Skocz do zawartości

Który patyk

Gość DanTe2491MA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DanTe2491MA

Dobry pany. Myślę nad kupnem nowego patyka. Łowisko to Wisła przynęty wahadłówki,gumy,cykady.

Prosiłbym o opinie. Jak ktoś zna coś lepszęgo w cenie do 250 zł prosze o link.

Myślę nad dwoma modelami :

Robinson Power Stick Hi-Speed Cast 3,0m 15-45g

Vendetta Casting Abu Garcia 2,74 m 15-40g

Nawet chyba wczoraj był Fenwick uncjowy 2,9m.za 350pln-ów.  Myślę że super kij na rzekę :)  zapytaj, może jeszcze nie poszedł :) http://jerkbait.pl/topic/40580-sprzedam-spinning-fenwick-hmx-s962m-mf-290-cw-10-28-gram-line-10-20-lb/

Gość DanTe2491MA

Po co ci kij 3m?? Okuma BR do 35gr starczy, zresztą dłuższym dużo dalej nie rzucisz, a komfortu nie będzie. Ja nawet na bolki mam kija 2.13m

Patyk 1.98 m posiadam i jest bardzo dobry ale szukam czegos dłuszczego. :D  Ja bolków nie poławiam umnie jest tego tyle że łatwiej złowic trzy bolenie niż szczuapka ;) Na mojej wodzie są stare pozarastane opaski tam  1.98 m jest za krótki. Dlatego szukam uniwersala rzecznego pod casta.

Gość DanTe2491MA

Upsss, sorki,nie doczytałem,  to ma być cast.  Michał dobrze prawi, mam ten kij, spoko się nada do 30 gr.

"Prawdziwego człowieka można poznać po tym że przyznaje się do blędu"

• Like 1

Wydaje mi się że kupno kija dłuższego niż 2,13 m. 2,30 m. nie ma sensu, łowienie przestaje być przyjemnością a staje się mordęgą.

W końcu casting to nie spining.

JA bym rozpatrywał to na inny sposób -

krotki kij castingowy z multikiem jest mega poreczny wygodony it - tak samo krotki kij spiningowy

Przy kijach długich - nie ma różnicy czy  cast czy spin - oba sa mniej wygodne manewrowe itp ale w pewnych sytuacjach niezbędne :)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam koledzy!

Pierwszy raz na forum.

Bardzo proszę o radę. Ja również potrzebuję wędki castingowej na sandacza. Zaznaczam, że łowię głownie na gumy i kogoty w jeziorze z brzegu, ewentualnie sporadycznie z łodzi).

Od dwóch tygodni zaczynam się bawić w casting (sprzęt, który kupiłem był jedynym u kolegi w sklepie tj. kijek DAM Emotion 1.8m 20-70gr i do tego mistral black hawk). Nie ukrywam, że bardzo mi się spodobało, pare szczupaczków już padło na slidery. Zastanawiam się natomiast czy na sandacza nie powinienem mieć trochę dłuższej i lżejszej wędki. Jaki zestaw kompletny z multikiem zaproponujecie? Ten zestaw który posiadam zostawię na szczupaki, ale na sandały chciałbym juz zainwestować w poważniejszy sprzęt.

Z góry dziękuję za pomoc

Witam koledzy!

Pierwszy raz na forum.

Bardzo proszę o radę. Ja również potrzebuję wędki castingowej na sandacza. Zaznaczam, że łowię głownie na gumy i kogoty w jeziorze z brzegu, ewentualnie sporadycznie z łodzi).

Od dwóch tygodni zaczynam się bawić w casting (sprzęt, który kupiłem był jedynym u kolegi w sklepie tj. kijek DAM Emotion 1.8m 20-70gr i do tego mistral black hawk). Nie ukrywam, że bardzo mi się spodobało, pare szczupaczków już padło na slidery. Zastanawiam się natomiast czy na sandacza nie powinienem mieć trochę dłuższej i lżejszej wędki. Jaki zestaw kompletny z multikiem zaproponujecie? Ten zestaw który posiadam zostawię na szczupaki, ale na sandały chciałbym juz zainwestować w poważniejszy sprzęt.

Z góry dziękuję za pomoc

Czesc :)

Temat poruszany nie raz - uzyj szukajki - duzo bedzie na ten temat :)

Witam!

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele osób zamula i wciąż padają te same pytania typu "jaki kijek, jaki multik" itd.

Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że przeleciałem forum w miarę dokładnie (tak mi się wydaje) natomiast nie mam faworyta.

Pada wiele propozycji i łeb mi już pęka.

Dokładnie tak jak pisałem wędka miałaby służyć do połowu przede wszystkim sandacza, natomiast chciałbym również sliderkiem 7 pomachać.

Czy w związku z powyższym tego typu wędka byłaby ok?

okuma-black-rock-cast-2-13m-10-35g

Z góry dziękuję