majster Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Zatem mocne „bebechy” to nie wszystko...Nie zapomnę dnia, kiedy znalazłem stadko przyzwoitych sandaczy. Pierwszy rzut i pstryk, drugi rzut i na końcu zestawu buja 60, odhaczam rybę i szykuje się do kolejnego rzutu, a tu sprężynka... Mimo tego, że „bez sprężynki” wyholowałem jeszcze jedną rybę, było to moje pożegnanie „legendy”... Co z tego, że sprężynki miałem w plecaku, by jednak dokonać zmiany musiałbym wyjść z wody (dobre 30 metrów) odszukać w plątaninie wikliny jakieś „bezpieczne” miejsce do operacji itd. A brania trwały jakieś 30 minut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abborre Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam,Tradycyjnie podepnę się pod temat i też poproszę o pomoc w wyborze kołowrotka.No to od początku: Miałem zamiar kupić albo: Shimano Aspire 4000RA http://www2.normark.se/public/zoom2.jsp?pic=user/prodimages/ garp/04070.jpg albo Shimano Twin Power XT 4000RB http://www2.normark.se/public/zoom2.jsp?pic=user/prodimages/ garp/04098.jpg ale kiedy dowiedziałem się, że nie są one już produkowane w Japonii i że mogą być z nimi kłopoty, to postanowiłem je sobie odpuścić.Podstawowe założenia są takie:-stałoszpulowiec- hamulec z tyłu- jeziorowy spinning dużymi i średnimi woblerami (w granicach c.w. kija), gumy 15cm- przedział cenowy mniej więcej tych wymienionych wyżej Shimano- kijek do niego, to Shimano BeastMaster AX 270H, 20-50 g Z góry dzięki za odpowiedziPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robcyk Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Abbore moim zdaniem jeśli nie chcesz kołowrotka z przednim hamulcem to będziesz miał problem z zakupem dobrego sprzętu. Jedyne co ci mogę doradzić to poszukać starego (czarnego) Shimano typu AERO 4010 GT lub GTM. Może na aledrogo znajdziesz. Doradzałbym ci model GT który ma mniejsze przełożenie 5,2:1 i model 4010 który będzie pasował do tej wędki.Poza nimi nic innego nie przychodz mi do głowy (z tylnym hamulcem). Daiwy z tylnymi hamulcami nie są dobrymi kołowrotkami. A te nowe Shimano nie mają dobrej opinii.Aha jeszcze stare modele Shimano Stradic i Twin Power dadzą radę które mają tylne hamulce. Jak widzisz oprócz Shimano nic innego (dobrego) raczej nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Wiecie, tak od piątku co ciągnie się ten i bliźniaczy wątek analizuje tą moją C4. I dochodzę do wniosku, ze podczas kilku ostatnich wypraw za sandaczem kilku delikatnych brań nie zaciąłem. Wydaje mi się, że właśnie przez brak tej natychmiastowej blokady wstecznej. Jutro nad Wisłę wezmę Stradika. Może czas pożegnać legendę jak ktoś wyżej stwierdził. A przynajmniej przy łowieniu sandaczy. Bo bolki mi się nim świetnie łowiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 dochodzę do wniosku, ze podczas kilku ostatnich wypraw za sandaczem kilku delikatnych brań nie zaciąłem. Wydaje mi się, że właśnie przez brak tej natychmiastowej blokady wstecznej. Cześć. Myślę, że nie ma co demonizować faktu czy kręcioł posiada taką blokadę czy też blokadę starszego typu. Moim zdaniem na zacięcie nie ma to żadnego wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Cześć. Ciągnę dalej wątek Slammera Byłem z nim dzisiaj nad rzeką. W celach ekpsperymentalnych oczywiście Kołowortek (kupiony od jednego z Kolegów z Forum) jest w porządku. Ten Kolega też jest w porządku Model kołowrotka 260. Do kijka 6- 25 gram, 15lb, pasuje bardzo dobrze. Ładnie pracuje. Jego wygląd troszkę odmienny od najnowszych superprodukcji. Jest ładny. Dla zainteresowanych przesyłam kilka zdjęć. Można sobie porównać jego wielkość z przedmiotami ogólnie znanymi- Alga 2 i Cardinal 44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Cześć. Ciągnę dalej wątek Slammera Byłem z nim dzisiaj nad rzeką. W celach ekpsperymentalnych oczywiście Kołowortek (kupiony od jednego z Kolegów z Forum) jest w porządku. Ten Kolega też jest w porządku Model kołowrotka 260. Do kijka 6- 25 gram, 15lb, pasuje bardzo dobrze. Ładnie pracuje. Jego wygląd troszkę odmienny od najnowszych superprodukcji. Jest ładny. Dla zainteresowanych przesyłam kilka zdjęć. Można sobie porównać jego wielkość z przedmiotami ogólnie znanymi- Alga 2 i Cardinal 44. Jakiś znajomy ten kołowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ładny, ładny i dobry sprzęcik Sławku. A ten 6-25g to Lamiglas aby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Composite Developments XLS Fajny kijek, lekki, czuły, szybki, ugięcie szczytowe. Pracownia XRods. Miał być na wiślane bolenie. Ale nie będzie bo ja już nie jestem nad Wisłą, ale z powrotem nad Bugiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 @Herman,jak się postarasz to i z Buga tym kijkiem wyciągniesz bolenia.Połamania . A tym slammerem to kusisz oj kusisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 no jakoś tak wlasnie jak tylko ujrzalem dolnik to wiedalem ze to dzieło daniela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 na Allegro pojawił się Slammer 260 w genialnej cenie, hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Le_Frog Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Kołowortek (kupiony od jednego z Kolegów z Forum) jest w porządku. Ten Kolega też jest w porządku Cześć Herman. Cieszę się, że kołowrotek w porządku. Jeszcze bardziej się cieszę, że ...Kolega też jest w porządku. Dzięki za miłe słowa. Życzę zadowolenia z kołowrotka oraz powodzenia nad wodą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi