jest tuleja z tworzywa ,bodajże 7 post od góry.

http://shrap-drakers.pl/forum/showthread.php?tid=52

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=111478 msg_111478

@tofik, dobry plastik nie jest zły. Panewki ślizgowe, z różnych tworzyw produkowane są od wielu lat i od wielu lat potwierdzają swoją jakość. Oczywiście metal lepszy ale czy konieczny.

Zgodzę się z tobą @popper,czasami plastik jest twardszy od metalu,doświadczyłem to na własnym młynku nexave,w rolce kabłąka była tuleja plastikowa,po miesięcznym użytkowaniu słyszę terkot i szum,odkręcam rolkę i co widzę,plastikowa rolka nie naruszona,a sworzeń metalowy co na nim obracała się rolka ścięty w stożek <_<

co do SPRO RED ARC słyszałem też, że od nowości szumi rolka kabłąka.

Mam kilka mlynkow SPRO i w jednym wielkosci 4000 zaczelo mi huczec lozysko rolki kablaka ale po trzech sezonach uzytkowania nad wislanymi lachami i buzanskimi plazami bez smarowania po tym jak dostal sie tam piasek. Ale polecany przez bodajze Spigota fachura znad zachodniej granicy piknie je naprawil i sprzet chodzi dalej cichutko i bez zarzutu.

Tierra jest glosniejsza po dwoch miesiacach od tego SPRO

• 1 rok później...

Witam

Też panowie zamierzam na nowy sezon kupić kołowrotek do spinningu 15-45 gr i takimi przynętami będę łowił. Co byście polecili za kwotę od 400-600 zł. Poszukuję coś trwałego o rozmiarze 3000-4000.

Zastanawiałem się nad Team Daiwa Tierra 3000. Czy polecilibyście coś innego ??