Skocz do zawartości

Lekki casting

mineks600

Rekomendowane odpowiedzi

Temat lekkiego castingu jest dość złożony. Był już poruszany nie raz na forum a takze w artykułach na pierwszej stronie.

Sugeruje z korzystania z wyszukiwarki na forum

Ponadto jako praktyk lekkiego castingu uważam, że najpierw należy opanować podstawy posługiwania sie castingiem w ogóle, dopiero wraz z wzrastajacymi umiejętnosciami nalezy siegać po coraz lżejsze zestawy.

Jeśli jesteś zdecydowany na lekki castring to najpierw podaj nam co chcesz nim łowić, w jakich warunkach, na jakie przynety itd. To wszystko będzie bardzo pomocne w pomocy, gdyż gotowego schematu dla lekkiego casta poprostu niem.

pozd JW :D

kijek to akurat najmniejsze zmartwienie jezeli chodzi o cene, mozna kupic przyzwoity za małe pieniadze.

A co do multika to jezeli pieniadze sa granicą ostateczną to zdecydowanie stawiam na CURADO 101D. W stosunku do ceny - jakośc i wszechstronnosc tego multika jest najlepsza.

Przynety 4g nie bedzie sie rzucac tak komfortowo jak z Presso czy CC51 ale zamiast dopasowywac multik to przynet, dopasuj PRZYNETY do multika: dociązone obrotowki, lotne wobki itp.

Bede łowił przede wszystkim pstrągi wzdłuż linii brzegowej Dunajca.

Przynęty: woblerki od 4 gr do max 9 gr.( hornety, butchery, gloogi, krakusy itp.)

Z rzutami chyba sobie poradze bo casting jest mi znany juz pare lat.

Noi multiplikator jak najlzejszy.

pozdrawiam

witaj

polecam lekturę tych artykułów.

http://www.jerkbait.pl/?p=169

http://www.jerkbait.pl/?p=137

http://www.jerkbait.pl/?p=157

Zanim już kupisz jakis wypasiony multik co polecają ci koledzy powyżej to jeszcze napisz nam coś o wędzisku które chcesz na te pstrągi stosować.

W zestawie castingowym rozpatrywanie wszystkich elementów zestawu oddzielnie jest sporym błedęm. Zwłaszcza w najlżejszym wydaniu jest to bolesne B) .

Ergo. Moze się okazać, że kupisz jakiegos topowego multika UL a te 4g krakusy nie będą chciały latać i okaże się, że nadal będziesz w punkcie wyjścia, ale biedniejszy o parę dolarów.

kijek robiony na zamówienie na blanku ATC III.

Długosc 1.8m moc 9lb

cw 2-14 gr

mam taki sam, ale jeszcze Shikari B) jak najbardziej odpowiednie narzędzie do połowów pstrągów i okonii, jeśli zależy ci na dużej sprawnosci zestawu przy nalżejszych 4g woblerkach to mogę polecic tylko Conquesta 51 Shalow Special. Mnie z SH III do 12g pasował doskonale. Jesli jednak używasz wabików nieco cieższych od 5-7g w górę. wystarczy tańszy Curado 101D.

ale conquest 51 SS nie jest produkowany w żadnej wersji na rynek US. Kupić można w japonii albo od kolegów z forum z drugiej ręki. Moim zdaniem pojęcie wygodny/niewygodny duzy czy mały w przypadku 99% multików do łowienia w Polsce to problem mocno przesadzony. Mnie okragły conquest 51S nie przeszkadza na delikatnym kiju. Wersja 201 też nie, jeśli kij jest odpowiedni i ma dobrze wyprofilowany uchwyt to zaden problem.

Jesli szukasz curado na prawą rękę to musisz kupic model 100D a w przypadku conquesta, wersję 50S.

good luck :D